Ανήσυχοι οι επιστήμονες οι οποίοι τονίζουν ότι το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Μετά τους ζιφιούς, νέοι θάνατοι ψαριών στο Ιόνιο
Κοινωνία
12/01/2012 | 16:16

Έντονη ανησυχία από τους μαζικούς θανάτους ψαριών σε όλο σχεδόν το Ιόνιο. Αιτίες που σχετίζονται με τη θαλάσσια ρύπανση εξετάζει το τμήμα αλιείας της Κέρκυρας. 

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι μαζικοί θάνατοι ψαριών που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σχεδόν σε όλο το Ιόνιο πέλαγος. Το φαινόμενο, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις ειδικά στη Λευκάδα, αποδίδεται, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας του νησιού, στην ιογενή εγκεφαλοπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια, έναν ιό που πλήττει τα μάτια και το κεντρικό νευρικό σύστημα των ψαριών. Αν και η αιτία έχει εξακριβωθεί, καμία από τις αρμόδιες Αρχές δεν μπορεί να απαντήσει για τους λόγους εμφάνισης του ιού, με αποτέλεσμα η Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας αλλά και το τμήμα αλιείας της Κέρκυρας να εξετάζουν αιτίες που σχετίζονται με τη θαλάσσια ρύπανση.
Σύμφωνα με τη RealNews, «στη Λευκάδα, από τον Οκτώβριο και μετά, το φαινόμενο είναι πολύ έντονο. Είμαι ψαράς 30 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο να συμβαίνει στο Ιόνιο. Ειδικά στην περιοχή Αλέξανδρος, όπου ο κόλπος έχει βάθος 100 μέτρα, τα ψάρια που ανεβαίνουν στην επιφάνεια σε ημιθανή κατάσταση είναι δεκάδες», αναφέρει στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιας αλιείας Ιονίων Νήσων, Νεκτάριος Καββαδάς. Όπως επισημαίνει, τα ψάρια που έχουν εντοπιστεί είναι ροφοί, σφυρίδες, συναγρίδες και είδη που ανήκουν στη συγκριμένη οικογένεια.
«Όλη η θαλάσσια περιοχή από τη Λευκάδα μέχρι τον Αστακό στην Αιτωλοακαρνανία έχει πρόβλημα. Οι αλιείς βλέπουν ψάρια, που το καθένα μπορεί να ζυγίζει μέχρι και έξι κιλά, να ανεβαίνουν στην επιφάνεια και να προσπαθούν να αναπνεύσουν. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ποιος είναι ο αριθμός των νεκρών ψαριών μέχρι σήμερα, γιατί οι πληροφορίες που έχουμε έρχονται από πολλές περιοχές και αποσπασματικά. Όμως, στο σύνολο ο αριθμός είναι σίγουρα πολύ μεγάλος», δηλώνει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας (ΣΑΕ) Δημήτρης Κοτσόργιος.

 

Σε μεγάλος βάθος
Όπως εξηγεί η προϊσταμένη του τμήματος αλιείας της περιφερικής ενότητας Λευκάδας, Σαλώμη Σταύρακα, τα ψάρια που έχουν βρεθεί νεκρά ανήκουν σε είδη που ζουν σε μεγάλο βάθος -όπως οι σφυρίδες και οι ροφοί- και τα οποία ξαφνικά ανεβαίνουν στην επιφάνεια είτε νεκρά είτε σε ημιθανή κατάσταση. «Στείλαμε δείγματα στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τις ασθένειες των ιχθύων και τα αποτελέσματα έδειξαν πως πρόκειται γι’ αυτόν τον ιό, ο οποίος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο με την κατανάλωση των ψαριών. Βέβαια ο εν λόγω ιός που παρατηρείται σε συγκεκριμένα είδη ψαριών δεν γνωρίζουμε πού οφείλεται και για ποιον λόγο έχει εμφανιστεί», αναφέρει η Σ. Σταύρακα.
Το φαινόμενο, που έχει ανησυχήσει τους ψαράδες του Ιονίου, οι οποίοι βλέπουν τις ήδη μειωμένες ψαριές να ελαττώνονται, σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχει απάντηση για την αιτία εμφάνισης του ιού, έχει οδηγήσει, σύμφωνα με τον Δ. Κουτσόργιο, τη ΣΑΕ σε συνεργασία με ιδιωτικό ερευνητικό ινστιτούτο, προκειμένου η συνομοσπονδία να λάβει μια επιπλέον απάντηση για τα αίτια που οδηγούν στους μαζικούς θανάτους των ψαριών. «Εχουμε στείλει με δική μας πρωτοβουλία δείγματα και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε απαντήσεις.
Από τη στιγμή που δεν ξέρουμε ούτε σε ποιο υπουργείο ανήκουμε, ούτε με ποιον μπορούμε να μιλήσουμε για τα θέματα της αλιείας, αναλαμβάνουμε δράση μόνοι μας. Πάντως, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα έχουμε πει σε όλους τους ψαράδες που βρίσκουν νεκρά ψάρια να τα απορρίπτουν στη θάλασσα και να μην τα προωθούν στις αγορές, γιατί ακόμη δεν είναι τίποτα σίγουρο», αναφέρει ο Δ. Κοτσόργιος.

Στ. Γκίνης: «Το περιβάλλον εκπέμπει ΣΟΣ»
Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της Κέρκυρας, Σταμάτης Γκίνης ανέφερε πως: «το περιβάλλον μας και συγκεκριμένα η θάλασσα, στέλνει μηνύματα και είναι πλέον καιρός να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.
Με ανθρώπινες ευθύνες, έχουμε καταντήσει και το θαλάσσιο οικοσύστημα, όπως ακριβώς και το χερσαίο.
Μετά τους θανάτους του τελευταίου διαστήματος που αντιμετώπισαν διάφορα δελφινοειδή, ήδη γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η φώκια του Ιονίου έχει πλέον εξαφανιστεί, οι χελώνες καρέτα – καρέτα τις βρίσκουμε συνέχεια νεκρές και άλλα πολλά θαλάσσια είδη αντιμετωπίζουν σοβαρότατους κινδύνους. Σε αυτό έχουμε παίξει καθοριστικότατο παράγοντα ο άνθρωπος, ήδη γνωρίζουμε ότι ο βυθός του Ιονίου είναι γεμάτος από βόμβες εμπλουτισμένες με ουράνιο αλλά και με πυρηνικά απόβλητα τα οποία πέταξε η Ιταλική μαφία, ενώ πολύ καθοριστική είναι και η καθημερινή μας συμπεριφορά και η ρύπανση που προκαλούμε με τις δραστηριότητές μας στις θάλασσες και τις ακτές.
Σε ότι αφορά την αλιεία, τα Ιόνια είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αλιευτικούς στόλους στη χώρα μας και όλοι όσοι δραστηριοποιούνται με αυτό το επάγγελμα, θα πρέπει να δείξουν ότι κατέχουν την παιδεία ως προς τη θάλασσα. Να μην ρυπαίνουν τη θάλασσα αλλά και παράλληλα να μην υπεραλιεύουν τα θαλάσσια νερά.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει και η πολιτεία να σταθεί δίπλα στους ψαράδες και να τους προστατέψει ακόμα και από τους Ιταλούς λαθροαλιείς οι οποίοι φτάνουν μέχρι την Κέρκυρα».

 *Ο Θοδωρής Σταλίδης είναι δημοσιογράφος της εφημερίδας “Κερκυραϊκή Άποψη”

Πηγή corfupress.com Benjamin franklin was against his illegitimate son, william, the last website that writes essay for you royal governor of new jersey

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer