Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ιθάκης
Ο γιατρός Γιώργος Παξινός μιλάει για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης
Covid-19
06/01/2021 | 18:24

Επειδή τελευταία διαβάζουμε διάφορα από κάποιους ανευθυνουπεύθυνους για τα εμβόλια, που στερούνται οιασδήποτε λογικής, αλλά επηρεάζουν αρνητικά μερίδα του κόσμου, θα προσπαθήσω με απλά λόγια να τονίσω την σημασία των εμβολιασμών και ειδικά του εμβολιασμού ενάντια στην COVID-19 και την σπουδαιότητα να εμβολιασθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.
Η ιδέα του εμβολιασμού που ξεκίνησε τον 18ο αιώνα, άλλαξε την θεώρηση της ιατρικής στην αντιμετώπιση πολλών λοιμωδών νοσημάτων.
Η ιδέα δηλαδή να διεγείρουμε το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου με ένα εξωτερικό παράγοντα και να το στρέψουμε εναντίων εισβολέων, όπως είναι τα μικρόβια και οι ιοί, προκαλώντας ανοσία.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η παγκόσμια κοινότητα απειλείται από τον κορωνοϊό, ένα νέο ιό που έχει προκαλέσει πολύ πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους σε όλες τις Ηπείρους.
Η ιατρική επιστήμη δίνει την κρισιμότερη μάχη της των τελευταίων αιώνων. Με ταχύτατους ρυθμούς παρασκευάζει εμβόλια εναντίον της νέας πανδημίας.
Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου, ήλθαν στην χώρα μας. Είναι το εμβόλιο διεθνούς φαρμακευτικού κολοσσού, που το παρασκεύασε σε συνεργασία με Γερμανική εταιρία υψηλής βιοτεχνολογίας.
Το εμβόλιο αυτό, δρα προετοιμάζοντας τον οργανισμό να αμυνθεί κατά της νόσου COVID-19. Περιέχει ένα μόριο που ονομάζεται αγγελιοφόρος RNA (mRNA) το οποίο έχει πάρει οδηγίες να παράγει την πρωτεΐνη “ακίδα” .Πρόκειται για την πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια του κορωνοϊού, και την οποία χρειάζεται ο επικίνδυνος αυτός ιός για να μπει στα κύτταρα του οργανισμού.
Όταν ένα άτομο εμβολιαστεί, ορισμένα από τα κύτταρά του θα διαβάσουν τις οδηγίες του mRNA και θα παράγουν προσωρινά την πρωτεΐνη “ακίδα”.
Στη συνέχεια, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη ως ξένο σώμα, θα παράγει αντισώματα και θα ενεργοποιήσει τα Τ λεμφοκύτταρα για να της επιτεθούν. Εάν στη συνέχεια το άτομο έρθει σε επαφή με τον κορωνοϊό, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα τον αναγνωρίσει και θα τον καταστρέψει.
Είναι σημαντικό, ότι το mRNA που περιέχεται στο εμβόλιο δεν παραμένει στον οργανισμό, αλλά διασπάται λίγο μετά τον εμβολιασμό του ατόμου.
Ο τρόπος αυτός παρασκευής του νέου εμβολίου, αποτελεί ένα θαύμα της βιοτεχνολογίας και επέτρεψε την παρασκευή του σε χρόνο -ρεκόρ.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι μέχρι να διατεθεί το νέο εμβόλιο σε κοινή χρήση, διενεργήθηκαν από τους κατασκευαστές όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.
Ειδικότερα, στην τελική φάση ελέγχου, δοκιμάσθηκε σε 44.000 εθελοντές , με άριστα αποτελέσματα όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα.
Ήδη τις τελευταίες ημέρες, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στην Ευρωπαϊκή ένωση, εμβολιάζονται χωρίς προβλήματα.
Αλλά, δυστυχώς, είδαμε στην χώρα μας και σε αυτή την περίπτωση, να αναπτύσσεται το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα.
Συμπολίτες μας να αρνούνται την χρησιμότητα και την χρήση των εμβολίων, χωρίς κανένα επιστημονικό έρεισμα.
Και αρνούμενοι τον εμβολιασμό, να θέτουν σε κίνδυνο, όχι μόνο τους εαυτούς τους αλλά και τους υπόλοιπους, αφού με τον τρόπο αυτό, η ανοσολογική θωράκιση της κοινωνίας διαρρηγνύεται.
Ευτυχώς, οι αρνούμενοι τον εμβολιασμό, ανήκουν σε μειοψηφικές ομάδες.
-Ορισμένοι, αρνούνται τον εμβολιασμό, γιατί φοβούνται παρενέργειες.
-Άλλοι αρνούνται, γιατί είναι γενικά εναντίον των εμβολίων, χωρίς όμως να προβάλλουν επιχειρήματα που να δικαιολογούν την αντιεπιστημονική τους θέση.
-Άλλοι τέλος, αρνούνται, γιατί πιστεύουν ότι με τα νέα εμβόλια, επιχειρούν σκοτεινές δυνάμεις να ελέγξουν τον παγκόσμιο πληθυσμό και να τους τροποποιήσουν το DNA τους !…
Με τις δύο όμως πρώτες κατηγορίες, μπορεί κάποιος να συζητήσει προβάλλοντας λογικά και ακαταμάχητα επιχειρήματα.
Γιατί πιστεύω, ότι οι συμπολίτες μας αυτοί, δεν έχουν απωλέσει τους μηχανισμούς της λογικής. Απλά, λόγω τραυματικών εμπειριών που ενάγονται ακόμα και στα παιδικά τους χρόνια, είναι γενικά δύσπιστοι και καχύποπτοι σε κάθε νέο και παραγνωρίζουν την επιστημονική αλήθεια και την πραγματικότητα.
Πιστεύω, ότι αυτοί οι συμπολίτες μας, σύντομα θα πεισθούν, ότι ο εμβολιασμός για προστασία από τον φονικό κορωνοϊό, είναι απόλυτα ασφαλής , απαραίτητος για την ανοσολογική θωράκιση της κοινωνίας και όχι μόνο δεν θα τους βλάψει, αλλά απεναντίας θα τους προστατεύσει με ασφάλεια απέναντι στην πανδημία…
Όσον αφορά όμως την τελευταία κατηγορία των συμπολιτών μας, αυτών δηλαδή που πιστεύουν ότι το εμβόλιο είναι μέσο σκοτεινών δυνάμεων για να ελέγξουν τον παγκόσμιο πληθυσμό, δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει πεδίο σοβαρής συζήτησης σε λογικό επίπεδο.
Ισχύει για αυτούς, αυτό που είπε ο Σαίξπηρ: ” θα σε προκαλούσα σε πνευματική μονομαχία, αλλά βλέπω ότι είσαι άοπλος”…
Είναι οι ίδιοι , ευτυχώς ολίγοι, που “ρυπαίνουν” το διαδίκτυο με φαιδρές αλλά και παράλληλα εξοργιστικές απόψεις, ότι η διαδικασία εμβολιασμού των θεσμικών παραγόντων της χώρας μας, ήταν εικονική! Δηλαδή ότι δεν εμβολιάσθηκαν, αλλά τους χορηγήθηκε φυσιολογικός ορός!
Αυτές οι απόψεις, αποτελούν ασφαλώς αντικείμενο ψυχιατρικής μελέτης, αφού προφανώς, οι μηχανισμοί, ακόμα και οι στοιχειώδεις, της Αριστοτέλειας λογικής, έχουν διαταραχθεί…
Εκτός και εάν, παρασκευασθεί και διατεθεί σύντομα για χρήση , εμβόλιο για την ανάταξη της ανθρώπινης βλακείας!
Γιατί, θέλω να πιστεύω, ότι δεν ισχύει αυτό που είπε ο Μπρεχτ, ότι δηλαδή, “Η ανθρώπινη βλακεία είναι ακατανίκητη”….
Γιατί θέλω να πιστεύω επίσης, ότι το 2021 θα είναι ένας χρόνος πολύ καλύτερος για όλους εμάς τους Έλληνες .

Με Υγεία, Δύναμη και Πρόοδο!
Γιώργος Παξινός
Καρδιολόγος – Δ/ντη Κέντρου Υγείας Ιθάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ