Ένας μεγάλος Κεφαλλήνας της ομογένειας
Μόντρεαλ: Θλίψη στην παροικία απ’την απώλεια του Ντένη Πολλάτου
 Ομογένεια
04/02/2018 | 11:38

Επιμέλεια Μαρια Χριστοφοράτος

 

Φτώχυνε η Ελληνική παροικία του Μόντρεαλ με την φυγή του μεγάλου μουσικού και αγαπημένου της παρέας Ντένη Πολλάτου που αναχώρησε ξαφνικά για την αιώνια κατοικία. Ο μουσικός πολιτισμός της παροικίας του Μόντρεαλ ορφάνεψε και οι παρέες ποτέ δεν θα είναι πια ίδιες.

Ο Ντένης Πολλάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς στις 22 Φεβρουαρίου του 1942.

Αγαπούσε την μουσική και το πιάνο από μικρό παιδί αλλά ο πατέρας του τον απωθούσε από το δρόμο της μουσικής. Όμως, καθώς έβλεπε πως το πάθος του γιού του για τη μουσική δεν υποχωρούσε, τον έστειλε να σπουδάσει στο Καλλιτεχνικό Ωδείον Αθηνών . Επίσης ο ανήσυχος Ντένης σπούδασε παράλληλα και Γερμανικά στο Ινστιτούτο Ghoete.

Γενικά λάτρευε τις ξένες γλώσσες κι έτσι βρέθηκα να μαθαίνει Ισπανικά, Ιταλικά, Γαλλικά και Αγγλικά. Είχε το φυσικό χάρισμα της πολυγλωσσίας αλλά και την ανάγκη να διαβάζει πολύ και σε βάθος.

Μετά τις σπουδές του έγινε πιανίστας και γρήγορα πιανίστας στη Φιλαρμονική του Στρατού στην Αθήνα κι έτσι συμμετείχε σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις. Αργότερα έγινε μαέστρος στη Φιλαρμονική της Κεφαλονιάς.

Στον Καναδά κατέφθασε τον παγωμένο τον Δεκέμβριο του 1983 με συμβόλαιο πιανίστα. Προσλήφθηκε ως δάσκαλος της μουσικής στα σχολεία Σωκράτης και Δημοσθένης και αργότερα δίδαξε και τα παιδιά τον μαθητών του. Επίσης, υπήρξε επί δεκαετίες δάσκαλος πιάνου και χορωδίας και στην Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ.

Παθιασμένος με τη μουσική δημιουργία, έγραψε τη μουσική για το Ελληνικό θεατρικό έργο ‘ΟΙ ΗΡΩΕΣ” που ανέβηκε στο θεατρο CLAUDE CHAMPAGNE and Laval Theatre, με Έλληνες και Κεμπεκιώτες καλλιτέχνες και τραγουδιστές. Ο Πολλατος έδεσε μουσικά το έργο και ο π. Παναγιώτης Σαλατέλης είχε διευθύνει την χορωδία και τους σολίστες.

Οι άνθρωποι από το St. Joseph Oratory του είχαν ζητήσει να γράψει μουσική για το σπουδαίο ορατόριο LE CHEMIN DE LACROIX που είχε παρουσιαστεί την Μεγάλη Παρασκευή και έκτοτε παρουσιάζεται κάθε Μεγάλη Παρασκευή στον ιστορικό ναό του Μοντρεάλ.

Έγραψε επίσης τη μουσική για ένα κλασσικό ορατόριο με Γαλλική Χορωδία, BELLE AGE D’AMOUR, που αφηγείτο τον ερχομό των πρώτων αποίκων στο Κεμπέκ. Το έργο παρουσιάστηκε στο Place des Arts. O Πολλάτος έγραψε την μουσική ενώ η Pierette Champoux είχε γράψει τους στίχους.

Για τη Συμφωνική Ορχήστρα της Οττάβας έγραψε ένα δίωρο έργο ελληνορθοδόξου περιεχομένου αποσπώντας επαινετικές κριτικές. Το μνημειώδες μουσικό του έργο για τη Μικρά Ασία παίχθηκε στο Μοναστήρι του Lachute για φιλανθρωπικό σκοπό.

Συχνά έγραφε στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ, είχε συγγράψει πάνω από 60 άρθρα, γύρω από το Κεμπέκ και την ιστορία του, ενώ ταυτόχρονα μετέφραζε άρθρα από τα γαλλικά.

Ο ίδιος διηύθυνε επί σειράν ετών τις σχολικές χορωδίες των ημερήσιων σχολείων «Σωκράτης» και «Δημοσθένης» συνθέτοντας μουσική και τραγούδια για τα παιδιά. Επίσης συνεισέφερε στις εκδηλώσεις για το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Τα τελευταία τρία χρόνια διοργάνωσε τις σχολικές γιορτές για το σχολείο «Σωκράτης» αφιλοκερδώς καθώς πίστευε ότι όφειλε να προσφέρει στην ελληνική παροικία από το περίσσευμα της καρδίας του.

Υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης στη Μουσική Σχολή του Πανεπιστημίου του McGill όπου δίδασκε πιάνο μέσα από την Ιόνια Μουσική Σχολή, που ο ίδιος είχε δημιουργήσει.

Ο Διονύσης Πολλάτος είχε ένα αναβλύζον ταλέντο, γι’ αυτό δεν έπαψε να συνθέτει μουσική στην καθημερινότητά του. Μέχρι τις τελευταίες του μέρες διάβαζε και μετέφραζε από τα ισπανικά, ενώ οι παρέες του απολάμβαναν το γνωστικό του πλούτο.

Ο Διονύσης Πολλάτος, ο δικός μας Ντένης θα λείψει απο τα πολιτιστικά δρώμενα της παροικίας μας, αλλά το έργο του θα μείνει άσβεστο στις μουσικές αναμνήσεις μας.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει αγαπημένε Ντένη της Ιόνιας Σχολής και του λεπτεπίλεπτου Επτανησιακού πολιτισμού μας.

Η μνήμη σου θα μείνει άσβεστη στις καρδιές μας!

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ