Κεφαλονίτικη μουσταλευριά -Το γλυκό του Σεπτέμβρη
e Gastronomie
17/09/2021 | 09:39

“Μουσταλευριά, η Ρετσέτα της νόνας μου”.

Υλικά: 4 κιλά μούστος, 5 κουταλιές της σουπας στάχτη, ενάμιση φλυτζάνι του τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα, 2 φλιτζάνια περίπου αλεύρι. Για το γαρνίρισμα κανέλα και καβουρδισμένο σουσάμι.
Εκτέλεση: Σουρώνετε το μούστο με σουρωτήρι και τουλπάνι δυο φορες, βάζετε τη στάχτη σ’ ένα τουλπάνι (εφόσον πρώτα την έχουμε κοσκινίσει με ένα ψιλό τούλι) και το δένετε. Τό ρίχνετε μέσα στο μούστο και τον αφήνετε να πάρη μερικές βρασείς. Αφαιρείτε με ένα κουτάλι το σχηματιζόμενα αφρό, και αφού πάρη μερικές βράσεις άκομη, τραβάτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζετε το τουλουπάνι με τη στάχτη και αφήνετε το μούστο να κατασταλάξη όλη τη νύχτα. Την άλλη μέρα το σουρώνετε (στο σουρωτήρι και με ψιλό τουλπάνι), τον βάζετε σε αλλή κατσαρόλα με προσοχή να μην πέσουν τα κατακάθια και τον βάζετε στη φωτιά να βράση.
Ρίχνετε στη συνέχεια λίγο-λίγο το αλεύρι δουλεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα για να ανακατευθή καλά και όταν άρχιση να πήζει, ρίχνετε τα καρύδια, ανακατεύοντας διαρκώς να πήξη και να γίνει σαν κρέμα (γύρω στα 45 λεπτά ανακάτεμα).
Δοκιμάζεται σε ένα βρεγμένο πιάτο τη σωστή πυκνότητα, ρίχνοντας με ένα κουταλάκι λίγο από το μίγμα μας και αν αφενός ξεκολλά (ανοίγουμε ένα διάδρομο στη μέση με το δάκτυλο μας) και αφετέρου ο διάδρομος να κλείνει, τότε το μίγμα μας είναι έτοιμο.
Σερβίρετε σε πιατέλες η πιατάκια, όπως είναι ζέστη την πασπαλίζουμε με το σουσάμι και την κανέλα.
(Στη συνταγή μας αντί αλεύρι μπορείτε να βάλετε σιμιγδάλι, η διαφορά είναι ότι με το αλεύρι η υφή της είναι ποιο κρεμώδες).

Καλή επιτυχία!

Γιώργος Αποστολάτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ