«Έχουν αντιστραφεί πλέον οι ρόλοι»
Κορονοϊός: Οι νέοι κόλλησαν 2.500 πολίτες άνω των 65 ετών στην Ελλάδα
Covid-19
17/11/2020 | 08:38

Μια άλλη εικόνα για τη διασπορά του κορονοϊού σε μεγαλύτερες ηλικίες μετέφεφε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τα νέα κρούσματα και την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Διαπίστωσε ότι «έχουν αντιστραφεί πλέον οι ρόλοι που βλέπαμε τους δύο προηγούμενους μήνες», μιλώντας για τις ηλικιακές ομάδες που μολύνονται από τον κορονοϊό. Όπως εξήγησε, «η ηλικιακή ομάδα των 40 με 65 παρουσιάζει πλέον τη μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19 έως 39».
«Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα, συμπεραίνουμε ότι εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτωβρίου ο ιός πολλαπλασιάστηκε εκθετικά εντός της ομάδας 19-39 με δυναμική υπερμετάδοσης και στη συνέχεια επεκτάθηκε και στις ηλικιακές ομάδες των 40 και άνω, οι οποίοι, δυστυχώς, έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο στα βαριά περιστατικά», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης και πρόσθεσε: «Αυτό πιθανόν θα οδηγήσει σε μια επιπλέον επιβάρυνση σε βαριά κρούσματα από συμπολίτες μας που είναι άνω των 40 ετών εντός της τρέχουσας εβδομάδας»,

«Η μείωση της επίπτωσης των 19 έως 39 συμπίπτει χρονικά με τα μέτρα κλεισίματος διαφόρων επιχειρήσεων, αλλά και του lockdown», ανέφερε ο ίδιος και επισήμανε ότι για την αύξηση στην ηλικιακή ομάδα 40-65 «φαίνεται να ακολουθείται και από τη σχετική αύξηση» στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω «και πιθανώς οφείλεται στην ενδοοικογενειακή μετάδοση».

«Αν και ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων υπολογίζεται στα 42 χρόνια, την τελευταία εβδομάδα έχει γίνει διάγνωση λοίμωξης από κορονοϊό σε εθνικό επίπεδο σε παραπάνω από 2.500 συνανθρώπους μας που είναι άνω των 65 ετών και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, σημαίνει συνεχιζόμενη πίεση στα νοσοκομεία μας», ανέφερε η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Είδαμε μια εξαιρετική αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ, και το ΕΣΥ να πιέζεται όσο ποτέ. Είδαμε τον μέσο όρο της ηλικίας των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ να έχει μειωθεί στα 64 χρόνια και τους γιατρούς των ΜΕΘ να αναφέρουν ότι βλέπουν ασθενείς κάτω των 60 και νεαρούς ενήλικες να νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», σημειώνει η παιδίατρος.

«Είδαμε υπερδιπλασιασμό στον μέσο ημερήσιο απολογισμό των συνανθρώπων μας που χάθηκαν», σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου και για άλλη μια φορά εξήγησε ότι «αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα της εξαιρετικής αύξησης των κρουσμάτων που είχαμε το τελευταίο 15ήμερο».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ