Ο Τσίπρας στο Αργοστόλι -Η θερμή υποδοχή, η κραυγή αγωνίας των Φορέων και η αγανάκτηση του Κατσιβέλη
Πολιτική
17/07/2020 | 16:42

Ρεπορτάζ //Ανδρέας Αρβανιτάκης

 

Το Αργοστόλι επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο τέως πρωθυπουργός, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Μετά το πέρας της περιοδείας ο κ. Τσίπρας μετέβη στο Δημοτικό θέατρο “ΚΕΦΑΛΟΣ” όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, ενώ η επίσκεψή του στο Αργοστόλι ολοκληρώθηκε με συνάντηση που είχε με τους δημάρχους των νησιών μας.

Λίγο μετά τις 10:30 ο Αλέξης Τσίπρας κατέφτασε στην πλατεία Καμπάνας στο Αργοστόλι. Εκεί τον υποδέχτηκαν ο τέως Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, η τέως βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Σταύρος Σπαθής, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αργοστολίου Νικόλας Βαλιανάτος, ο δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας και πολλά τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Θόδωρο Γαλιατσάτο

Τον κ. Τσίπρα πλαισίωναν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου και Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο κ. Τσίπρας περπάτησε στο Λιθόστρωτο συνομιλώντας με επαγγελματίες, μαγαζάτορες, πολίτες αλλά και… τουρίστες. Άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας μετέβη στο δημοτικό θέατρο «ΚΕΦΑΛΟΣ» όπου είχε συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς.

Συνάντηση με τους φορείς στον «ΚΕΦΑΛΟ»

Την ανάγκη άμεσης κρατικής παρέμβασης με την μορφή ενισχύσεων και επιδότησης της εργασίας και όχι της αναστολής της επεσήμανε στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς του νησιού μας.

Αναφέρθηκε στο μαξιλάρι των 37δις ευρώ που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έδωσε σημαντικό πλεονέκτημα στη χώρα μας κατά την περίοδο της πανδημίας σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ. Καταφέρθηκε κατά των τραπεζών για την μη εκχώρηση χαμηλότοκων δανείων στους επαγγελματίες που έχουν άμεση ανάγκη από ρευστότητα.

Συνεχίζοντας ανέπτυξε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων την κάλυψη του μισθολογικού κόστους από το κράτος και την δημιουργία ενός εμπροσθοβαρους προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Ειδικά για τον τουρισμό πρότεινε την υλοποίηση ενός προγράμματος μαζικού τουρισμού για 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας ύψος 700 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό θα έχει τόσο κοινωνικό αντίκρισμα καθώς οικογένειες χωρίς την απαραίτητη οικονομική δυνατότητα θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν διακοπές και παράλληλα θα στηριχθούν οι τουριστικοί προορισμοί ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο να μένουν κλειστές οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες.

Θολή εικόνα στην ΕΕ ενόψει της συνόδου Κορυφής βλέπει ο κ. Τσίπρας τονίζοντας πως γνωρίζοντας την σκληρή στάση των συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη αισθάνεται απαισιόδοξος για το αποτέλεσμα. Εξέφρασε την πεποίθηση πως για μια ακόμη φορά οι ισχυροί θα λάβουν πάλι την μερίδα του λέοντος του όποιου πακέτου ενίσχυσης.

Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας τόνισε πως αν δεν ληφθεί άμεσα δράση από την πολιτεία τότε το φθινόπωρο δεν θα μιλάμε πια για ενισχύσεις αλλά για συσσίτια.

Κραυγή αγωνίας από Επιμελητήριο και παραγωγικούς φορείς

Την απελπιστική κατάσταση της τοπικής οικονομίας παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων του νησιού μας, τονίζοντας παράλληλα την απουσία ουσιαστικής κρατικής ή τραπεζικής βοήθειας. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του προέδρου του επιμελητηρίου Σταύρου Σπαθή πως επί σειρά ετών οι τράπεζες διασώθηκαν μέσω της ανακεφαλαίοποίησης , ήρθε τώρα η σειρά τους να σώσουν με τη στάση τους τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο πρόεδρος των ξενοδόχων Γεράσιμος Τιμοθεάτος, υπολογίζεται πως το 80% των ξενοδοχειακών μονάδων θα παραμείνουν κλειστά. Αυτό είναι απόρροια τόσο της γενικότερης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την πανδημία όσο και της ασάφειας που υπάρχει με το άνοιγμα των συνόρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα οποία χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλα.

Το συμπέρασμα ήταν πως, όπως όλα δείχνουν, η οικονομία μας βαδίζει σε έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα με την πλειονότητα των επαγγελματιών του νησιού μας να εισέρχεται στο φθινόπωρο χρεωμένος.

Το δώρο του Σταύρου Σπαθή στον Αλέξη Τσίπρα

Κατερίνα Νοτοπούλου

Την υπόσχεση ότι θα βρίσκονται στο πλευρό των φορέων και θα στηρίξουν τα αιτήματα τους εξέφρασε η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου. Χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους ενώ, παράλληλα, κάλεσε τους εκπροσώπους των φορέων να συνεχίζουν να πιέζουν και να διεκδικούν.

Νεκτάριος Σαντορινιός

Αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου συρρίκνωσης και εξόντωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων χαρακτήρισε ο τέως υφυπουργός νησιωτικής πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.

Για να στηρίξει το επιχείρημα του αυτό αναφέρθηκε στο σχέδιο Πισσαρίδη όπου σε ένα σημείο επισημαίνεται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν ενισχύουν την πρόοδο και θα πρέπει να συγχωνευθούν. Για τον λόγο αυτό δεν είναι απορίας άξιο η μη οικονομική ενίσχυσή τους.

Δευτερολογία Τσίπρα

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας εξέφρασε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επάρκειας στο οικονομικό επιτελείο.

Με τη στάση του κατέστη σαφές ότι δεν γνωρίζουν πραγματικά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις δυνάμεις, τις αδυναμίες και τις ιδιαιτερότητές της.

Έφερε ως παράδειγμα την πολιτική στην μείωση της φορολογίας μέσω της οποίας ενισχύθηκαν οι μεγάλες επιχειρήσεις κερδίζοντας μεγάλα ποσά χωρίς αυτά να επενδύονται εκ νέου στην αγορά.

Τα στοιχεία έδειξαν πως υπήρχαν υφεσιακοί ρυθμοί ήδη από το τελευταίο 3μηνο του 2019, αρκετά πριν την έκρηξη της πανδημίας.

Επίσης για τον ίδιο είναι σαφές ότι η ελληνική οικονομία δεν θα βγει από τη δίνη αν δεν υπάρξει ρευστότητα είτε μέσω της πολιτείας ή/και μέσω του τραπεζικού δανεισμού.

Αυτό που θα ακολουθήσει αν συνεχιστεί η κυβερνητική πολιτική θα είναι ο “θάνατος” της μικρής και μεσαίας επιχείρησης.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει στην υγειονομική διαχείριση της μετά lockdown εποχή, την οποία χαρακτήρισε αλλοπρόσαλη.

Αναφορά στο νοσοκομείο

Κλείνοντας μίλησε για το Νοσοκομείο του Αργοστολίου, το οποίο χαρακτήρισε πληγή, αναγνωρίζοντας πως ούτε επί της εποχής της κυβέρνησης του κατάφερε την επαρκή στελέχωσή του. Είναι ανάγκη να υπάρξει μια σειρά κινήτρων για να προσελκυθούν ιατροί και στελέχη του ΕΣΥ στο νοσοκομείο. Χαρακτήρισε ντροπή το να μην υπάρχει σε όλη την Κεφαλονιά μονάδα εντατικής θεραπείας.

Έκλεισε τονίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης της νησιωτικότητας, έναν χαρακτηρισμό που έλαβε και το Ιόνιο για πρώτη φορά επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και του σπασίματος του ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς σε τρεις δήμους που εκτίμησε θα βοηθήσει το νησί.

Συνάντηση με τους δημάρχους

Στο Δημαρχείο Αργοστολίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους δημάρχους του νησιού, Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο, Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης, Σάμης Γεράσιμος Μονιάς και Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας.

Εκεί οι δήμαρχοι του εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα με το ξέσπασμα της πανδημίας. Ξεχώρισε η τοποθέτηση του Δημάρχου Ληξουρίου κ. Κατσιβέλη ο οποίος εξέφρασε την αγανάκτηση τη δική του και των πολιτών του Ληξουρίου που 6 χρόνια μετά τον σεισμό παραμένει ξεχασμένο από την πολιτεία ανεξάρτητου κυβέρνησης.

Επιπλέον, ο κ. Κατσιβέλης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι έφυγε το ΤΕΙ μουσικών οργάνων το οποίο ήταν εξαιρετικά δημοφιλές και οι απόφοιτοι του είχαν απορρόφηση της τάξεως του 80% και στη θέση του ήρθε ένα ΑΕΙ Εθνομουσικολογίας.

Παράλληλα τονίστηκε το πρόβλημα της στελέχωσης των νέων δήμων με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στον ρόλο τους.

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι υπάρχει δυσκολία των δήμων να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών λόγω της μείωσης των πόρων.  

Αναφέρθηκε στην απλά αναλογική, η οποία, κατά τη γνώμη του, ειδικά στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα συνεργασιών και εφαρμογής της. Ωστόσο, δεν αφέθηκε να δοκιμαστεί στην πράξη αφού η κυβέρνηση το κατήργησε επί της ουσίας δίνοντας υπερεξουσίες σε δημαρχοκρατούμενα όργανα όπως η Οικονομική Επιτροπή κλπ.

Επανέλαβε αυτό που είπε και στους φορείς ότι τα Ιόνια Νησιά δεν αντιμετωπίζονταν ως νησιά από την πολιτεία κάτι που αποτελούσε αδικία και αντιμετωπίστηκε πρώτη φορά από την κυβέρνησή του τόσο με το καθολικό μεταφορικό ισοδύναμο όσο και με επιδοτήσεις. Εξέφρασε τον φόβο του ότι το ισοδύναμο αυτό θα καταργηθεί από την παρούσα κυβέρνηση. Ο θεσμός αυτός διορθώνει μια αδικία για την μεταφορά πολιτών και εμπορευμάτων σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα και πρέπει να ενισχυθεί και όχι να καταργηθεί.

Ανέφερε εκ νέου την ανάγκη να υπάρξουν κίνητρα να προσελκύσουν ιατρικό προσωπικό για τα νοσοκομεία του νησιού, ενώ άμεση προτεραιότητα είναι να λειτουργήσει άμεσα μονάδα εντατικής θεραπείας.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δήμοι θα πρέπει να ενισχύσουν τις κοινωνικές δομές τους ενόψει των δυσκολιών που έρχονται.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναχώρησε για Ληξούρι.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer