Νόστιμα και λαχταριστά εκλεράκια
Μαγειρική
01/01/2024 | 17:30

Ένα αγαπημένο γλυκό για μικρούς και μεγάλους…

Υλικά

για τη σοκολάτα:

  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γραμμάρια ζάχαρη
  • 500 ml γάλα
  • 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
  • 100 γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 1 βανίλια σκόνη
  • 30 γραμμάρια βούτυρο
  • 4 κρόκοι αυγών

για το γλάσο σοκολάτας:

  • 120 γραμμάρια κουβερτούρα τριμμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη ή ζάχαρη καστανή
  • 60 γραμμάρια βούτυρο

για τη ζύμη των εκλέρ:

  • 200 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 3 κουταλιές της σούπας κακάο
  • 125 ml γάλα
  • 125 ml νερό
  • 6 μέτρια αυγά
  • 125 γραμμάρια βούτυρο
  • αλάτι

 Εκτέλεση

Θα ξεκινήσουμε με τη ζύμη.Βάζουμε σε ένα μπολ 200 γραμμάρια αλέυρι σκληρό και 3 κουταλιές της σούπας κακάο.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο.

Σε ένα μπολ βάζουμε 125 μλ γάλα ,125 ml νερό, 125 γραμμάρια βούτυρο, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και λίγο αλάτι.

Ανακατεύουμε και αυτά τα υλικά.

Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε το μείγμα αυτό με το γάλα, το βούτυρο, το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι σε μια κατσαρόλα, ρυθμίζουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση και τα αφήνουμε να βράσουν.

Όταν βράσουν, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Σε αυτό το σημείο ρίχνουμε μέσα το πρώτο μείγμα που φτιάξαμε με το αλεύρι και το κακάο.

Ανακατεύουμε τα δύο μείγματα ώστε να γίνουν ένα.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να γίνει σφιχτή και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Μόλις γίνει αρκετά σφιχτή, τη μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ.

Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγα λεπτά μέχρι να κρυώσει λίγο.

Ενώ χτυπάμε προσθέτουμε σταδιακά, δηλαδή ένα-ένα τα 6 αυγά.

Προσέχουμε πρώτα να απορροφάται κάθε αυγό και να ενσωματώνεται στη ζύμη και μετά να ρίχνουμε το επόμενο.

Όταν πλέον η ζύμη είναι έτοιμη για να διευκολυνθούμε την τοποθετούμε σε κορνέ και σχηματίζουμε μικρά εκλέρ.

Με αυτά τα υλικά θα φτιάξουμε 24 εκλεράκια.

Προθερμαίνουμε το φούρνο.

Βάζουμε τα εκλεράκια να ψηθούν στους 180 βαθμούς για 20-30 λεπτά.

Όταν συμπληρωθεί ο χρόνος ψησίματος και τα βγάλουμε από το φούρνο, πρώτα θα τα αφήσουμε να τα κρυώσουν και μετά θα τα γεμίσουμε με τη σοκολάτα.

Για να φτιάξουμε τη σοκολάτα, βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα 500 ml γάλα και τη μισή ζάχαρη(συνολικά θα χρησιμοποιήσουμε 125 γραμμάρια ζάχαρη άρα περίπου 62 γραμμάρια) και περιμένουμε να ζεσταθούν.

Σε ένα μπολ ή σε άλλο σκεύος ρίχνουμε 4 κρόκους αυγών,2 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουρ, 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Στο μείγμα αυτό ρίχνουμε σταδιακά και λίγο-λίγο το γάλα με τη ζάχαρη που εντωμεταξύ έχουν ζεσταθεί.

Ενώ ρίχνουμε το γάλα παράλληλα ανακατεύουμε.

Ξαναβάζουμε το μείγμα στη φωτιά και αφήνουμε να πάρει βράση ανακατεύοντας.

Περιμένουμε να πήξει και μόλις πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά.

Στο σημείο αυτό ρίχνουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα(100 γραμμάρια), 1 βανίλα σκόνη, 30 γραμμάρια βούτυρο, τα ανακατεύουμε για να ενσωματωθούν στα υπόλοιπα υλικά.

Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και την κρέμα σοκολάτας που έχει σχηματιστεί την βάζουμε σε ένα κορνέ.

Τώρα μπορούμε να γεμίσουμε τα εκλεράκια.

Για το γλάσο που έχουν από πάνω τα εκλέρ η προετοιμασία είναι πολύ απλή.

Βάζουμε 120 γραμμάρια τριμμένη κουβερτούρα, 60 γραμμάρια βούτυρο και 1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη ή ζάχαρη καστανή σε μπεν μαρί και περιμένουμε να λιώσουν.

Όταν λιώσουν, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Περιχύνουμε τα εκλεράκια με το γλάσο σοκολάτας και είναι έτοιμα.

Πηγή: sidagi.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ