Θετικός μόνο ο Τσιλιμιδός
«ΟΧΙ» στις εξορύξεις από το δημοτικό συμβούλιο –Η πρόταση Παντελειού υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία
Πολιτική
04/10/2019 | 13:00

Ρεπορτάζ // Ανδρέας Αρβανιτάκη

Κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο τάχθηκε σχεδόν ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αργοστολίου κατά την συνεδρίαση της 3ης Οκτωβρίου. Μοναδική εξαίρεση ήταν αυτή του τέως δημάρχου και νυν αντιδημάρχου Γιώργο Τσιλιμηδό, ο οποίος πιστός στις θέσεις που είχε εκφράσει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο εμφανίστηκε θετικός στις εξορύξεις τουλάχιστον κατά το αρχικό ερευνητικό τους στάδιο.

Διαφώνησαν ωστόσο στον τρόπο και τη στάση που θα ακολουθήσει το δημοτικό συμβούλιο το προσεχές διάστημα απέναντι στο φλέγον αυτό ζήτημα.

Αποτέλεσμα της διαφωνίας αυτής ήταν η αντιπαράθεση των προτάσεων των δύο εισηγητών του θέματος ήτοι του Αλέξανδρου Παντελειού από την παράταξη “Κεφαλονιά Νησί για Όλους” και του Γιάννη Κουρούκλη από την Λαϊκή Συσπείρωση με την πρόταση του πρώτου να εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.

Γιάννης Κουρούκλης

Την εισήγηση του θέματος έκανε πρώτα ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κουρούκλης, ο οποίος τάχθηκε ξεκάθαρα ενάντια στις εξορύξεις. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μόλις προχθές ψηφίστηκε η παραχώρηση θαλασσίων οικοπέδων προς έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, από την Ελληνική Βουλή και συγκεκριμένα από τη ΝΔ, το κιναλ και την Ελληνική λύση, ενώ χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε παρών. Τόνισε πως οι εν λόγω εξορύξεις και οι σχετικές συμβάσεις θα ωφελήσουν μόνο τις μεγάλες μονοπωλιακές εταιρείες, δεσμεύοντας παράλληλα σημαντικά ενεργειακά αποθέματα, τα οποία θα απολέσουν οι επόμενες γενιές και το μέγεθος των οποίων αγνοεί η ελληνική κυβέρνηση. Επιπλέον χαρακτήρισε υποκριτικά τα περίφημα οικονομικά οφέλη, τα οποία και ψίχουλα είναι και θα φροντίσουν οι ανάδοχες εταιρείες να μην τα αποδώσουν. Μίλησε για την μη ύπαρξη καλοπληρωμενων και ασφαλών θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα θα μετατραπεί σε χαβούζα η θαλάσσια περιοχή του Ιονίου με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την δημόσια υγεία των νησιών μας.

Επίσης ο κ. Κουρούκλης τόνισε ότι μόνο αν μπουν ως κριτήριο οι λαϊκές ανάγκες και η ασφάλεια του λαού μπορεί να υπάρξει ουσιαστική και δίκαιη αξιοποίηση των όποιων ενεργειακών αποθεμάτων.

Τέλος, επεσήμανε πως παρά το γεγονός ότι φαίνονται συνεισηγητές με τον Αλέξανδρο Παντελειό οι θέσεις τους διαφέρουν. Διαφώνησε με τη δαιμονοποίηση της αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων καθώς και με τη συμπόρευση με ΜΚΟ στο εν λόγω ζήτημα, ενώ την πρόταση συμμετοχής στο σύμφωνο των δημάρχων για το κλίμα και το περιβάλλον την παραλλήλισε με την λαϊκή ρήση “βάζουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα”.

 

Αλέξανδρος Παντελειός

Ξεκινώντας ο κ. Παντελειός τόνισε ότι δεν υπάρχουν συνεισηγητές, όπως έγινε σαφές, αλλά εισηγητές δύο διαφορετικών απόψεων. Από την μια ο κ. Κουρούκλης είναι εναντίον των εξορύξεων όταν τις κάνουν πολυεθνικές αλλά υπέρ όταν τις κάνει το κυρίαρχο κράτος, κάτι το οποίο ο κ. Κουρούκλης στη συνέχεια αντιπαρήλθε τονίζοντας ότι στο Ιόνιο καμία εξόρυξη δεν μπορεί να γίνει λόγω γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών. Ο ίδιος και η παράταξη “Κεφαλονιά Νησί για όλους” είναι ενάντια στις εξορύξεις σε κάθε περίπτωση.

Αναφέρθηκε στον κίνδυνο για το τουριστικό προϊόν από το οποίο ζει η πλειονότητα των κατοίκων των νησιών μας, σε περίπτωση ακόμα και ενός μικρού ατυχήματος στις πλατφόρμες εξόρυξης. Επιπλέον, η ελληνική πολιτεία δεν έκανε καμία σοβαρή εκτίμηση του κόστους αυτών των εξορύξεων. Την έκανε όμως μια μεγάλη εταιρεία για λογαριασμό της WWF. Σύμφωνα με την μελέτη αυτή 450 με 500 εκατομμύρια ευρώ θα είναι το κόστος σε περίπτωση που προκύψουν μικρά ατυχήματα, ενώ σε περίπτωση μεγάλου ατυχήματος, ήτοι διαρροής μεγαλύτερης των 10000 βαρελιών τότε το κόστος θα αγγίξει τα 5 δισεκατομμυρια ευρώ. Μιλώντας για μεγάλα ατυχήματα όπως αυτό στον κόλπο του Μεξικού της deepwater horizon επεσήμανε πως το κόστος ξεπέρασε το ΑΕΠ μιας μικρής χώρας. 

Ένας άλλος κλάδος που θα πληγεί άμεσα είναι και αυτός της αλιείας και όχι μόνο από ενδεχόμενο ατύχημα αλλά και από τη συνήθη μόλυνση που προκαλείται από τη διαδικασία της εξόρυξης. Αναφέρθηκε βέβαια και στα οφέλη από τις εξορύξεις με βάσει τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα οποία με οικονομικούς όρους, δεν θα υπερβούν τα 500 εκατομμύρια. Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι το κόστος ενός ατυχήματος θα είναι δυσανάλογα υψηλό και τα οφέλη που θα προκύψουν δεν αντισταθμίζουν επ’ ουδενί το ρίσκο. Κατέθεσε κλείνοντας το ψήφισμα της παράταξής του προς το δημοτικό συμβούλιο με το οποίο ο Δήμος Αργοστολίου θα συμμετάσχει σε ενέργειες και κινήσεις κατά των εξορύξεων. Όσον αφορά την υπογραφή του συμφώνου των δημάρχων για το κλίμα και το περιβάλλον δεν αποτελεί το απαύγασμα αλλά μια συμβολική κίνηση για την κατεύθυνση του δημοτικού συμβουλίου.

 

Παρέμβαση της Ανοιχτής Συνέλευσης

Εκπροσωπώντας την ανοιχτή συνέλευση κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων τοποθετήθηκε η Ελένη Αθανασοπούλου. Επεσήμανε τους κινδύνους από τις επερχόμενες εξορύξεις. Εκτίμησε πως παρά το γεγονός, ότι ψηφίστηκε στη Βουλή η παραχώρηση των οικοπέδων, ο αγώνας δεν έχει τελειώσει. Ζήτησε εκτός από ψήφισμα του ΔΣ κατά των υδρογονανθράκων, να πραγματοποιηθούν κοινές ενέργειες των τριών δήμων προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Περιφερειακή αρχή, ώστε να γίνει μια συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με το εν λόγω ζήτημα που θα παρουσιαστούν εκ νέου και λεπτομερώς οι θέσεις της Συνέλευσης. Καταλήγοντας η κα Αθανασοπούλου τόνισε πως “Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης λένε ναι στην Ζωή και όχι στην καταστροφή”. 

Παναγής Βλάχος

Εκπροσωπώντας τη Νομαρχιακή επιτροπή του ΚΙΝΑΛ στο νησί ο κ. Βλάχος Παναγής χαρακτήρισε casus belli την πραγματοποίηση των εξορύξεων. Τόνισε βέβαια πως δεν είναι εναντίον εν γένει των εξορύξεων αλλά στο Ιόνιο θα είναι καταστροφικό αν γίνουν και τουριστικά και περιβαλλοντικά, ενώ εγκυμονεί κινδύνους η γεώτρηση σε μια τέτοια σεισμογενή περιοχή.

Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Παρέμβαση πραγματοποίησε και ο γενικός γραμματέας του εργατικού κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Βαλέντης. Καταφέρθηκε κατά της πλειονότητας των παρατάξεων του Δημοτικού συμβουλίου χαρακτηρίζοντας υποκριτική την στάση τους. Τόνισε πως το ΕΚΚΙ θα σταθεί πλάι στους εργαζόμενους και θα διεκδικήσει την εκπλήρωση των λαϊκών αναγκών και μόνο.

Αλέξανδρος Παρίσης

Για τέλεση μνημοσύνου, πλέον, μίλησε ο τέως δήμαρχος Κεφαλονιάς και νυν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξανδρος Παρίσης. Όταν έπρεπε να γίνει κάτι προ 2ετιας οπότε και είχε ξεσηκωθεί το Δημοτικό συμβούλιο Κεφαλονιάς, δεν έγινε τίποτε από την τότε κυβέρνηση. Ο ίδιος, όπως και τότε, τάχθηκε κατά των εξορύξεων και θα στηρίξει κάθε ενέργεια προς το υπουργείο για την αποτροπή τους αν και, όπως εκτίμησε, είναι ήδη αργά.

Θεόφιλος Μιχαλάτος

Ακολούθησε σύντομη τοποθέτηση του δημάρχου κ. Μιχαλάτου κατόπιν παρέμβασης του δημοτικού συμβούλου της ισχυρής Κεφαλονιάς Διονύση Λυκούδη, ο οποίος τον κάλεσε να γνωστοποιήσει τη θέση του στο σώμα. Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως ήταν και είναι ενάντια στις εξορύξεις, έχει παραστεί σε όλες τις δράσεις που κλήθηκε και εξέφρασε την πεποίθηση πως η Κεφαλονιά έχει ποικιλοτρόπως καταθέσει το μερίδιο της στην παραγωγή ενέργειας. Κλείνοντας τάχθηκε υπέρ της εισήγησης και των προτάσεων του κ. Παντελειού.

Γιώργος Τσιλιμηδός

Ο τέως δήμαρχος Αργοστολίου και νυν αντιδήμαρχος κ. Τσιλιμηδός διαφοροποιήθηκε από την θέση του δημάρχου. Επαναλαμβάνοντας τη θέση που εξέφραζε και ως Περιφερειακός Σύμβουλος, εκτίμησε πως θα πρέπει να γνωρίζουμε τι είδους ενεργειακά αποθέματα έχουμε κάτι που δεν γίνεται χωρίς γεωτρήσεις. Τάχθηκε λοιπόν υπέρ των γεωτρήσεων για το ερευνητικό τουλάχιστον στάδιο προκειμένου να γνωρίζουμε τι αποθέματα υδρογονανθράκων υπάρχουν. Τόνισε πως δεν είναι αντίθετος στους εξορύξεις, αρκεί να υπάρχει επαρκής έλεγχος από κρατικό φορέα, να τηρηθούν τα αυστηρότερα πρότυπα ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος. Εκτίμησε πως οι υδρογονάνθρακες δεν θα βγουν από τον ενεργειακό χάρτη στο εγγύς μέλλον και θα πρέπει να κινηθούμε προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της χώρας και των νησιών μας από την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την ευημερία των κατοίκων, κάτι, που όπως υποστήριξε, είναι απολύτως εφικτό.

Νίκος Ανουσάκης

Με τον γνωστό εκρηκτικό του τόνο ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και δημοτικός σύμβουλος κάλεσε τη δημοτική αρχή να ξεκαθαρίσει τη θέση της κατόπιν της διαφοροποίησης του κ. Τσιλιμηδού. Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους τόνισε πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε επαναστατική γυμναστική ή δράσεις και κινήσεις ουσίας. Όλοι είμαστε ενάντια στις εξορύξεις όμως τι είδους δράση θα ληφθεί και από ποιον ώστε να εμποδίσει αποτελεσματικά τις εξορύξεις, αυτό είναι που έχει σημασία. Ο ίδιος πρότεινε να καταλήξει το σώμα σε ένα ομόφωνο ψήφισμα και να φτιαχτεί μια επιτροπή από τις τρεις δημάρχους και την περιφερειάρχη ώστε να απευθύνουν στα κεντρικά κυβερνητικά όργανα.

Σταύρος Αντύπας

Σύντομη παρέμβαση πραγματοποίησε εκ μέρους της Ανοιχτής Συνέλευσης ο Σταύρος Αντύπας. Ο κ. Αντύπας θέλοντας να απαντήσει στο χαρακτηρισμό ακτιβιστικο που ακούστηκε για το κίνημα κατά των εξορύξεων αναρωτήθηκε αν ακτιβιστές είναι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των νησιών μαζί με τις φορείς τους. Χαρακτήρισε τα επιχειρήματα του κ. Τσιλιμιδού ξεπερασμένα. Επανέλαβε πως το ρίσκο για την τοπική κοινωνία είναι απαγορευτικό ενώ αντίθετα για τις πετρελαϊκές το ρίσκο είναι μηδαμινό. Κλείνοντας τόνισε πως αυτό που θέλουν δεν είναι ένα ακόμα ψήφισμα έχουν ήδη πολλά αυτό που θέλουν είναι να αναλάβουν δράση ως σώμα και να αναλάβουν να εκπληρώσουν τον ιστορικό τους ρόλο. 

Μάκης Φόρτες

Την εκτίμηση πως το παιχνίδι των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο έχει χαθεί προ πολλού εξέφρασε ο τέως δήμαρχος Αργοστολίου και νυν δημοτικός σύμβουλος κ. Φόρτες. Από όταν το θέμα είχε πρωτοεμφανιστεί το 2012, όταν το τότε Περιφερειακό συμβούλιο είχε αντιδράσει τη στιγμή που πολλοί άλλοι φορείς συμφωνούσαν. Συμφώνησε με την θέση του κ. Κουρούκλη περί μη θεοποίησης, ούτε δαιμονοποίησης της αξιοποίησης των ενεργειακών μας πόρων. Αυτό που γίνεται βέβαια πανελλαδικά είναι το ξεπούλημα των εθνικών μας πόρων και εκεί είναι το πρόβλημα. Θα πρέπει ο,τι γίνει να γίνει προς όφελος της χώρας και των πολιτών της. Η συζήτηση και η δράση θα πρέπει να γίνει με όρους πολιτικούς και όχι σεμιναριακούς χωρίς ουσίας. Κλείνοντας συντάχθηκε με την εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Άγγελος Κωνσταντάκης

Με κριτική κατά της δημοτικής αρχής για έλλειψη ξεκάθαρων θέσεων ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο δημοτικός σύμβουλος και απερχόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ Άγγελος Κωνσταντάκης.

Συνεχάρη την ανοιχτή συνέλευση για την μέχρι τώρα δράση της και κάλεσε το σώμα να καταλήξει σε ένα ομόφωνο ψήφισμα κατά των γεωτρήσεων.

Κατά των εξορύξεων στο Ιόνιο και ο Σαμούρης

Πιστός στη θέση του κατά των εξορύξεων στο Ιόνιο παρέμεινε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Σαμούρης. Τόνισε βέβαια πως αυτή του η άποψη εκπορεύεται από λόγους καθαρά τοπικούς και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα νησιά μας και όχι από την αντίθεση του εν γένει στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της χώρας. Αναφορικά με τη στάση του Τσιλιμηδού, επεσήμανε πως δεν επρόκειτο για διαφοροποίηση από την άποψη της διοίκησης, αλλά από το γεγονός ότι δεν είναι “κωλοτούμπας”, όπως χαρακτηριστικά είπε, μένοντας σταθερός στις θέσεις του, σε αντίθεση με άλλους που εκθείαζαν τους εκπροσώπους των ΕΛΠΕ σε συνέδριο και τώρα τάσσονται κατά των εξορύξεων.

 

Σταύρος Σπαθής

Τη θέση του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης κατά των εξορύξεων επανέλαβε ο πρόεδρός του και δημοτικός σύμβουλος κ. Σπαθής ο οποίος επίσης συντάχθηκε με την πρόταση Παντελειού.

Η συζήτηση έκλεισε με την δευτερολογία του κ. Κουρούκλη ο οποίος επανέλαβε την εκτίμηση του ότι τα οφέλη από τις εξορύξεις είναι μηδαμινά για την λαϊκή οικογένεια και το ρίσκο τεράστιο. Καταφέρθηκε, επίσης, ενάντια στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας υποκριτική τη στάση τους εναντίον των εξορύξεων, η οποία πηγάζει από την παρουσία του κόσμου.

Ακολούθησε ψηφοφορία κατά την οποία εγκρίθηκε η πρόταση του Αλέξανδρου Παντελειού και της παράταξης “Κεφαλονιά Νησί για Όλους”. Κατά την ψηφοφορία οι δημοτικοί σύμβουλοι τοποθετήθηκαν προσωπικά και όχι παραταξιακά. Η πρόταση του Παντελειού, λοιπόν, υπερψηφίστηκε, εκτός από τους ίδιους από τους δημοτικούς συμβούλους της Διοικούσας παράταξης, πλην του Τσιλιμηδού, τον Παναγή Βανδώρο από την “Ισχυρή Κεφαλονιά” συγκεντρώνοντας 10 ψήφους. Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης υπερψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της Ισχυρής Κεφαλονιάς κκ. Διονύση Λυκούδη, Νικόλαου Ανουσάκη, Άγγελου Κωνσταντάκη και Διονύσιου Πολλάτου και τους δημοτικούς συμβούλους “Για την Επόμενη Μέρα” του Μάκη Φόρτε λαμβάνοντας 9 ψήφους. Παρών κατά τη διαδικασία ψήφισε ο τέως δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης.

Ακολουθεί το ψήφισμα του κ. Παντελειού που υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία από το ΔΣ:

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργοστολίου τάσσεται απέναντι στις εξορύξεις για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τα οποία βρίσκονται στο χώρο μας, καθώς τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία είναι δυσανάλογα μικρά σε σχέση με τους κινδύνους για το φυσικό περιβάλλον και κατά συνέπεια για το τουριστικό προϊόν και την οικονομία του τόπου μας.

Αποφασίζουμε:

 

  1. Συμμετοχή και συνδρομή του Δήμου Αργοστολίου στις κινητοποιήσεις ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

 

Σε συνεργασία με οργανώσεις και συλλογικότητες που ήδη αντιδρούν στις εξορύξεις στην Κεφαλονιά αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, μπορούμε να ανατρέψουμε όσα σήμερα φαντάζουν προαποφασισμένα και τελεσίδικα.

Συγκεκριμένα αποφασίζουμε:

 

  • Να επιδοθεί η παρούσα απόφαση του Δ.Σ. σε όλους τους αρμόδιους φορείς (Βουλευτή, Περιφέρεια, Επιμελητήρια, Συλλόγους κλπ) από τον ίδιο το Δήμαρχο και να ζητηθεί η επίσημη τοποθέτησή τους.

 

  • Να αποσταλεί έγγραφο προς το Υ.Π.ΕΝ. με το οποίο να κοινοποιείται η παρούσα απόφαση και να ζητείται η ακύρωση των συμβάσεων παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση που αφορούν τα οικόπεδα του Ιονίου.

 

  • Να συμμετέχει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος στις δράσεις της Ανοιχτής Συνέλευσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης κατά των υδρογονανθράκων.

 

  • Να πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση όλων των Δημοτικών Συμβουλίων των νέων Δήμων της Κεφαλονιάς με στόχο την ψήφιση μια κοινής πρότασης κατά των εξορύξεων.

 

  • Να ζητηθεί η σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα.

 

  • Να συσταθεί ομάδα νομικών από το Δήμο, σε συνεργασία με τους άλλους Δήμους ή/και την Περιφέρεια, που θα διερευνήσουν πιθανές Νομικές διεξόδους.

 

  • Να τοποθετηθεί σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου ενημερωτικό υλικό σχετικά με τις επιπτώσεις των εξορύξεων στον τόπο μας, και παράλληλα να διατίθεται το ψήφισμα της Ανοιχτής Συνέλευσης κατά των εξορύξεων προς υπογραφή από τους δημότες.

 

  • Να διοργανώσει ο Δήμος, σε συνεργασία με φορείς (Επιμελητήριο, ΤΕΕ κλπ) ένα ανεξάρτητο συνέδριο για τις επιπτώσεις των εξορύξεων υδρογονανθράκων, με πρόσκληση διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημόνων.
  1. Οργανωμένος έλεγχος της ποιότητας των υδάτων

 

Να λαμβάνονται τακτικά δείγματα νερού από όλες τις παραλίες του Δήμου και τα αποτελέσματα των αναλύσεων να καταγράφονται σε μια ανοιχτή βάση δεδομένων.

 

Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε σαφή καταγραφή της σημερινής ποιότητας των υδάτων και ένα μέτρο σύγκρισης και εκτίμησης για οποιασδήποτε μορφής ρύπανση προκληθεί στο μέλλον, ανεξαρτήτως ύπαρξης εξορυκτικής δραστηριότητας.

  1. Ενεργειακή πολιτική για τη σταδιακή απεξάρτηση του Δήμου Αργοστολίου από τα ορυκτά καύσιμα και τα παράγωγα πετρελαίου, η οποία θα περιλαμβάνει ενδεικτικά τις ακόλουθες ενέργειες:
  • Στροφή του Δήμου προς την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές
  • Συστήματα έξυπνης διαχείρισης ενέργειας
  • Προώθηση της ηλεκτροκίνησης
  • Σχεδιασμός συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων
  • Ενέργειες για τη μείωση των πλαστικών που χρησιμοποιούνται και την προώθηση της ανακύκλωσης.

 

Ως ισχυρή δέσμευση για όλα τα παραπάνω, ο Δήμαρχος Αργοστολίου να υπογράψει το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και της Ενέργεια, μια πρωτοβουλία που ενώνει χιλιάδες φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης που δεσμεύονται οικειοθελώς να υλοποιήσουν τους στόχους της Ε.Ε. για το κλίμα και την ενέργεια.

Στόχος είναι η επιτάχυνση της απεξάρτησης από τις πηγές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η ενίσχυση της ικανότητας προσαρμογής στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η παροχή πρόσβασης σε ασφαλή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια για τους πολίτες.

Το περιβάλλον είναι ό,τι πιο σημαντικό θα κληρονομήσουμε στα παιδιά μας και δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο. Δεσμευόμαστε να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ