Οι χαμένες ευκαιρίες
Ο Ξενοφών, η μεγάλη διαχρονική αλήθεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και …στο βάθος Κρανιά και Αντ. Τρίτσης!
Πολιτική
23/05/2020 | 09:21

Του Νίκου Παπαδάτου
Οικονομολόγου- συνταξιούχου τραπεζικού

Εναν μεγάλο στρατηγικό στόχο  για την οικονομία της χώρα μας έθεσε  πρόσφατα  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:

«Ο πρωτογενής τομέας, σε συνδυασμό με τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων πρέπει να αναδειχθεί  ως ένας από τους μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».
Τουτέστιν, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη πρέπει να απογειωθεί η αγροτική παραγωγή «εδώ και τώρα» προκειμένου η χώρα  μας να κατακτήσει ανώτερα  επίπεδα  ευημερίας. Σε συνδυασμό με την μεταποίηση, βέβαια.

Αυτά είπε ο κ. πρωθυπουργός.  Για να δούμε όμως τι είχε γράψει ο Ξενοφών στον «Οικονομικό» του για την γεωργία και την αγροτική παραγωγή πριν 2000 χρόνια:

«Καλώς δε κακείνος είπεν ος έφη, την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ευ μεν γαρ φερομένης της γεωργίας έρρωνται και αι άλλαι τέχναι άπασαι, όπου δ’ άν αναγκασθεί η γή χερσεύειν, αποσβένυνται   και αι άλλαι τέχναι σχεδόν τι και κατά γήν και κατά θάλασσαν».

Μετάφραση: Και ωραίος είναι ο λόγος εκείνου που είπε πως η γεωργία (αγροτική παραγωγή) είναι των άλλων τεχνών μητέρα και τροφός. Διότι, αν η γεωργία ακμάζει, ακμάζουν και οι άλλες τέχνες
(= επαγγέλματα), όπου, αντιθέτως, η γη, κατ’ ανάγκην μείνει χέρσα, εκεί σχεδόν σβήνουν- εξαφανίζονται-  και όλες οι άλλες τέχνες… στεριανές και θαλασσινές ( = θαλάσσιο εμπόριο κ.λπ)».

Με άλλα λόγια: η αγροτική ανάπτυξη συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην γενικότερη οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου, μιας χώρας.

Επίκαιρα, λοιπόν,  όσο ποτέ τα όσα είπε  -τότε- ο Ξενοφών!

Πάμε τώρα να δούμε  τι γίνεται στην Ελλάδα «σήμερα» και να συγκρίνουμε το επίπεδο παραγωγής – παραγωγικότητας του αγροτικού τομέα με άλλες χώρες λ.χ. με την Ολλανδία και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς:

-Η Ολλανδία διαθέτει 45 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών με απόδοση 1.700 ευρώ ανά στρέμμα. Η χώρα αυτή αποτελεί τον πρώτο εξαγωγέα τροφίμων της Ε.Ε. και τον δεύτερο του πλανήτη μετά τις ΗΠΑ!
Η αξία της αγροτικής παραγωγής  ξεπερνάει τα 90 δις. ευρώ κάθε χρόνο!

-Το Ισραήλ διαθέτει μόνο 5,7 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών. Η αξία παραγωγής ανέρχεται στα 7,5 δις ευρώ, που ισούται με 1.290 ευρώ ανά στρέμμα.

– Η Ελλάδα διαθέτει 37 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών. Η αξία παραγωγής ανέρχεται μόλις στα 7 δις ευρώ, που ισούται με μόλις 190 ευρώ ανά στρέμμα!!!  Εδώ είναι να τραβάς τα μαλλιά σου!

Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, κι ας μην ξέρει Οικονομικά, με βάση τα παραπάνω δεδομένα, πόσο θεαματικά θα μπορούσε να βελτιωθεί η στρεμματική απόδοση για τον Έλληνα αγρότη, με το επιπλέον εισόδημα να πηγαίνει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην τσέπη του! Αλλά και ποια θα ήταν η αναπτυξιακή πορεία της χώρας από μία τέτοια θετική εξέλιξη. (Αν δηλαδή το 190 γινόταν αν όχι 1000 τουλάχιστον 700 ή 800)

Αλλά ας πάμε τώρα στην εφημερίδα Δημοκρατία που σε  πρωτοσέλιδο της γράφει με πηχυαίους τίτλους:

«Αγοράσαμε επί Μνημονίων ξενόφερτα προϊόντα αξίας 240 δις. –τα 2/3 του Χρέους!»

Και παρακάτω, η ίδια εφημερίδα επισημαίνει:

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ δαπανάμε ως χώρα: 33 εκ. ευρώ για ιταλικό χαρτί υγείας, 17 εκ. για προτηγανισμένες πατάτες, 122 εκ. για ισπανικά ρούχα και παπούτσια, 80 εκ. για κινέζικα παιχνίδια, 142 εκ. για γάλα από Γερμανία και Ολλανδία, 55 εκ. για ζάχαρη από Γαλλία, 1 δις. ευρώ για εισαγωγές μοσχαρίσιου κρέατος, 300 εκ. για χοιρινό από Ισπανία και Γερμανία. Και πάει λέγοντας…
Ατέλειωτος ο κατάλογος από εισαγόμενα προϊόντα στην ελληνική Αγορά.

Αλλά μην πάμε μακριά: μία βόλτα σε οπωροπωλεία εδώ στο Αργοστόλι  και θα δούμε τι; Ντομάτες από Ισπανία, πατάτες από Αίγυπτο, σκόρδα από Ισπανία και  Κίνα, ακτινίδια από Νέα Ζηλανδία, πορτοκάλια από Νότιο Αφρική, κρεμμύδια από Ολλανδία, μελιτζάνες από Ιταλία και Ισπανία, κ.ο.κ. Μέχρι και κολοκυθάκια εισάγουμε!

Πραγματικά, αν είχαμε μία δυναμική αγροτική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την ανάλογη μεταποίηση, «Η Ελλάδα θα ήταν η Δανία του Νότου» όπως είχε πει ο ανεκδιήγητος ΓΑΠ, η μόνη σωστή του κουβέντα!
Εμείς τι κάναμε τόσα χρόνια; Αφήσαμε τη χρυσαφένια γη μας να χερσώσει (βλέπε λ.χ. Κρανιά, που θα μπορούσε να θρέψει μέχρι και 300 χιλιάδες κόσμο, όπως έλεγε ο ΜΕΓΑΛΟΣ Αντ. Τρίτσης ), επικεντρώσαμε όλη μας την προσοχή στον τουρισμό. Και τώρα που ο τουρισμός παίρνει -όπως όλα δείχνουν- την κατιούσα, αρχίζει να φαίνεται με τον πλέον ορατό τρόπο και η γύμνια μας στο χώρο της αγροτικής οικονομίας!

Και κλείνω το σημερινό μου άρθρο με τον εθνικό μας Chef Ηλία Μαμαλάκη:

Που είπε με το δικό του ξεχωριστό τρόπο σε πρόσφατη εκπομπή στην ΕΡΤ:  «ΟΛΟΙ πρέπει να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα. Αν  κατά τη διάρκεια της 10χρονης οικονομικής κρίσης αγοράζαμε ελληνικά προϊόντα – και όχι εισαγόμενα- οι αρνητικές επιπτώσεις θα ήταν πολύ μικρότερες…»!

Γειά χαραντάν!

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer