Σε έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας
Κέρκυρα: Τα πανέμορφα φλαμίνγκο ξανά στην Λευκίμμη [εικόνες]
Οικολογία
19/01/2021 | 13:05

Εντυπωσιακές εικόνες μας προσφέρουν κάθε φορά που εμφανίζονται τα φλαμίνγκο στην Κέρκυρα και συγκεκριμένα στις Αλυκές Λευκίμμης, σε έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το geonews.gr, η περιοχή είναι σχεδόν τελείως επίπεδη (μέγιστο ύψος 1-2 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας), ενώ τα εδάφη της αποτελούνται από τεταρτογενείς προσχώσεις με αλλουβιακούς σχηματισμούς και σύγχρονους ελώδεις, αργιλοαμμώδεις εώς αμμοαργιλώδεις.

Το σχήμα της περιοχής είναι τρίγωνο και στο βόρειο άκρο της δεσπόζει το ακρωτήρι της Λευκίμμης. Νότια, βρίσκονται υγρολίβαδα και αιωνόβιοι ελαιώνες.

Η μεγαλύτερη έκταση καλύπτεται από την, εν μέρει φυσική, λιμνοθάλασσα.

Η περιοχή είναι ευρέως γνωστή για την πλούσια ορνιθοπανίδα της που αποτελείται από σπάνια είδη όπως οι πάπιες βαρβάρες, οι καστανοκέφαλοι, οι θαλασσοσφυριχτές και άλλα. Όμως, η «ατραξιόν» της περιοχής και ο λόγος που την επισκέπτονται πολλοί τουρίστες είναι τα φοινικόπτερα, τα γνωστά φλαμίνγκο. Τα επιβλητικά αυτά πτηνά συρρέουν κατά χιλιάδες στην περιοχή το μήνα Σεπτέμβριο συνήθως και δίνουν μία εξωτική πινελιά στο μέρος. Τα φλαμίνγκο ζουν πάνω από 30 χρόνια και εντυπωσιάζουν με το μέγεθος τους (1.60 μ.) και το χρώμα τους (ροζ). Οι λεκάνες και τα αλοπήγια στην περιοχή είναι αβαθείς με αποτέλεσμα να θερμαίνονται γρήγορα και να λειτουργούν σαν ένα φυσικό εκκολαπτήριο σκουληκιών και καρκινοειδών, αγαπημένη τροφή των φλαμίνγκο.
Η περιοχή χρησιμοποιείται από την εποχή των Ανδεγαυών, τον 13ο και 14ο αιώνα, ως αλυκές. Το 16ο αιώνα ήδη υπήρχαν 80 αλατοπήγια και κτίστηκαν οι αλαταποθήκες.

Σήμερα, οι Αλυκές Λευκίμμης ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά.

*Οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κέρκυρας.

Πηγή: corfutvnews.gr

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ