Με καταγωγή από τα Πουλάτα
Ο καθηγητής Γεράσιμος Φιλιππάτος για 5η χρονιά στην λίστα των επιστημόνων με την μεγαλύτερη ερευνητική επιρροή παγκοσμίως
 Ομογένεια
24/11/2020 | 18:07

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, έντεκα Έλληνες πανεπιστημιακοί και ερευνητές που εργάζονται είτε σε ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, είτε σε ερευνητικούς φορείς, περιλαμβάνονται στην λίστα με τους 6.400 επιστήμονες που διαθέτουν την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, όπως αυτή προκύπτει από την απήχηση του επιστημονικού τους έργου για τα τελευταία 11 χρόνια.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο συγχωριανός μας καθηγητής καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κύπρου και αντιπρόεδρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, κ. Γεράσιμος Φιλιππάτος.

Η λίστα που έχει τίτλο «The Highly Cited Researchers» συντάσσεται ετησίως από τον οργανισμό «Thomson Reuters» και στηρίζεται στα δεδομένα της ερευνητικής βάσης δεδομένων «Web of Science». Υπενθυμίζουμε ότι το ίδρυμα «Thomson Reuters» ιδρύθηκε το 1982, αποτελεί τον φιλανθρωπικό βραχίονα του γνωστού ειδησεογραφικού οργανισμού Reuters και στόχος του είναι να προάγει την κοινωνική – οικονομική ανάπτυξη και τους κανόνες δικαίου παγκοσμίως.

Στη πρώτη θέση μεταξύ των Ελλήνων είναι ο καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος με 2.358 δημοσιεύσεις και 71.340 ετεροαναφορές, στην δεύτερη ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Αριστείδης Τσατσάκης με 939 δημοσιεύσεις και 13.148 αναφορές και στην 3η θέση, o δικός μας Γεράσιμος Φιλιππάτος με 682 δημοσιεύσεις και 59.141 αναφορές. Ακολουθούν κατά σειρά οι καθηγητές Γεώργιος Καραγιαννίδης, Ευάγγελος Γιαμαρέλλος – Μπουρμπούλης, Γεώργιος Δαΐκος, Κωνσταντίνος Στούμπος, Νικόλαος Απέργης, η καθηγήτρια Άρτεμης Χατζηγεωργίου και οι καθηγητές Δημήτριος Ρακόπουλος και Θεόδωρος Δαλαμάγκας.

Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την επιλογή των επιστημόνων, αφορούν ουσιαστικά στην απήχηση του επιστημονικού τους έργου και προέρχονται από τους δείκτες βασικών επιστημών (ESI) της περιόδου 2009-2019, οι οποίοι με τη σειρά τους προκύπτουν από περίπου 150.000 άρθρα και ερευνητικές εργασίες υψηλής απήχησης και επίδρασης. Επισημαίνεται ότι για να χαρακτηρισθεί ένα άρθρο ή εργασία ως υψηλής απήχησης και επίδρασης, θα πρέπει να κατατάσσεται στο κορυφαίο 1% των άρθρων με το μεγαλύτερο αριθμό ετεροαναφορών για κάθε συγκεκριμένο έτος. Επιπλέον, το σύνολο των ετεροαναφορών του κάθε επιστήμονα σε ένα συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο να τον κατατάσσει στο 1% των ερευνητών με το μεγαλύτερο αριθμό ετεροαναφορών στο συγκεκριμένο πεδίο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, από τα περίπου 9.000.000 ερευνητών που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, συντάσσεται ο πίνακας με τους κορυφαίους 6.400 ερευνητές, το έργο των οποίων είναι σημαντικό σύμφωνα με συγκεκριμένους δείκτες και αποτελεί συγχρόνως πηγή για τις εργασίες άλλων ερευνητών.

Υπενθυμίζουμε, ότι ο συγχωριανός μας καθηγητής κ. Φιλιππάτος είναι για 5η συνεχή χρονιά ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες με την μεγαλύτερη ερευνητική επιρροή στον κόσμο.

Πηγή: poulatakefalonias.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ