Βρήκαμε το Νίκο στο ανοιχτό δημοτικό στάδιο του Αργοστολίου πλαισιωμένο από τους αθλητές της Γυμναστικής Εταιρείας Κεφαλληνίας, του αθλητικού σωματείου που έφτιαξε από το τίποτα μαζί με τα αδέρφια του και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 200 παιδιά, ενώ διαθέτει και εξαιρετικά αξιόλογο αγωνιστικό τμήμα πανελληνίου επιπέδου.
Μιλήσαμε για το μεγάλο του πάθος, τον στίβο καθώς και για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση τα «ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ», η οποία φέρει την υπογραφή του.
Νίκο, από αθλητής στίβου, προπονητής και πλέον τεχνικός διευθυντής της ΓΕΚ, ενός εκ των μεγαλύτερων αθλητικών σωματείων στίβου της Δυτικής Ελλάδας. Μίλησέ μας για την πορεία αυτή.
Η Γυμναστική Εταιρεία Κεφαλληνίας δημιουργήθηκε το 1987. Αποτελεί από ιδρύσεως μέλος του ΣΕΓΑΣ και δραστηριοποιείται αποκλειστικά με το άθλημα του στίβου. Εγώ και τα αδέρφια μου ήμασταν αθλητές της ΓΕΚ. Mετά την ολοκλήρωση των σπουδών μας στα ΤΕΦΑΑ ξεκινήσαμε αρχικά ως προπονητές και από το 2010 αναλάβαμε και διοικητικά καθήκοντα. Τα τελευταία 5 χρόνια υπάρχει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των παιδιών και αρκετές επιτυχίες σε περιφερειακό και σε πανελλήνιο επίπεδο. Ιδιαίτερη αξία για τον σύλλογό μας έχει η διοργάνωση του Διεθνούς Μίτινγκ ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ.
Τι είναι αυτό, κατά τη γνώμη σου, που κάνει τον στίβο να ξεχωρίζει ως άθλημα;
Ο στίβος είναι ο βασιλιάς των Ολυμπιακών Αγώνων. Το ξεχωριστό του στοιχείο είναι η ταυτόχρονη διεξαγωγή αγωνισμάτων δρόμων, αλμάτων και ρίψεων ανδρών και γυναικών, μέσα στο στάδιο. Οι αθλητές αγωνίζονται, για να ξεπεράσουν πρωτίστως τον εαυτό τους και τα όριά τους. Η ευγενής άμιλλα και η απουσία κάθε είδους βίας, είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν το άθλημα.
Η ΓΕΚ δραστηριοποιείται και στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι;
Η έδρα μας είναι στο δημοτικό στάδιο Αργοστολίου, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε ενεργοποιήσει τον στίβο και στο Ληξούρι, που έχει ένα πολύ όμορφο στάδιο και πολλά ταλαντούχα παιδιά. Επίσης υπάρχει ένα τμήμα που δημιούργησε ο Διονύσης Μεταξάς και ασχολείται κυρίως με τις ρίψεις στα Βλαχάτα. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site της Γ.Ε.Κ, www.gekefallinias.gr
Έχετε ήδη βγάλει από τη ΓΕΚ αρκετούς αθλητές με σημαντικές επιδόσεις σε πανελλήνιο επίπεδο. Τι σημαίνει για εσάς πρωταθλητισμός, με δεδομένο ότι είναι μία λέξη με αρκετά αρνητική χροιά.
Την περσινή χρονιά είχαμε αρκετές επιτυχίες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Αθλητές και αθλήτριες όπως η Άννα Κρούσου, η Ιωάννα Σολιδάκη και ο Πάνος Αλυσανδράτος, πήραν μετάλλια στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα το 2019, ενώ και αρκετά άλλα παιδιά είχαν πλασαρίσματα σε τελικούς. Ο αγωνιστικός αθλητισμός δεν έχει αρνητική χροιά, αντίθετα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά μέσα από την προπόνηση και τους αγώνες να εξελίξουν το ταλέντο τους και να διαπλάσουν το σώμα και τον χαρακτήρα τους. Στις αναπτυξιακές ηλικίες μέχρι τα 17, δίνουμε έμφαση στην εκμάθηση των τεχνικών και στην καλλιέργεια των βασικών δεξιοτήτων, αποφεύγοντας την πρόωρη ειδίκευση και τις υπερβολικές επιβαρύνσεις. Ο πρωταθλητισμός στον στίβο ξεκινά μετά τα 18.
Μιλώντας για πρωταθλητισμό, ποιες οι προσδοκίες σας για τη φετινή χρονιά από τα αγωνιστικά σας τμήματα;
Έχουμε ήδη μπει στην περίοδο του κλειστού στίβου και οι αθλητές μας συμμετείχαν στον πρώτο αγώνα της χρονιάς, με πολύ θετικά αποτελέσματα. Η κορύφωση της προετοιμασίας θα έρθει στο τέλος Φεβρουαρίου, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου Ανδρών-Γυναικών.
Ο στόχος μας για φέτος είναι να διατηρήσουμε ή και να βελτιώσουμε τη θέση της ΓΕΚ στην πανελλήνια κατάταξη των συλλόγων (θέση 112 ανάμεσα σε 340 σωματεία το 2019), να έχουμε μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα και να δώσουμε πολλές αγωνιστικές εμπειρίες στους αθλητές μας, μέσω της συμμετοχής τους στα Διασυλλογικά και Πανελλήνια πρωταθλήματα καθώς και σε διάφορους αγώνες σε όλη την Ελλάδα.
Είστε ικανοποιημένος από τις αθλητικές υποδομές; Τι επιδέχεται βελτίωση και τι κόστος θα σήμαινε αυτό για το Δήμο;
Οι υποδομές είναι σε καλό επίπεδο, αλλά σίγουρα επιδέχονται βελτιώσεων. Στο Αργοστόλι, υπάρχει ζήτημα με τον ελαστικό τάπητα, το ταρτάν, που είναι υψηλών επιδόσεων, αλλά έχει συμπληρώσει τον κύκλο ζωής του και χρειάζεται αλλαγή. Σε πρώτη φάση, στους χώρους των αλμάτων, που έχει δεχθεί και τη μεγαλύτερη καταπόνηση, το ταρτάν θα μπορούσε να αντικατασταθεί από τον δήμο, καθώς μιλάμε για μικρή έκταση και χαμηλό σχετικά κόστος. Για το υπόλοιπο στάδιο, για τους διαδρόμους του στίβου, η αντικατάσταση θα μπορούσε να μπει σε κάποιο πρόγραμμα, όπως στον «Φιλόδημο», μέσω του οποίου έχουν αλλαχθεί οι τάπητες σε πολλά στάδια της Ελλάδας. Στο Ληξούρι, το στάδιο χρειάζεται αρχικά ένα κανονικό στρώμα για άλμα σε ύψος. Πάντως και εμείς σαν σύλλογος προσπαθούμε, στο μέτρο του δυνατού να βελτιώνουμε τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό μας.
Να σημειώσουμε ότι εκτός από εξαίρετος προπονητής είσαι και η ψυχή μίας πολύπλευρης προσπάθειας που οδήγησε στην αναβίωση της αθλητικής διοργάνωσης «ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ». Πώς μία τοπική διοργάνωση την αναδείξατε τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές, πλέον, επίπεδο;
Τα ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ, ήταν περιφερειακοί αγώνες που αναβίωσαν από την ΓΕΚ το 2015 και μέσα σε πέντε χρόνια έχουν εξελιχθεί σημαντικά.
Στα ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ 2019, συμμετείχαν 120 αθλητές και αθλήτριες, ανάμεσά τους μεγάλα ονόματα, όπως οι πρωταθλητές Ευρώπης Βούλα Παπαχρήστου και Μίλτος Τεντόγλου, που σημείωσαν κορυφαίες επιδόσεις. Τους αγώνες παρακολούθησαν περισσότεροι από 1200 θεατές. Μέσω της τηλεόρασης της ΕΡΤ και των Διαδικτυακών Μέσων, βίντεο και εικόνες από τα ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ και την Κεφαλονιά, έφτασαν σε όλο τον κόσμο. Στα παιδικά αγωνίσματα που προηγήθηκαν έλαβαν μέρος περισσότερα από 200 παιδιά δημοτικών σχολείων.
Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 2019, τα ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ 2020 αναβαθμίστηκαν σε Διεθνές Μίτινγκ και έχουν μπει στο επίσημο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου. Πρόκειται για σημαντική διάκριση, που καθιστά τα ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ τη μοναδική διεθνή διοργάνωση στίβου στα Ιόνια νησιά και μία από τις οχτώ που γίνονται σε όλη την Ελλάδα.
Το αποτέλεσμα αυτό έχει έρθει μέσα από πολύ δουλειά και καλή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η Παπαχρήστου σπάει το ρεκόρ της με 6.59
Ο Τεντόμας πετάει στα 8.10
Είστε ικανοποιημένος από την στήριξη του Δήμου και της Περιφέρειας στην προσπάθεια αυτή ή εκτιμάτε ότι υπάρχουν περιθώρια καλύτερης συνεργασίας;
Συνδιοργανωτές στα ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ είναι η Γ.Ε.Κ, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων-Π.Ε Κεφαλληνίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Αργοστολίου, και το Ίδρυμα Γεωργίου & Μάρης Βεργωτή. Οι αγώνες τελούν υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Αθλητισμού και του ΣΕΓΑΣ. Πολύ σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση έχουν οι χορηγοί μας.
Η καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων αποτελεί προαπαιτούμενο για την επιτυχία της διοργάνωσης. Είμαστε ικανοποιημένοι από τη στήριξη που έχουμε, όμως ειδικά φέτος, που οι αγώνες αναβαθμίστηκαν, οι απαιτήσεις είναι αυξημένες, τόσο σε οργανωτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο εγκαταστάσεων.
Ποιες οι προσδοκίες για τα φετινά «ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ»;
Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 9 Μαΐου στο Δημοτικό Στάδιο Αργοστολίου «Ανδρέας Βεργωτής». Θα συμμετάσχουν σπουδαία ονόματα του Ελληνικού και του παγκόσμιου αθλητισμού, σε 12 αγωνίσματα. Ο πήχης έχει ανέβει αρκετά καθώς τα φετινά ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ είναι για πρώτη φορά ανάμεσα στα Διεθνή Μίτινγκς που δίνουν βαθμούς στους νικητές, για πρόκριση στις μεγάλες διοργανώσεις του καλοκαιριού και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Τα ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ θα αξιολογηθούν στο τέλος της χρονιάς, μαζί με όλα τα υπόλοιπα Μίτινγκς που διοργανώνονται ανά τον κόσμο. Όλα αυτά, εκτός από επιτυχία, συνιστούν και μεγάλη ευθύνη και από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.