Όλα όσα είπε η Θεοπεφτάτου στην απολογιστική συνέντευξη Τύπου
Πολιτική
29/12/2017 | 15:48

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ των νησιών μας,

Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μου για τη σημερινή συνάντησή μας και εύχομαι θερμά σε σας και τις οικογένειές σας να έχετε μια καλή και δημιουργική χρονιά. Το 2017 ήταν μια χρονιά πυκνή σε πολιτικές εξελίξεις, που σηματοδοτείται από τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για σταθερότητα, οικονομική ανάκαμψη και προστασία των αδυνάτων. Ακόμη και οι πιο σκληροί επικριτές της χώρας, διεθνή ΜΜΕ, εκπρόσωποι θεσμών αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού  και αυτό αποτυπώνεται στις διεθνείς αγορές και  στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Το επιτόκιο δανεισμού στο δεκαετές ομόλογο είναι στο ύψος του 2009, η χώρα βρίσκεται για τρία συνεχόμενα τρίμηνα σε ανάπτυξη πρώτη φορά μετά το 2006.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά λόγω της υψηλής απορρόφησης στο ΕΣΠΑ είμαστε στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ και αυτή η προσπάθεια να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τη χώρα, απέφερε περισσότερα από 11 δις € την τελευταία τριετία.

Οι προσπάθειές μας και η σκληρή δουλειά της διαπραγματευτικής ομάδας αποφέρουν αποτελέσματα, όπως η μείωση της ανεργίας από 27% το 2014 βρίσκεται σήμερα στο 20% με πρόβλεψη να φτάσει στο 18,4 το 2018. Έτσι αυξήθηκαν τα αποθεματικά του ΕΦΚΑ. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός με τις ρυθμίσεις των δόσεων και το κούρεμα μέχρι 85% των προσαυξήσεων δίνει ανάσα στου επαγγελματίες και στα νοικοκυριά. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης δίνει τη δυνατότητα αυτόματα στους δικαιούχους να πάρουν αυτό το σημαντικό βοήθημα.

Η ανάπτυξη της οικονομίας για το 2017 εκτιμάται λίγο κάτω από το 2%  ενώ το 2018 θα φτάσει στο 2,5%. Η πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2017 και το 2018   στηρίζεται στις εκτιμήσεις για θετική συνεισφορά από την ιδιωτική κατανάλωση, κατά 0,8% του πραγματικού ΑΕΠ, η οποία ενισχύεται από την ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης και τη διαρκώς μειούμενη ανεργία.

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε  σ’ ένα σκληρό δημοσιονομικό περιβάλλον, βρίσκουμε  χώρο να ενισχύσουμε τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και μάλιστα στοχευμένα. Ενισχύουμε περαιτέρω τα κοινωνικά προγράμματα δίνοντας προτεραιότητα στην παιδική φτώχεια, αυξάνοντας τα οικογενειακά επιδόματα κατά 160 εκατ. ευρώ, τα προγράμματα για τα σχολικά γεύματα κατά επιπλέον 50 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα την επέκταση κάλυψης βρεφονηπιακών σταθμών.

Η θετική πορεία της οικονομίας το 2017 και ειδικότερα με τη βελτίωση των εσόδων λόγω της μείωσης της ανεργίας, της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας και της πάταξης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου έδωσε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο να αναδιανείμουμε το υπερπλεόνασμα  μέσω του κοινωνικού μερίσματος για δεύτερη χρονιά. Επιλέχθηκε να αναδιανεμηθεί με τρόπο που θα ενισχύσει ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών, να αποτρέψει αυξήσεις στη ΔΕΗ ενισχύοντας το κοινωνικό τιμολόγιο και να επιστρέψει τις εισφορές Υγείας στους συνταξιούχους, αυτονόητη πολιτική δέσμευση σε αντιδιαστολή με  όσα οι προηγούμενες κυβερνήσεις παρανόμως παρακράτησαν από τους συνταξιούχους.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς συγκυρίες και τις ιδιαίτερα ασταθείς συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή μας, η χώρα μας αποτελεί δύναμη σταθερότητας και ειρήνης και προχωράει σε συμμαχίες απλώνοντας χέρι φιλίας και συνεργασίας στους γειτονικούς λαούς για την εμπέδωση της ειρήνης, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο στην εποχή μας, προκειμένου να εδραιωθεί η ειρήνη, η δημοκρατία, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ

  1. Μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας
  2. Μεταρρύθμιση το χώρο της παιδείας
  3. Νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία
  4. Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών
  5. Ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ
  6. ΑΕΠΙ
  7. ΟΑΣΘ
  8. Νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία
  9. Οικειοθελής αποκάλυψη καταθέσεων
  10. Δομημένο περιβάλλον
  11. Ρυθμίσεις για τη ναυτιλία

Πέρα όμως απ’ τη νομοθετική διαδικασία, θα ήθελα να ανατρέξουμε ενέργειες και δράσεις που έλαβαν χώρα κατά τη χρονιά που μας πέρασε και που νομίζω ότι αφορούν τους συμπολίτες μας.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων στο πλαίσιο της 2ης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για την επιλογή του Μέτρου 19 «Στήριξη για Τοπική Ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ –  Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων)» του ΠΑΑ 2014-2020. Στόχος της πρόσκλησης ήταν να δοθεί η δυνατότητα υποβολής προτάσεων τοπικών προγραμμάτων σε περιοχές που δεν καλύφθηκαν από την πρώτη πρόσκληση. Βάσει της σχετικής απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, εγκρίνονται τρία (3) επιπλέον νέα τοπικά προγράμματα στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά/ Ιθάκη και στην Κρήτη επιτυγχάνοντας τη χωρική κάλυψη του συνόλου ουσιαστικά των αγροτικών περιοχών της χώρας από τα τοπικά προγράμματα CLLD/LEADEAR.

Αν και προς το τέλος του έτους, η ενέργεια που οι συνέπειές της κυριάρχησαν το έτος που φεύγει εκτιμώ  πως είναι η επαναδρομολόγηση πλοίου στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα. Ήταν ένα πάγιο αίτημα των Ιθακησίων, κυρίως, αλλά και όλων των Κεφαλλήνων που ικανοποιήθηκε μετά από επιμονή, υπομονή και συνεργασία με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Είναι περιττό, νομίζω, να αναφερθώ στα αναρίθμητα οφέλη που προκύπτουν απ’ αυτήν την ενέργεια για τα νησιά μας αλλά και για τις μακροπρόθεσμα ευεργετικές συνέπειες που θα απολαμβάνουν πλέον οι συμπολίτες μας. Το ζητούμενο είναι αυτή η επιτυχία να έχει διάρκεια και να μην προκύψουν αντικειμενικές δυσκολίες που να εμποδίσουν τη λειτουργία της. Η προσωπική μου σκέψη είναι ότι αν η γραμμή δε διακοπεί για τα επόμενα δύο χρόνια, στη συνέχεια θα παγιωθεί και δε θα είναι ούτε καν αυτό που λέμε «ζημιογόνα» για τους πλοιοκτήτες. Ελπίζω λοιπόν να πάνε όλα καλά, και να μην έχουμε εκ νέου μπροστά μας ένα τέτοιο ζητούμενο.

Ακόμη ένα μέγιστο γεγονός για τα νησιά μας ήταν το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Επτανήσου, το οποίο πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στην Κέρκυρα και που δρομολόγησε μία σειρά από συγκεκριμένες δράσεις για την ανάπτυξη και την πρόοδο όλων των Ιονίων. Ενδεικτικά σταχυολογώ μερικές μόνο από τις πιο σημαντικές αποφάσεις :

  • Ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των νησιών του Ιονίου από το Μάρτη του 2018
  • Συγχώνευση του Ιόνιου Πανεπιστήμιου και ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων και την πρόταση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου, προκειμένου να προχωρήσει η συζήτηση μεταξύ των μελών ΔΕΠ της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών σπουδών και του Τμήματος Τεχνολογίας ΄Ήχου και Μουσικών Οργάνων για τη δημιουργία τριών συναφών Τμημάτων : δύο στην Κέρκυρα και ενός στο Ληξούρι.
  • Την αναγνώριση του μειονεκτήματος της νησιωτικότητας και στα Ιόνια Νησιά, καθώς και των προβλημάτων που απορρέουν από αυτήν, όπως η στελέχωση σχολείων, νοσοκομείων και των δημόσιων υπηρεσιών και
  • επίσπευση της αποκατάστασης σεισμοπλήκτων και ιδιαίτερα δημοσίων κτιρίων και ιστορικών μνημείων.
  • Αλλαγές στο νόμο περί αιγιαλού και παραλίας

Βεβαίως είναι πολλές οι δράσεις και οι προοπτικές που ανέδειξε το εν λόγω συνέδριο και έτσι δεν μπορούν να αναφερθούν όλες σε μία ετήσια απολογιστική συνέντευξη τύπου. Θα είμαστε όμως πάλι εδώ το επόμενο διάστημα, για να επικοινωνούμε τα όποια βήματα και να συζητάμε τις δραστηριότητες γύρω απ’ αυτά. Το σημαντικότερο όμως που πρέπει να τονίσουμε και που ήταν η ουσία αν θέλετε αυτής της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, ήταν το γεγονός ότι το κέντρο ήρθε στην περιφέρεια για να ζητήσει τη γνώμη της. Θέλω να πω δηλαδή ότι εδώ έγινε μία ανάστροφη διαδικασία. Αντί τα κοινωνικά αιτήματα να ψάχνουν να βρουν τους απαραίτητους δρόμους για να φτάσουν στην κεντρική διοίκηση, η κεντρική διοίκηση ήρθε και τα βρήκε. Επιπροσθέτως, επιδιώχθηκε η συζήτηση και η διαπραγμάτευση με όλους τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και με τους απλούς πολίτες, προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα κοινό τόπο για το τι χρειάζεται η κάθε περιφέρεια της επικράτειας προκειμένου να ανασυγκροτηθεί παραγωγικά και αναπτυξιακά.

Μεγάλη ανάσα και ανακούφιση, ειδικά για το βόρειο τμήμα του νησιού αλλά και για την Κεφαλονιά στο σύνολό της, αποτέλεσε το «ξεμπλοκάρισμα» και η τελική υλοποίηση του πολύ μεγάλου έργου του Χάρακα. Το εξαιρετικά άρτιο, από τεχνικής πλευράς, και πολύτιμο, από κοινωνικής, έργο υποδομής παραδόθηκε και επίσημα με τα εγκαίνια που έγιναν την Πέμπτη 29 Ιουνίου. Τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε σε όλες τις φάσεις του έργου ήταν πολλά και ιδιαίτερα. Με απόλυτη στοχοπροσήλωση όμως, και με την καλή συνεργασία τόσο του εργολάβου όσο και όλων των κρατικών λειτουργών, καταφέραμε και προχωρήσαμε στην εκτέλεση αυτού του πολύ ακριβού, 7 εκατομμύρια ήταν το κόστος, και υψηλών προδιαγραφών εγχειρήματος, που συνδέει ένα ενεργό ρήγμα 80 μέτρων και που αποτελεί μοναδική περίπτωση στην Ευρώπη. Νομίζω ότι μπορούμε όλοι να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό το τεχνολογικό δημιούργημα στον τόπου μας, που αποτελεί παγκόσμια διαφήμιση για τον τεχνικό κόσμο της χώρας μας αλλά και μοναδική τοπική ιδιαιτερότητα.

Μία ακόμη ιδιαίτερα σημαντική ήταν αυτή που αφορά στην ονομαζόμενη «Δωρεά Δούρου», τα πέντε εκατομμύρια ευρώ δηλαδή που είχαν εξαγγελθεί  από τον προηγούμενο Περιφ/χη Αττικής κ. Σγουρό και που το νομοθετικό πλαίσιο δεν προέβλεπε τη διάθεσή τους στη δική μας Περιφέρεια. Γι’ αυτό χρειάστηκε πολιτική βούληση και η τροπολογία που κατέθεσα στη Βουλή, με την οποία άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση της δωρεάς στην πράξη… Όπως όλοι είδατε είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε για λίγες μέρες στην Κεφαλονιά και την ίδια την Περιφερειάρχη Αττικής, τη Ρένα Δούρου, η οποία έφερε μαζί της την επιταγή με τα χρήματα ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε και ο τρόπος με τον οποίο θα αξιοποιηθεί το εν λόγω ποσό που αφορά το Μαντζαβινάτειο νοσοκομείο, το κτίριο του μηχανουργείου του ΕΠΑΛ Ληξουρίου, το σχολείο της Αγίας Θέκλης και την επισκευή-ανάπλαση και αποκατάσταση των κοινόχρηστων χώρων της πόλης του Ληξουρίου. Θα ήθελα να σας πω όμως ότι ακόμη και μετά απ’ αυτές τις ενέργειες δε σταμάτησα ποτέ να παρακολουθώ την εξέλιξή τους και τα στάδια που χρειάζεται να περάσουν μέχρι τα παραπάνω έργα να γίνουν πράξη και να αποδοθούν στους πολίτες.

Τη χρονιά που μας πέρασε δυστυχώς είχαμε και ένα πολύ δυσμενές και απογοητευτικό φαινόμενο κατά το οποίο φάνηκε να υπήρξε μία συνεχής και συντονισμένη προσπάθεια για να καταστραφεί ο φυσικός μας πλούτος από επίδοξους εμπρηστές. Και μιλάω για εμπρησμό γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς το γεγονός ότι περί τα  τέλη του Σεπτέμβρη μετρούσαμε περίπου 200  ενάρξεις πυρκαγιών με 25 από αυτές να είναι σε μία συγκεκριμένη περιοχή, αυτή του Φαγιά πάνω από τα Σιμωτάτα. Παρά τον πολύ μεγάλο αριθμό των μετώπων που είχαμε, το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφούν μόλις 3.200 στρέματα δασικής έκτασης χάρη στις επίπονες προσπάθειες του πυροσβεστικού σώματος σε συνεργασία με τις εθελοντικές οργανώσεις, την πολιτική προστασία, την αστυνομία και το κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας. Θέλω και σήμερα να τους ευχαριστήσω όλους γιατί ξεπέρασαν εαυτούς για να διασώσουν την πολυτιμότερη κληρονομιά που διαθέτουμε, το φυσικό μας πλούτο. Παράλληλα, θέλω να σας ενημερώσω ότι κάνουμε προσπάθειες από κοινού προκειμένου να βρεθούν τρόποι ανάσχεσης και αποτροπής παρόμοιων φαινομένων για τις επόμενες χρονιές. Δεν υπάρχει ακόμη κάτι ανακοινώσιμο αλλά είμαστε θεωρώ σε καλό δρόμο…

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, πραγματοποίησα επίσης από κοινού με το Δήμαρχο Ιθάκης, Διονύση Στανίτσα, μία σειρά επαφών και συναντήσεων στα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να βρούμε τους τρόπους εκείνους που θα επιλύσουν πάγια προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί εδώ και χρόνια. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με την υποστελέχωση, με τις κτιριακές υποδομές και φυσικά με τα μικρά και μεγάλα έργα που χρειάζονται για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού ιστού. Μέσα απ’ αυτές τις συναντήσεις, αλλά και απ’ το αναπτυξιακό συνέδριο, αποσπάσαμε λοιπόν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Όπως για παράδειγμα την τοποθέτηση παιδιάτρου, την τοποθέτηση μηχανικών στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου, την οικονομική ενίσχυση για τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στη Βόρεια Ιθάκη και τη βελτίωση του δικτύου ύδρευσης, την ταχεία αδειοδότηση των μελετών που έχουν εκπονηθεί για την κατασκευή εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης ταχύπλοων σκαφών, καθώς και στην ασφαλτόστρωση-επισκευή της παραλιακής οδού Λιμένα Βαθέος, την παραχώρηση πυροσβεστικού οχήματος στον Δήμο Ιθάκης, προκειμένου να υποστηρίξει το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με την Ομάδα Εθελοντών, και αφετέρου την εκπόνηση μελέτης για την επισκευή  του κτιρίου της Αστυνομίας με την προοπτική να εκσυγχρονιστεί και να στεγάσει και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τέλος, βρισκόμαστε στην αναζήτηση πόρων για την ανακαίνιση και λειτουργία του «Οδυσσειακού Κέντρου», που θα στεγαστεί στο πρώην Ειρηνοδικείο Ιθάκης και παραχωρήθηκε φέτος από το Υπουργείο Οικονομικών για τη συγκεκριμένη χρήση.

Προς το τέλος του έτους, ψηφίστηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Νατιλίας, το οποίο περιελάμβανε μία σειρά ευεργετικών διατάξεων για τη ναυτιλία και τη ναυτική εκπαίδευση καθώς και μία τροπολογία, στη διαμόρφωση της οποίας συμμετείχα για τις κατασκευές εντός χερσαίας ζώνης λιμένων (στέγαστρα, πέργκολες). Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση αναστέλλονται για μία διετία η έκδοση και η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης, οι ποινικές δίκες και η είσπραξη προστίμων που έχουν επιβληθεί γι’ αυτές τις κατασκευές. Στον ίδιο νόμο συγκαταλέγονται ρυθμίσεις όπως : Διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη ναυτιλία, καθώς πλέον θα επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα έως και απαγόρευση απόπλου στους πλοιοκτήτες που δεν καταβάλλουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές, εξομοιώνοντας τα πρόστιμα με εκείνα που ισχύουν για ανασφάλιστη εργασία στη στεριά. Τροποποιούνται τα κριτήρια για τις μεταθέσεις προκείμενου να εξασφαλιστεί η διαφάνεια. Θεσμοθετείται για πρώτη φορά η δυνατότητα να μπορούν τα μικρά νησιά να πραγματοποιούν συμβάσεις για τη συγκοινωνία τους εξασφαλίζοντας έτσι τη διασύνδεσή τους. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των αρμόδιων Υπουργών ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης στις Σχολές Α.Ε.Ν. µε το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης  χορηγείται στους σπουδαστές μεικτής φοίτησης στις Α.Ε.Ν. ετήσιο επίδομα σίτισης, που είχε καταργηθεί τα τελευταία χρόνια.

Επίσης είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, με αφορμή τη συνεδρίαση που είχε ως θέμα την «Ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής, αφιερωμένη στους απανταχού Κεφαλλήνες και Ιθακήσιους». Στην ίδια συνεδρίαση το σώμα ενημέρωσαν ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του «ΟΔΥΣΣΕΥΣ» ενώ έγιναν ομιλίες και από τον πρέσβη του Καναδά και την κ. Λειβαδά.

Τελειώνοντας τη συνοπτική παρουσίαση για τη χρονιά που μας πέρασε, θέλω να αναφερθώ στην τοποθέτησή μου κατά την ολομέλεια της Βουλής για τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2018. Είναι πολύ σημαντικό νομίζω το γεγονός ότι φτάσαμε να μιλάμε για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό. Υπάρχουν πλέον διεθνώς αντικειμενικά κριτήρια που δείχνουν ότι αυτός ο δρόμος δε θα έχει παλινδρομήσεις και ότι με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, θα αποχαιρετίσουμε μια και καλή τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και θα μπούμε σε ένα νέο δρόμο που ναι μεν δε θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά δεν θα έχει σκληρή επιτροπία  και θα έχει μία πρόκληση : την απόφαση και το όραμα για το πώς θα βαδίσουμε ως χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή.

Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης για το έτος 2017

Ιανουάριος 2017

25-01-2017 [4449/2017] Νόμος 4449/2017 Υποχρεωτικός έλεγχος των ετήσιων και των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, δημόσια εποπτεία επί του ελεγκτικού έργου και λοιπές διατάξεις

Φεβρουάριος 2017

24-02-2017 [4455/2017] Νόμος 4455/2017 Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών, Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις

Μάρτιος 2017

Απρίλιος 2017

 

Μάιος 2017

 

Ιούνιος 2017

 

Ιούλιος 2017

24-07-2017 [4481/2017] Nόμος 4481/2017 Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων και άλλα θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Αύγουστος 2017

 

Σεπτέμβριος 2017

 

Οκτώβριος 2017

 

Νοέμβριος 2017

 

Δεκέμβριος 2017

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ