Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ θα δίνει συνεχώς το «παρών»
Όταν η μειοψηφία ενοχλεί, μετράει
Πολιτική
22/05/2020 | 19:42

Με αφορμή τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σάμης την 20ης Μαΐου 2020 εκτέθηκαν κάποια σοβαρά ζητήματα, τα οποία και δεν μπορούν να αναλυθούν ενδελεχώς εδώ. Θα θίξω όμως κάποια που πράγματι αξίζουν την προσοχή του κοινωνικού συνόλου του νησιού και του δήμου μας.
Αρχικά δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στη σημερινή επετειακή μέρα των Επτανήσων, τα οποία ενσωματώθηκαν σαν σήμερα το 1864 με την υπόλοιπη Ελλάδα. Εύχομαι εγκάρδια ανάπτυξη για τον τόπο και την απαιτούμενη προσοχή από την εκάστοτε πολιτειακή ηγεσία, γιατί ο μοχλός κίνησης της χώρας περνά από την τουριστική ανάπτυξη των νησιών της.
Σχετικά, λοιπόν, με το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ πρότεινε την αποστολή διαβήματος διαμαρτυρίας στους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων της βουλής, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, καθώς και του βουλευτή Κεφαλληνίας, κ. Παναγή Καππάτου, με αφορμή την ψήφιση του νόμου 4685/2020 «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας κ.λπ.» χωρίς καμία διαβούλευση. Ως έχει διαπιστωθεί ήδη, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση η κατάργηση της ΕΔΑΚΙ, μιας άκρως επιτυχημένης μέχρι τώρα εταιρικής δραστηριότητας, (πρώην διαδημοτικής επιχείρησης), που λειτουργούσε άψογα από το 1984 και είχε καταστήσει το νησί μας από τα καθαρότερα σε ολόκληρη την επικράτεια.
Είναι αναγκαία η έντονη και δυναμική αντίδραση του Δήμου μας απέναντι σε αυτή την κραυγαλέα νομοθετική παρέμβαση της τελευταίας στιγμής, χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση. Όλα τα προβλήματα λύνονται διά της δημοκρατικής οδού και όχι με διαδικασίες εξπρές που αρμόζουν σε άλλες εποχές και συνθήκες.
Για τους παραπάνω λόγους προτάθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΗΣ η άμεση αποστολή επιστολής διαβήματος – διαμαρτυρίας ως προαναφέρθηκε με το εξής περιεχόμενο:

Αξιότιμε πρωθυπουργέ, κύριε Μητσοτάκη

Αξιότιμε Αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κύριε Τσίπρα

Αξιότιμη Πρόεδρε του ΚΙΝΑΛ, κυρία Γεννηματά

Αξιότιμε Γενικέ Γραμματέα του ΚΚΕ, κύριε Κουτσούμπα

Αξιότιμε Πρόεδρε της Ελληνικής Λύσης, κύριε Βελόπουλε

Αξιότιμε Γενικέ Γραμματέα του ΜΕΡΑ25, κύριε Βαρουφάκη,

Αξιότιμε βουλευτή Κεφαλληνίας και Ιθάκης, κύριε Καππάτε,

Σύσσωμος ο Δήμος Σάμης Κεφαλληνίας καταδικάζει την υπερψήφιση του νόμου 4685/2020. Ο νόμος αυτός, ο οποίος ψηφίστηκε με μία υποτυπώδη διαβούλευση έρχεται να καταστρέψει προσπάθειες ετών στον τόπο μας.
Η κατάργηση της ΕΔΑΚΙ (πρώην διαδημοτικής επιχείρησης), με μία ομολογουμένως επιτυχημένη μέχρι σήμερα δραστηριότητα, που λειτουργούσε άψογα από το 1984 και είχε καταστήσει την Κεφαλλονιά από τα καθαρότερα σε ολόκληρη την χώρα νησιά, έρχεται να δημιουργήσει ένα αναπάντεχο πλήγμα στον τόπο μας.

Η ΕΔΑΚΙ έχει μια πρότυπη λειτουργία για όλη τη χώρα από το 1984 με ιδιόκτητες Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), με μονάδα κομποστοποίησης (από τις πρώτες που έγιναν στην Ελλάδα), με ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) και σταθμό μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων, για τη μεταφορά τους προς το ΚΔΑΥ Πατρών (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) με και ενταγμένο και προς δημοπράτηση έργο αναβάθμισης των εγκαταστάσεων στο ΕΠΕΡΑΑ (Επιχειρηματικό Πρόγραμμα: Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη), ύψους 8.000.000 ευρώ. Εξάλλου, σε σχέση με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αυτή αποτελείται από δύο νομούς και έχει πολυνησιωτικότητα με πολλά μικρά κατοικημένα νησιά με ανύπαρκτες ή έστω υποτυπώδεις δημοτικές τεχνικές υπηρεσίες, οπότε και μπορεί να δικαιολογείται η δημιουργία Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Αντίθετα, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αποτελείται από 4 Νομούς με 4 μεγάλα και 9 μικρότερα κατοικημένα νησιά και με οργανωμένες δημοτικές τεχνικές υπηρεσίες στην πλειοψηφία τους.

Για τους παραπάνω λόγους δηλώνουμε την απερίφραστη διαφωνία μας με την ψήφιση εξπρές του Ν.4685/2020 και ζητούμε με νέα νομοθετική παρέμβαση την εξαίρεση των δήμων Κεφαλληνίας και Ιθάκης του νομού μας από την εφαρμογή των άρθρων 83 Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων) και 93 (Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα νησιά) του προαναφερθέντος νόμου. Σας καλούμε να αφουγκραστείτε τους πολίτες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και τις ανάγκες των νησιών. Κι αυτό δεν το επιβάλλουν μόνο οι συνθήκες αλλά το ίδιο το Σύνταγμα στο άρθρο 101 παρ. 4, σύμφωνα με το οποίο: «Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους.»

Ως ύστατο, δε, μέσο θα αναγκαστούμε να προβούμε σε οποιαδήποτε νομική ενέργεια χρειαστεί, ώστε να κριθεί η αντισυνταγματικότητα του νόμου μέσω του παρεμπίπτοντος και διάχυτου ελέγχου από τα εθνικά μας δικαστήρια. Εξάλλου, ουσία μιας έννομης και δημοκρατικής κοινωνίας αποτελεί η εξέταση των νομοθετημάτων της από τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα.

Το παραπάνω κείμενο διαμαρτυρίας υπερψηφίστηκε από την ίδια μας την παράταξη και από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Γεράσιμο Σπαθή της παράταξης ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, κρίνοντας το αίτημα κατ’ επείγον, λογικό και επιτακτικό. Εντούτοις, τα υπόλοιπα μέλη του δημοτικού συμβουλίου θεώρησαν ότι έχουν γίνει πολιτικές ενέργειες με συζητήσεις με κυβερνητικά και μη στελέχη. Αυτή η θέση υπέχει μόνο εν μέρει δίκιο, διότι ο Δήμος Σάμης δεν έχει αποταθεί ποτέ επίσημα παράλληλα σε ΟΛΟΥΣ τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων. Επίσης, η ύψιστη πολιτική θέση απόρριψης του νόμου μπορεί νομικά να πάρει σάρκα και οστά με κατάργησή της με νεότερο νόμο χωρίς να γίνει δικαστική προσφυγή.

Πρέπει οι κύριοι του δημοτικού συμβουλίου να αντιληφθούν ότι η μειοψηφία έχει άποψη, αιτιολογημένες θέσεις και πολλές φορές μπορεί να δώσει λύση την πιο κατάλληλη στιγμή. Άλλωστε, δημοκρατία είναι ο σεβασμός της μειοψηφίας. Η νομική οδός αποτελεί την έσχατη λύση, όταν όλα τα υπόλοιπα πολιτικά μέσα έχουν πια ξεφτίσει.

Καλώ το δημοτικό συμβούλιο να σταματήσει να ακολουθεί επιτέλους τα χνάρια του Αργοστολίου, να σταθεί στα πόδια του και να διαμορφώσει δική του αυτόνομη άποψη!

Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα θέμα, το οποίο εισήχθη εκτάκτως στο δημοτικό συμβούλιο και είναι η εγκατάσταση υδατοκαλλιεργειών στο νησί. Πιο συγκεκριμένα, προχθές το απόγευμα, με επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, γνωστοποίησαν ότι προώθησαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα «πρώτα», όπως σημειώνουν, σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για τη θεσμοθέτηση Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας (ΠΟΑΥ) σε Κεφαλονιά, Οξιά και Χαλκιδική.

Οι ΠΟΑΥ είναι οργανωμένοι υποδοχείς μεταποιητικών δραστηριοτήτων που εκτείνονται σε στεριά και θάλασσα και σύμφωνα με τον σχεδιασμό εκεί μπορούν, χωρίς περιβαλλοντικά και χωροταξικά προβλήματα, να εγκατασταθούν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας (για παραγωγή ψαριών ιχθυοτροφείου) και υδατοκαλλιέργειας (όστρακα, μύδια, ακόμη και φύκια κλπ).

Οι επιπτώσεις της ποικίλουν αλλά σίγουρα επιβαρύνουν το περιβάλλον, αναλόγως των επιλογών και της δυναμικότητας. Και επιπλέον είναι ανταγωνιστική η χρήση με άλλες, όπως ο τουρισμός και η αναψυχή, η κανονική αλιεία κλπ. Ως γνωστόν δεν πηγαίνει κανείς να κολυμπήσει δίπλα σε ιχθυοκαλλιέργειες, τουλάχιστον από επιλογή…
Μετά την κατάργηση της ΕΔΑΚΙ, έρχονται οι υδατοκαλλιέργειες να δηλώσουν το «παρών» με αμφίβολες συνέπειες στον τουρισμό μας και το περιβάλλον. Ο Δήμος Σάμης ορθώς εναντιώθηκε στις εγκαταστάσεις αυτές και επιφυλασσόμαστε για δυναμική συνέχεια. Η Κεφαλλονιά χρειάζεται τη θετική προσοχή του κράτους και όχι την απαξίωσή του.

Η παράταξή μας είναι υπέρ της εξάντλησης όλων των πολιτικών μέσων πίεσης και δευτερευόντως της νομικής προσφυγής, η οποία μπορεί να πάρει και χρόνια με εχθρό μια ήδη παγιωμένη κατάσταση. Άλλωστε η πολιτική αντιμετώπιση λειτουργεί προληπτικά ή συμπληρωματικά και όχι κατασταλτικά, όπως η νομική οδός.
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ θα δίνει συνεχώς το «παρών» όσο κι αν η μειοψηφική της γνώμη ενοχλεί. Γιατί τελικά όποιος ενοχλεί, σημαίνει ότι μετράει.

Παντελής Αμούργης,
Δημ. Σύμβουλος δήμου Σάμης,
Επικεφαλής ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ