ΚΚΕ στη Βουλή: Να στελεχωθεί πλήρως το Μαντζαβινάτειο
Πολιτική
17/04/2024 | 16:28

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Να στελεχωθεί πλήρως με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό το Μαντζαβινάτειο της Παλικής του Δήμου Ληξουρίου

Το Μαντζαβινάτειο είναι ένα ιστορικό νοσοκομείο που εξυπηρετεί πάνω από 7.000 μόνιμους κατοίκους της επαρχίας Παλικής του Δήμου Ληξουρίου στο νομό Κεφαλονιάς, ενώ για πολλά χρόνια εξυπηρετούσε και εκατοντάδες κατοίκους της βόρειας Κεφαλονιάς (επαρχίες Ερρίσου και Σάμης) καθώς και πολλαπλάσιους κατοίκους που επισκέπτονται το νησί τους καλοκαιρινούς μήνες ως επισκέπτες, καταμετρώντας χιλιάδες περιστατικά και διαγνωστικές εξετάσεις ανά έτος και αποσυμφορώντας σημαντικά το Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου.
Το Μαντζαβινάτειο κυρίως μετά το 2012 κάτω από το βάρος των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στην Δημόσια Υγεία, με βάση τις Οδηγίες και τις Κατευθύνσεις της ΕΕ, οδηγείται σε συνεχή συρρίκνωση. Συγκεκριμένα, απώλεσε μια ολόκληρη παθολογική κλινική (το 2017) με 50 και πλέον κρεβάτια, καθώς και πλειάδα έμπειρων γιατρών και νοσηλευτών, που δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ. Σήμερα στο Μαντζαβινάτειο έχουν απομείνει ένας μικροβιολόγος, δυο ακτινολόγοι (ο ένας είναι μόνιμα αποσπασμένος στο Γ. Ν. Αργοστολίου), ένας ορθοπεδικός, ένας νευρολόγος, δύο παιδίατροι, καθώς και μια γενική γιατρός και ένας χειρουργός, που μετακινούνται από το Γ.Ν. Αργοστολίου.
Η κατάσταση αυτή από πλευράς αριθμού γιατρών και ειδικοτήτων αντιστοιχεί σε λειτουργία ενός υποβαθμισμένου Κ.Υ. που επιφορτίζεται με μετακινήσεις αυτών των γιατρών για την κάλυψη των εφημεριών και του υποστελεχωμένου Γ.Ν. Αργοστολίου. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής των περικοπών της χρηματοδότησης του κράτους για την ανάπτυξη και στελέχωση του Ματζαβινάτειου και των άλλων δημόσιων μονάδων υγείας και με σοβαρές επιπτώσεις στην έγκαιρη και πλήρη περίθαλψη του λαού της περιοχής, αλλά και στην επιδείνωση των όρων δουλειάς και αμοιβών του υγειονομικού προσωπικού. Αυτές οι συνθήκες που δημιουργεί η πολιτική της Κυβέρνησης διαμορφώνουν ως τελευταία επιλογή των γιατρών να στελεχώσουν τις δημόσιες μονάδες υγείας.
Άμεσα απαιτείται να επαναλειτουργήσει η παθολογική κλινική με πρόσληψη τουλάχιστον τριών μόνιμων παθολόγων εκ των οποίων ο ένας ως Διευθυντής, ενός καρδιολόγου, ενός πνευμονολόγου, καθώς και το απαιτούμενο για το σκοπό αυτό νοσηλευτικό τεχνικό και διοικητικό προσωπικό.
Να στελεχωθεί πλήρως το Γ.Ν. Αργοστολίου προκειμένου να αντιμετωπίζει αυτοτελώς τις ανάγκες της λειτουργίας του χωρίς να απαιτούνται μετακινήσεις με τις οποίες κλείνει μια “τρύπα” και ανοίγουν πολλές άλλες.
Να εξοπλιστεί και στελεχωθεί το ΕΚΑΒ ώστε να καλύπτεται επί 24ώρου βάσης η επαρχία της Παλικής καθώς και όλες οι ανάγκες του νησιού.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, αν σκοπεύει να υλοποιήσει τις παραπάνω προτάσεις.
Οι Βουλευτές
Καραθανασόπουλος Νίκος
Λαμπρούλης Γιώργος
Παπαναστάσης Νίκος

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer