Τα χρήματα από το υπουργείο έχουν «φτάσει»
Ξεκινούν οι κατεδαφίσεις ξανά -Στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα την Κυριακή
15/09/2017 | 16:29

Την τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης με τίτλο «Κατεδαφίσεις και υποστυλώσεις σεισμοπλήκτων κτιρίων και καθαιρέσεις πάσης φύσεως εξαιτίας των πρόσφατων σεισμών», αναμένεται να φέρει προς ψήφιση ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας, στο περιφερειακό συμβούλιο της Κυριακης, 17 Σεπτεμβρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ξεκινούν το επόμενο διάστημα οι κατεδαφίσεις, μετά από πολύμηνη στασιμότητα λόγω έλλειψης κονδυλίων.

 

Οι πληροφορίες μας λένε ότι τα χρήματα από το αρμόδιο Υπουργείο έχουν «φτάσει» στην Περιφέρεια από το τέλος τους καλοκαιριού και από την πλευρά της  ετοίμασε τη σχετική εισήγηση, η οποία, εκτός απροόπτου, θα «περάσει» από το συμβούλιο του Σαββατοκύριακου. Στη συνέχεια ο Δήμος θα διεξάγει το σχετικό διαγωνισμό (οι μελέτες έχουν ήδη ολοκληρωθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες) και ο εργολάβος θα αναλάβει να ολοκληρώσει τις υπόλοιπες φάσεις των κατεδαφίσεων (λογικά κάπου μέσα στο Χειμώνα).

 

Μέχρι στιγμής και με βάση τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, γνωρίζουμε ότι έχει ολοκληρωθεί η φάση(μπορούμε να την θεωρήσουμε Α’ φάση) της κατεδάφισης ενός τριώροφου κτιρίου εντός του Ληξουρίου( Π/Υ μελέτης 35000 ευρώ), η Β’ φάση περιελάμβανε 22 κτίρια, δημοπρατήθηκε το 2014 και σε αυτήν κατεδαφίστηκαν 16 κτίρια, ενώ η Δ’ φάση με 24 κτίρια, δημοπρατήθηκε επίσης το 2014 και σε αυτήν  κατεδαφίστηκαν 20 κτίρια. Υποθέτουμε ότι οι έως τώρα κατεδαφίσεις εκτελέστηκαν με βάση τα χρήματα που είχε στη διάθεσή του ο Δήμος, για αυτό και δικαιολογείται το γεγονός ότι δεν ακολουθήθηκε συγκεκριμένη σειρά στις φάσεις και δεν εκτελέστηκε η κατεδάφιση όλων των κτιρίων που περιλαμβάνονταν στις φάσεις Β’ και Δ’ . Επίσης, προφανώς και δεν πρόκειται μόνο για κατοικίες συμπολιτών μας που ζούσαν εκεί και ξαφνικά βρέθηκαν στο δρόμο, αλλά και για παλιά ακατοίκητα σπίτι, λιθόκτιστα κ.λπ.

 

Η Γ’ φάση αφορά σε 76 κτίρια, η Ε’ φάση σε 42 κτίρια, η Στ’ σε 28 και η Ζ’ φάση αφορά σε 27 κτίρια, ενώ για όλες έχουν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό οι εγκεκριμένες μελέτες. Δυστυχώς όμως χρήματα δεν είχαν σταλεί στην Περιφέρεια για να προχωρήσει στην προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Κεφαλλονιάς και να πάρει το δρόμο της η όλη διαδικασία.

 

Σημαντικό τέλος είναι να ειπωθεί ότι οι αιτήσεις για κατεδαφίσεις δεν έχουν κλείσει και από την πλευρά του Δήμου υπολογίζεται ότι πιθανότατα θα χρειαστεί κι άλλη φάση για κατεδαφίσεις.