Μια ιδιαίτερη στιγμή από τη χθεσινή λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους είναι η μικρή στάση που κάνει η πομπή στην οικία όπου έζησε ο Άγιος του Ληξουρίου, ο Άγιος Παναγής Μπασιάς.
Ο Κεφαλλονίτης, λοιπον άγιος, (εορτάζεται η μνήμη του στις 7 Ιουνίου), που ήταν ιερέας και έζησε και έδρασε το 18ο αιώνα, από τις αρχές του έως τα τέλη του περίπου, έδειξε με τη ζήση του ότι είναι ανοιχτός ο παράδεισος και μας περιμένει.
Παρά τη μεγάλη μόρφωσή του, παρέμενε πάντοτε απλός, λιτός, ασκητικός και απέφευγε τους επαίνους των ανθρώπων, που θεωρούσε ότι τον ζημίωναν, παρίστανε ακόμη και τον τρελό.
Ο όσιος Παναγής Μπασιάς όσο ζούσε θαυματουργούσε, και μετά το θάνατό του το 1888 θαυματουργεί.
Το κελί του Αγίου Παναγή
Μέρος της προσεισμικής διασωθείσας οικίας του Μαρίνου Γερουλάνου στο Ληξούρι αποτελεί και ένα δωμάτιο προς τα δυτικά, το επωνομαζόμενο Κελί του παπα – Μπασιά. Πρόκειται για δωμάτιο που συνδέεται με την υπόλοιπη οικία με εσωτερική πόρτα, έχει ένα κουφωτό παράθυρο και μια πόρτα με σκαλοπάτι προς την πλευρά του δρόμου συνδέοντας με τον τρόπο αυτό το κελί με το δρόμο κατευθείαν.
Στο δωμάτιο αυτό φιλοξενήθηκε από το 1867 έως και την κοίμησή του το 1888 ο παπα – Μπασιάς, ο μετέπειτα Άγιος Παναγής της Κεφαλληνίας. Αίτιο της φιλοξενίας ήταν το ότι καταστράφηκε η πατρική του οικία, ενώ την υπόλοιπη περιουσία του την είχε χαρίσει στους φτωχούς.
Είθισται στις λιτανείες του Αγίου Χαραλάμπους, πολιούχου της πόλεως του Ληξουρίου, και του Αγίου Γερασίμου το πομπικό μέρος να κάνει στάση στο κελί όπου ένας ιερέας βγάζει την εικόνα του παπα – Μπασιά και τοποθετείται αντικριστά του θρόνου του υπό λιτάνευση αγίου και πραγματοποιείται δέηση.
Επάνω από το προσκέφαλο του κρεβατιού βρίσκονται δυο ξύλινες εικόνες:
Στην απέναντι ακριβώς πλευρά του κελιού υπάρχει το κουφωτό παράθυρο, στα εσωτερικά τοιχία του οποίου είναι τοποθετημένες έξι κορνίζες με χάρτινες εικόνες του Αγίου Παναγή. Επιπλέον υπάρχει μια του Αγίου Χαραλάμπους, μια άλλη που περικλείει μέρος από το ιερό πουκάμισο του παπα – Μπασιά και τρεις μικρές εικόνες με διάφορους Αγίους. Κάτω από τις εικόνες και κοντά στο παράθυρο υπάρχει μανουάλι μπρούτζινο με δίσκο με άμμο δωρεά Μάριου Μπενετάτου (2006).
Στον τοίχο δυτικά μεταξύ παραθύρου και πόρτας είναι το εικονοστάσι που αφορά στον Άγιο Παναγή. Έξη εικόνες νεώτερης κατασκευής που περικλείουν τις δυο παλαιές ελαιογραφίες, προσωπογραφίες του παπα – Μπασιά, έργα του Παρθένιου Λουκέρη.
Κάτω από τις εικόνες βρίσκεται το ξύλινο γραφείο του Νικολάου Γερουλάνου με πλάτος 90,50 εκ., μήκος 150,50 ε. και επάνω βρίσκεται εικόνα του παπα – Μπασιά της Φωτεινής Χαλικιά του 2006, ένα κεραμίδι που εικονίζει τον Άγιο Δημήτριο και μικρά βιβλία που αφορούν στον Άγιο Παναγή.
Στο κέντρου του κελιού κρέμεται παλαιό φωτιστικό.
Το κρεβάτι είναι λιτό, σιδερένιο, βαμμένο με άσπρη λαδομπογιά, και έχει διαστάσεις 86 εκ. πλάτος και 200 εκ. μήκος.
Από το 2006 το κελί του Αγίου Παναγή φροντίζει κατά επιθυμία του αείμνηστου κληρονόμου της οικίας Μαρίνου Γερουλάνου, Γεωργίου Ιωάννη Γερουλάνου, ο Γεράσιμος Σωτηρίου Γαλανός, ο οποίος μεριμνά για τη διατήρηση του χώρου και τη λειτουργικότητα του, εξυπηρετώντας την επιθυμία των πιστών να προσκυνήσουν το χώρο που έζησε και εκοιμήθη ο άγιος.
Οι φωτογραφίες από το ασκητικό δωμάτιο του Αγίου Παναγή, κατά τη χθεσινή λιτανεία, είναι της Αντριάνας Καραντινού.