Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος
Ο Λούλα και η γραβάτα του Τσίπρα
Ανδρεας Κωνσταντατος
09/12/2018 | 17:16

«Έχω καταφέρει να είμαι ίσως ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που έχω μπει στα πιο σημαντικά, αν θέλετε, φόρα και στις πιο σημαντικές έδρες κυβερνήσεων, από το Κρεμλίνο μέχρι τον Λευκό Οίκο, και από το Βατικανό έως τη Downing Street, και σε όλον τον κόσμο, και στο Πεκίνο και παντού, χωρίς γραβάτα. Συνεπώς, νομίζω ότι αυτή είναι μια κατάκτηση…».

Είπε με περηφάνια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ρωσική τηλεόραση.
Κατάκτηση δεν το λες, γιατί κανείς δεν σου απαγορεύει να είσαι και να φέρεσαι διαφορετικά. Κατάκτηση είναι η αποδοχή της διαφορετικότητας, στη σημερινή εποχή.

Οι Άραβες μπαίνουν  με ρόμπες  και μαντίλι, το Keffiyeh.

Οι Ιρανοί με το turban στο κεφάλι.

Οι Αφρικανοί ηγέτες με τις δικές τους επίσημες στολές.

Οι Λατινοαμερικανοί  με στρατιωτικές στολές ή χωρίς γραβάτα. Οι θρησκευτικοί ηγέτες με ράσα. Οι Ευρωπαίοι με κοστούμι και  γραβάτα και ο Τσίπρας με κοστούμι και χωρίς γραβάτα.

Ο κ. Τσίπρας βεβαίως δεν εφηύρε τον τροχό. Απλά αντέγραψε άλλους.

Η ιστορία είναι απλή και ίσως όχι πολύ γνωστή.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα συμβούλευσε τον Αλέκο Αλαβάνο σε μια συνάντησή τους στη Λατινική Αμερική: «Αν θέλεις να είσαι δημοφιλής μη φοράς γραβάτα!».

Ο Αλαβάνος ακολούθησε τη συμβουλή του, δεν φόρεσε γραβάτα και μετέφερε το διάλογο που είχε με τον Λούλα και τη συμβουλή στον κ. Τσίπρα, ο οποίος την ακολούθησε κατά γράμμα στην  προσπάθεια του να γίνει «δημοφιλής».

Φαίνεται όμως ότι η «υπόθεση γραβάτα» δεν φέρνει τύχη σε όσους την χρησιμοποιούν ως αντισυστημικό σύμβολο. Ο αριστερός πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα καταδικάστηκε για παθητική διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και βρίσκεται ακόμα στις φυλακές της Βραζιλίας.

Ο Αλέκος Αλαβάνος που έκανε αρχηγό του Συνασπισμού, τον κ Τσίπρα «έφαγε κλωτσιά» από τον ευνοούμενό του και βρέθηκε εκτός κόμματος.

Θα τριτώσει το… κακό;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ