Ο Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας στον Ionian Galaxy για τις καταστροφές του Μπάλλου στην Ιθάκη
Πολιτική
16/10/2021 | 15:42

Συνέντευξη παραχώρησε ο Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας στον Ionian Galaxy, μιλώντας στην εκπομπή της Γιάννας Κουλουμπή και του Ανδρέα Αρβανιτάκη.

Καλύτερη η σημερινή ημέρα για το μικρό νησί της Ιθάκης το οποίο δέχθηκε τεράστιο πλήγμα από την επέλαση του Μπάλλου. Έχουν ήδη ξεκινήσει ενέργειες προκειμένου να καθαριστούν οι δρόμοι και παράλληλα πραγματοποιείται η καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις αλλά και σπίτια.

Στις 2 και μισή σήμερα το μεσημέρι κατέφθασαν στην Ιθάκη ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός στο Πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου προκειμένου να εκτιμήσουν οι ίδιοι την έκταση της καταστροφής. Παράλληλα θα ληφθεί και η απόφαση για την επόμενη ημέρα, δηλαδή για το ποιες ενέργειες πρέπει να πραγματοποιηθούν από τούδε και στο εξής. Αρχικά επείγει να γίνει διευθέτηση των ρεμάτων στην Ιθάκη, καθώς η ζημιές που προκληθήκαν στο νησί οφείλονταν στην πολλοίς στα ρέματα. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ιθάκης, ο όγκος ο ποιος έπεσε στο νησί μέσα σε μόλις έξι ώρες ήταν τρομακτικός, φτάνοντας συγκεκριμένα τα 470ml νερού το οποίο είναι ρεκόρ για το νησί.

Το περσινό πέρασμα του Ιανού θεωρήθηκε «παιχνιδάκι» μπροστά στο ολέθριο πέρασμα του Μπάλλου. Χαρακτηριστικά, όπως είπε ο κ. Στανίτσας, ήταν μονόδρομος, για να μην θρηνήσουμε θύματα, η απόφαση για σπάσιμο των μουράγιων της παραλιακής καθώς το νερό κόντευε να τα ξεπεράσει σε ύψος. Τα φρεάτια παρόλο που ήταν πλήρως καθαρισμένα από τον Δήμο, εξαιτίας την τεράστιας ποσότητας νερού, της λάσπης και των μπάζων που παρέσυρε το νερό είχαν σχεδόν φράξει εντελώς.

Οι επιχειρήσεις οι οποίες πλημύρισαν ανέρχονται στις 10, μαζί με 40 περίπου σπίτια. Ακόμη από τον Μπάλλο επλήγησαν η Μητρόπολη, το γήπεδο όπου καταστράφηκε ολοσχερώς και φυσικά υπάρχουν ζημιές εντοπίζονται σε όλο το οδικό δίκτυο. Το υποθηκοφυλακείο καταστράφηκε επίσης ολοσχερώς. Το επίκεντρο της προσοχής του Δήμου στράφηκε πρωτίστως στις ανθρώπινες ζωές καθώς υπήρξαν συμπολίτες μας οι οποίοι κινδύνευσαν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας. Σε δεύτερο χρόνο, μάχη δόθηκε για την προστασία περιουσιών, καταστημάτων και πλημμυρισμένων οχημάτων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ