Σήμερα ανακοινώνουμε 180 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές και 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13420, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες.
2419 (18.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5789 (43.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
59 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 12 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 173 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και έχουμε 310 θανάτους συνολικά στη χώρα. 112 (36.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω
Εξετάζεται η επιβολή τοπικών μέτρων στην Αττική
Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λήψη νέων μέτρων λόγω της κακής επιδημιολογικής εικόνας που εμφανίζουν διάφορες περιοχές στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και η Αττική, σε συνδυασμό με τις εστίες υπερμετάδοσης του ιού, για τις οποίες ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης είχε εκφράσει την ανησυχία του στην τελευταία τακτική ενημέρωση. Το γεγονός πως έρχεται ένας «δύσκολος» χειμώνας, κατά τους επιδημιολόγους, καθώς και το άνοιγμα των σχολείων, φαίνεται επίσης να συμβάλλουν στις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών προς την πολιτεία.
Υπενθυμίζεται πως εδώ και αρκετό καιρό η Αττική καταγράφει πολλαπλές «πρωτιές» στον ημερήσιο αριθμό νέων μολύνσεων, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως, μόλις χθες, η περιφερειακή ενότητα της πρωτεύουσας συγκέντρωσε πάνω από το 50% των συνολικών κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν την Κυριακή. Υπό το φως αυτών των στοιχείων, η αυστηροποίηση του πλαισίου για τη μάσκα σε σειρά Δήμων του λεκανοπεδίου θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό σενάριο.
Στο «κόκκινο» βρίσκονται και άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Ημαθία, η Πέλλα, η Πιερία, το Κιλκίς, η Κρήτη, η Χαλκιδική, η Λέσβος, η Μύκονος και η Ζάκυνθος στις οποίες όμως έχει επιβληθεί ήδη υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, στο πλαίσιο των έκτακτων περιορισμών κατά το «μοντέλο Πόρου».
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε δε πως με εντολή του πρωθυπουργού οι ειδικοί θα ετοιμάσουν κατάλογο με μέτρα στην Αττική. «Ο συνδυασμός της έκρηξης των κρουσμάτων διεθνώς και το γεγονός ότι ανοίγουμε τα σχολεία και θα έχουμε μεγαλύτερη κινητικότητα και θα έχουμε όπως φαίνεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες περιοχές, για παράδειγμα στην Αττική και στην Πέλλα μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση και ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την επιτροπή των ειδικών να συντάξουν μια λίστα μέτρων σε τοπικό ή σε γενικό επίπεδο αν χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όποιο νέο μέτρο χρειαστεί τόνισε ακόμη ο κ. Πέτσας, καθώς, όπως σημείωσε, οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι: Το πιστοποιεί η έκρηξη των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε, ενώ επικαλέστηκε και τα παραδείγματα της Γαλλίας – λέγοντας από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 30.910 άνθρωποι – και του Ισραήλ, το οποίο προχωράει σε νέο lockdown.
Για τα τοπικά μέτρα σε επίπεδο Δήμων στην Αττική είχε μιλήσει πρώτος σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας: «Να υπενθυμίσω ότι η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής. Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση. Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση».