Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Κεφαλονιάς και Ιθάκης θεωρεί χρέος του απέναντι στις οικογένειες των μαθητών μας, να απαντήσει στις ανακοινώσεις, αναφορικά με την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης.
Τα ξημερώματα της 27ης Φεβρουαρίου 2018, χρονικό σημείο της ψήφισης από τη Βουλή του άρθρου 33, που αφορά στη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δημόσιο νηπιαγωγείο, στον νόμο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αποτελούν, πλέον, ιστορικό σημείο για τον κλάδο των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ιστορικό σημείο επίτευξης μιας κοινωνικής και εκπαιδευτικής κατάκτησης.
Τα τελευταία, τριάντα και πλέον, χρόνια το εκπαιδευτικό κίνημα έθετε ως ένα από τα κυρίαρχα αιτήματά του τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, της φοίτησης όλων των νηπίων και προνηπίων στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.Κάτω από την πίεση του εκπαιδευτικού κόσμου το 2006, με τον Ν.3518/2006 θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων για ένα έτος στο νηπιαγωγείο (νήπια των 5 ετών). Από τότε μέχρι σήμερα, καμία κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας και για τα προνήπια (νήπια 4 ετών), με αποτέλεσμα χιλιάδες προνήπια που μένουν εκτός του δημόσιου Νηπιαγωγείου ωθούνται σε δομές των Δήμων (βρεφονηπιακούς σταθμούς) μέσω κουπονιών (voucher) ή τροφείων ή σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, αφήνοντας παράλληλα εκτός δομών τα παιδιά μικρότερης ηλικίας δηλαδή όλα τα παιδιά ηλικίας 2-3,5 ετών.
Αυτήν την στιγμή ολόκληρη η πρωτοβάθμια εκπαίδευση παλεύει για τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης στην χώρα μας.
Χαιρετίζουμε την απόφαση των Δήμων του νομού μας για τη θετική του γνωμοδότηση στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Ωστόσο, οι συντεχνιακού τύπου λογικές, απόψεις-τοποθετήσεις επιχειρηματιών του εκπαιδευτικού χώρου που αναγάγουν την υποχρεωτικότητα σε παιδομάζωμα, δείχνουν να εποφθαλμιούν το Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Γιατί;
Γιατί γι’ αυτούς η εκπαίδευση είναι εμπόρευμα. Φαντάζονται το σχολείο να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αφήνοντας κέρδη στα ταμεία τους. Οι πελάτες είναι οι γονείς, που για να φοιτήσουν τα παιδιά τους στα σχολεία, θα πρέπει να βάλλουν το χέρι στην τσέπη. Ό.τι γίνεται τώρα με τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς. Μέσα σε κλίμα συκοφαντίας στα ΜΜΕ ορισμένοι προσπαθούν να πλήξουν και να υποβαθμίσουν το ρόλο του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και να καταστρατηγήσουν τα εργασιακά δικαιώματα των Νηπιαγωγών.
Χρησιμοποιούν τον κλάδο των βρεφονηπιοκόμων απειλώντας τους πως αν εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στο δημόσιο νηπιαγωγείο, θα κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί και θα χάσουν την δουλειά τους.
Αυτό δεν είναι αλήθεια!
Χιλιάδες παιδιά κάτω των τεσσάρων χρονών μένουν έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς γιατί δεν υπάρχουν θέσεις.
Με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης θα απελευθερωθούν θέσεις για παιδιά έως τα 4 που οι γονείς τους αναγκάζονται να τα στείλουν σε ιδιωτικούς.
Αξίζει να σημειωθεί πως ένα παιδί που έρχεται στα 4 χρόνια του στο νηπιαγωγείο, προσαρμόζεται πολύ πιο εύκολα και ομαλά σε σχέση με εκείνο που έρχεται στα 5 και πρέπει να καλύψει τη διαφορά με τα παιδιά που φοιτούν για δυο χρόνια.
Αυτό συμβαίνει διότι:
• Επωφελείται νωρίτερα από την εμπλοκή του σε κοινωνικοποιητικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο χώρο του νηπιαγωγείου.
• Καλλιεργείται στον κατάλληλο χρόνο και χωρίς καθυστέρηση η αντίληψη και η κατάκτηση αφηρημένων εννοιών.
• Η συγκρότηση της σκέψης του και η άσκηση της προσοχής του καλλιεργούνται συστηματικά και οργανωμένα για μεγαλύτερο διάστημα και σε μεγαλύτερο βαθμό.
• Στον παιδικό σταθμό δεν έχει την ευκαιρία να συγχρωτίζεται και να αλληλεπιδρά με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας κερδίζοντας νοητικά και συναισθηματικά από αυτήν την επικοινωνία.
• Στο Νηπιαγωγείο το παιδί εμπλέκεται σε εκπαιδευτικές διαδικασίες σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα του δημόσιου νηπιαγωγείου (ΑΠΠΣ-ΔΕΠΣ) συνθήκη η οποία λείπει από τη φοίτηση στον Παιδικό σταθμό.
Λογικές όπως οι παραπάνω μας βρίσκουν αντίθετους. Τα δημόσια Νηπιαγωγεία ανήκουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, υπόκεινται στο Υπουργείο Παιδείας και αποτελούν τη βάση και το θεμέλιο του Δημοτικού Σχολείου. Αποδυναμώνοντας το Νηπιαγωγείο κινδυνεύει όλο το εκπαιδευτικό σύστημα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Υποστηρίζουμε πως το συμφέρον της λαϊκής οικογένειας σήμερα δεν ταυτίζεται με τις προσπάθειες της Κ. Ε. Δ. Ε. να πάρει υπό τον έλεγχό της τη Δημόσια Εκπαίδευση και να καταργήσει το Δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Εκπαίδευσης ιδιωτικοποι-ώντας και εμπορευματοποιώντας την περαιτέρω.
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΧΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΥΒΟΝΝΗ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΤΟΥ ΖΕΦΗ ΤΣΟΚΑΝΑΡΙΔΟΥ