Για άλλη μια φορά και με αφορμή την νέα κακοκαιρία «Μπάλλος» η πολιτική εγκατάλειψης των λαϊκών αναγκών και συγκεκριμένα των αντιπλημμυρικών υποδομών, δείχνει το επικίνδυνο πρόσωπό της. Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα των δύο τελευταίων ημερών προκάλεσαν προβλήματα σε συγκεκριμένα σημεία όπου και κατά το παρελθόν είχαν εμφανιστεί μικρής ή και μεγαλύτερης κλίμακας παρόμοια φαινόμενα από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Η ανυπαρξία ουσιαστικής αντιπλημμυρικής υποδομής και ολοκληρωμένου σχεδίου γενικότερα αλλά και ειδικότερα στον Δήμο Ληξουρίου, αποδεικνύεται πλέον στην πράξη, ότι απειλεί την ζωή, την ασφάλεια και την περιουσία των συμπολιτών μας.
Η Δ.Αρχή καμιά δικαιολογία δεν έχει για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώθηκε από την νέα κακοκαιρία στην πόλη του Ληξουρίου και στην ευρύτερη περιοχή της Παλικής, όχι μόνο επειδή ήταν αναμενόμενη, αλλά κυρίως γιατί δεν πήρε έγκαιρα και προγραμματισμένα προληπτικά μέτρα στοιχειώδους ανάσχεσης της πλημμύρας. Η κρατική και περιφερειακή υποχρηματοδότηση από την μια (μόνο 23 χιλ ευρώ για φέτος !!!), αλλά και η ολιγωρία και η έλλειψη προτεραιότητας από την Δ.Αρχή από την άλλη, ευθύνονται γιατί κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, για τις μεγάλες και μικρότερες ζημιές σε σπίτια, μικρές επιχειρήσεις και στην αγροτική – κτηνοτροφική παραγωγή. Συγκεκριμένα έχει εγκαταλειφτεί χρόνια τώρα ο καθαρισμός των υδατορεμάτων Ληξουρίου, Υπαπαντής, Βουτσινίχας, χαβδάτων, Ξι, και άλλων σε όλα τα χωριά στην επικράτεια του δήμου μας, αφού δεν αποτελεί ακόμη και η στοιχειώδης συντήρησή τους προτεραιότητα για το Κράτος την Περιφέρεια και τον Δήμο.
Έχοντας μάλιστα μεταξύ τους στήσει ένα γαϊτανάκι ευθυνών, διαγκωνίζονται ποιος έχει την ευθύνη κάθε φορά για τις καταστροφές, αφού οι μικρές σημειακές – και πολύ μικρής κλίμακας – παρεμβάσεις τους δεν επαρκούν. Ιδιαίτερα η Δ.Αρχή ουδέποτε διεκδίκησε σθεναρά γενναία χρηματοδότηση, πέρα από τις καθιερωμένες και τυπικές εκκλήσεις που ισχυρίζεται ότι κάνει με όρους δημοσίων σχέσεων και «αλληλοκατανόησης» με τους υπουργούς.
Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι οι παραπάνω ευθύνες δεν μπορούν πλέον να συγκαλύπτονται πίσω από τον χαρακτηρισμό των καιρικών φαινομένων ως «ακραία». Αυτά τα καιρικά φαινόμενα αποκτούν πλέον «κανονικότητα» και απαιτούν σύγχρονη επιστημονική, μα κυρίως πολιτική αντιμετώπιση με έργα, σχέδια και κονδύλια για μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία, που θα αφορούν όλα τα στάδια της πλημμύρας. Μια τέτοια όμως αντιμετώπιση των πλημυρικών φαινομένων (όπως και των άλλων λαϊκών αναγκών), απαιτεί σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική και όχι ρόλο κρίκου στην υλοποίηση των αντιλαϊκών προτεραιοτήτων της.
Από την πλευρά της η Λαϊκή Συσπείρωση τα δύο χρόνια λειτουργίας του Δήμου μας, θέτει σε κάθε ευκαιρία το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας, μαζί με τα υπόλοιπα ζητήματα πολιτικής προστασίας (σεισμοί, πυρκαγιές κ.α.), είτε με ειδική εισήγηση προς στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε με συνεχείς ερωτήσεις. Η Δ.Αρχή μη δίνοντας προτεραιότητα, δεν έχει συμπεριλάβει ουσιαστικά στο τεχνικό της πρόγραμμα ούτε ένα τέτοιο αντιπλημμυρικό έργο ή σχεδιασμό.
Τόσο στην πόλη του Ληξουρίου όσο και σε όλα τα χωριά τα αιτήματά μας για παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία, (κεντρικό ποτάμι, περιοχή ξενοδοχείου Summery – Αστυνομίας, κεντρικός άξονας προς Ανωγή, Υπαπαντή, Κεχριώνας, Μουσείο, Ξι, πεζόδρομος Γρηγ. Λαμπράκη, κεντρ. Πλατεία κ.α.), παραπέμφθηκαν στις «ελληνικές καλένδες». Καμιά ολοκληρωμένη παρέμβαση δεν έγινε, πέραν των άκρως απαραίτητων και επειγουσών εντελώς διαχειριστικών επεμβάσεων που κάθε φορά υπολείπονται υπερπολλαπλάσια από τις ανάγκες μιας ολοκληρωμένης και επιστημονικά σχεδιασμένης αντιπλημμυρικής προστασίας με τα γνωστά πλέον αποτελέσματα.
Επιπλέον για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η μεταλλική γέφυρα στην εκβολή του ποταμιού στο Ληξούρι και συνολικότερα η κατάσταση σε όλη την όχθη του (αρνητικές κλίσεις οδοστρωμάτων, κ.α.) είναι η αιτία να πλημυρίζουν συχνά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Επιπλέον, το δίκτυο απορροής ομβρίων (φρεάτια – εσχάρες) εντός της πόλης του Ληξουρίου είναι απαρχαιωμένο με προδιαγραφές της δεκαετίας του ’60, με ότι αυτό συνεπάγεται, και βέβαια με πλημμελή έργα συντήρησης του.
Η Λαϊκή Συσπείρωση βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πλημμυροπαθών συμπολιτών μας και επιχειρήσεων διαπιστώνοντας τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν στις υποδομές και στα εμπορεύματά τους. Είναι άμεση η ανάγκη γρήγορα να αποζημιωθούν και να βοηθηθούν γενικότερα, για να ορθοποδήσουν. Είναι επίσης άμεση ανάγκη, επειδή τα σύγχρονα καιρικά φαινόμενα απαιτούν σύγχρονες αντιπλημμυρικές υποδομές και έργα, να μελετηθεί, να χρηματοδοτηθεί και με προτεραιότητα να κατασκευαστεί, ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικής προστασίας πριν θρηνήσουμε θύματα.
Η Λαϊκή Συσπείρωση εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της σε όλους τους εργαζόμενους του Δήμου αλλά και ιδιώτες καθώς και της Πυροσβεστική Υπηρεσίας, που για άλλη μια φορά με αυτοθυσία στάθηκαν αρωγοί στους συμπολίτες μας, Απαιτεί:
• Να αποζημιωθούν στο 100% και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στις υποδομές στα νοικοκυριά, στις μικρές επιχειρήσεις στο αγροτικό- κτηνοτροφικό κεφάλαιο.
• Να αρχίσουν αμέσως όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στην πόλη του Ληξουρίου και σε όλα τα χωριά και τις περιοχές που απαιτείται για να προστατευτούν και να εξασφαλιστούν κάτοικοι και περιουσίες από νέες καταστροφές.
• Άμεση συντήρηση με όλα τα αναγκαία έργα του επαρχιακού , δημοτικού και αγροτικού οδικού δικτύου.
Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ληξουρίου