Σε επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, με κοινοποίηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης-Βουλευτή Ζακύνθου Στ. Κοντονή και τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτο, για το θέμα της συνένωσης του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λ. Νιοτόπουλος, αναφέρει τα εξής:
«Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συζητήσεων που λαμβάνουν χώρα σχετικά με την επικείμενη συνένωση των δυο ιδρυμάτων, και προκειμένου να εξασφαλιστούν τα μέγιστα οφέλη για τη συνέχεια και τη δυναμική της παρουσίας των εκπαιδευτικών δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευση στα Ιόνια Νησιά και ειδικότερα στη Ζάκυνθο, επιθυμούμε να σας εκφράσουμε κάποιες σκέψεις και προτάσεις που πιστεύουμε πως αντιπροσωπεύουν τις επιθυμίες και την αγωνία της Ζακύνθου.
Σχετικά με το νέο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, πρέπει να σημειώσουμε πως θέλουμε και επιδιώκουμε ένα αναβαθμισμένο νέο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, άξιο συνεχιστή της ιστορικής Ιονίου Ακαδημίας, αλλά παράλληλα επιδιώκουμε ένα νέο Ιόνιο Πανεπιστήμιο για όλα τα Ιόνια Νησιά.
Σε αυτό το νέο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τα Τμήματα, και κατ’ επέκταση οι Σχολές, θα πρέπει να καθοριστούν με βάση επιστημονικά κριτήρια, αλλά και κριτήρια βιωσιμότητας, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει αναλογικότητα (πληθυσμιακή, γεωγραφική, οικονομική) στην κατανομή των Σχολών, που θα λαμβάνει υπόψη το νησιωτικό χαρακτήρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και τις εσωτερικές λειτουργικές και διαχειριστικές ανάγκες του νέου Ιδρύματος.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα κατανεμημένων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα (Θεσσαλίας, Θράκης, Κρήτης, Πελοποννήσου), ακόμα και το πολυνησιωτικό Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν σαν οδηγός για τη δομή του νέου Ιονίου Πανεπιστημίου.
Με βάση τα παραπάνω:
– Ζητάμε τη θεσμοθέτηση τουλάχιστον μιας Σχολής ανά νησί, αυτόνομης, διακριτής και περιορισμένης γεωγραφικά σε ότι αφορά τα Τμήματά της.
– Η κάθε τέτοια Σχολή θα αφορά ένα διακριτό επιστημονικό χώρο που δε θα έχει επικάλυψη με άλλες Σχολές ή/και άλλα Τμήματα σε άλλα νησιά.
– Θα πρέπει να θωρακιστεί η κατανομή των δομών σε ό,τι αφορά την αυτονομία τους, πράγμα που επιτυγχάνεται με τις ξεχωριστές Σχολές και Κοσμητείες, αλλά και τη βιωσιμότητά τους, για να μην οδηγηθούν σε απαξίωση σε λίγο χρονικό διάστημα, όπως έγινε με πολλά τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Σε ό,τι αφορά τη Ζάκυνθο, το πόρισμα της επιτροπής για τη συνένωση του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων νήσων, διαμορφώνει την εξής κατάσταση:
– Το σημαντικότερο όλων για τη Ζάκυνθο είναι η δημιουργία του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου που προσδίδει ιδιαίτερη δυναμική.
– Ενώ μόνο ως θετικό κρίνεται πως στη Ζάκυνθο προβλέπεται να υπάρχει πανεπιστημιακό Τμήμα, ερωτηματικό αποτελεί η ονομασία του, καθώς ένα πανεπιστημιακό Τμήμα «Τεχνολόγων» είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενου χαρακτήρα.
– Προβληματισμό για τη Ζάκυνθο προκαλεί η συμπερίληψη σε Σχολή από κοινού με Τμήμα ή Τμήματα της Κεφαλονιάς, και κυρίως με πιθανή έδρα Κοσμητείας την Κεφαλονιά, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ισοβαρή αντιμετώπιση, αλλά και την ακαδημαϊκή εξέλιξη των δυο νησιών.
– Επιπρόσθετα, η ύπαρξη ενός μόνο Τμήματος καθιστά τη Ζάκυνθο ευάλωτη σε μελλοντικές ανακατατάξεις Τμημάτων.
Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνονται επιπλέον για τη Ζάκυνθο:
– Η δημιουργία τουλάχιστον ενός δεύτερου ΝΕΟΥ πανεπιστημιακού Τμήματος.
– Η δημιουργία ΞΕΧΩΡΙΣΤΗΣ Σχολής για τα τμήματα της Ζακύνθου, για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η μελλοντική εξέλιξή τους. Αυτή η σχολή προτείνεται να είναι (αν όχι μια Πολυτεχνική Σχολή) μια σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών ή έστω μια σχολή Φυσικών Επιστημών.
– Το ΝΕΟ τμήμα πρέπει να έχει χαρακτήρα που να συνάδει με τη Σχολή και παράλληλα να έχει δημοφιλές, πρωτοπόρο και ξεκάθαρο αντικείμενο σπουδών.
– Ένα τέτοιο θα μπορούσε να είναι ένα τμήμα Διαχείρισης Φυσικών Διεργασιών και Φυσικών Πόρων, το οποίο θα μπορεί να περιλαμβάνει ένα πλήθος καίριων και σημαντικών επιστημονικών αντικειμένων, από σεισμικές και γεωλογικές διεργασίες έως τη διαχείριση των υδρογονανθράκων».
Πηγή: ert.gr