«Κεφαλονιά, νησί για όλους»: Η θέση μας για τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Αργοστολίου
Πολιτική
04/01/2020 | 11:30

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου, τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου, ψηφίστηκε ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας του δήμου.

Ο κανονισμός που προτάθηκε από τη Δημοτική αρχή και εν συνεχεία ψηφίστηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής πρόκειται κατά βάση για τον πρότυπο κανονισμό των δήμων με μικρές αλλαγές και προσθήκες κυρίως όσον αφορά τα πρόστιμα σε περιπτώσεις παραβάσεων του κανονισμού. Εμείς σαν παράταξη ψηφίσαμε υπέρ του κανονισμού, όμως θεωρούμε ότι πέραν αυτού θα πρέπει ο Δήμος να μεριμνεί για την συνεχή ενημέρωση του πολίτη και τη διευκόλυνση του στην ανακύκλωση σκουπιδιών, γιατί η πολιτική των προστίμων δεν επαρκεί ώστε να είναι ο δήμος μας καθαρός.

Παρακάτω δίνονται ορισμένες προτάσεις επί του Κανονισμού καθώς και κάποιες σημειώσεις που θεωρούμε πολύ σημαντικές για την εφαρμογή του και τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης στους δημότες.

Ογκώδη Αντικείμενα

Για την αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων (οικιακές συσκευές κτλ), σύμφωνα με τον κανονισμό ο πολίτης θα μπορεί να επικοινωνεί με τον δήμο ώστε να παραλάβει τα απορρίμματα εντός 10 ημερών, καταβάλλοντας ένα τέλος ανάλογο με τον όγκο τους. Η παράταξή μας θεωρεί ότι τα τέλη στον τομέα αυτό λειτουργούν ως αντικίνητρο για τη συμμέτοχη και σωστή αποκομιδή από τον πολίτη και προτείνουμε η συλλογή αυτών των απορριμμάτων, σε μικρό όγκο, να γίνονται σε συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας και χωρίς την επιβολή κάποιου τέλους. Με αυτόν τον τρόπο ο δημότης θα γνωρίζει πότε μπορεί να τακτοποιήσει τα ογκώδη απορρίμματα χωρίς να τα αφήνει απλά σε κοινόχρηστους χώρους ή στο πλάι των κάδων σκουπιδιών του δήμου.

Ανακύκλωση Ορυκτελαίων-ελαίων

Ο ψηφισμένος κανονισμός απαγορεύει την απόρριψη μαγειρικών/μηχανικών ελαίων και επιβάλλει ο πολίτης ή επιχειρηματίας να παραδίδει τα απόβλητα αυτά σε εγκεκριμένα συστήματα ανακύκλωσης. Οι επιχειρηματίες έχουν την επαφή με ιδιωτικές εταιρίες που ανακυκλώνουν μαγειρικά και μηχανικά λάδια όμως οι λοιποί πολίτες απορρίπτουν τα μαγειρικά λάδια είτε στην αποχέτευση είτε στα σκουπίδια. Εμείς θεωρούμε ότι ο δήμος υποχρεούται να δώσει τη δυνατότητα στον πολίτη να ανακυκλώνει τέτοια απορρίμματα (όπως πράττει με την ανακύκλωση χαρτιού/πλαστικών) με την βοήθεια κάποιου ιδιωτικού φορέα. Μια πρόταση λοιπόν θα ήταν να εξασφαλιστεί αρχικά σε κάθε χωριό του δήμου μας τουλάχιστον ένα ειδικό σκεύος ανακύκλωσης τέτοιων ελαίων, σε κεντρικά σημεία των χωριών, παρέχοντας και σχετικό ενημερωτικό υλικό.

Διαφημιστικές Πινακίδες

Κάτι το οποίο δεν προβλέπει ο κανονισμός είναι οι πινακίδες που τοποθετούνται από επιχειρήσεις είτε για διαφημιστικούς λόγους, είτε με οδηγίες,  οι οποίες τοποθετούνται κυρίως επί των δημοτικών οδών. Ο κανονισμός μεριμνά συγκεκριμένα για «υπολείμματα διαφωτιστικών πινακίδων και γιγαντοαφισών σε κοινόχρηστους χώρους», ενώ δεν αναφέρεται στην αυθαίρετη τοποθέτηση πινακίδων σε κοινόχρηστους χώρους. Θεωρούμε ότι επιβάλλεται να προβλεφθούν τέτοιου τύπου αυθαιρεσίες στον κανονισμό καθαριότητας και ο δήμος να μεριμνήσει άμεσα στην τοποθέτηση ειδικών πινακίδων (πολλών θέσεων) σε συγκεκριμένα σημεία, όπου οι επιχειρήσεις να μπορούν να χρησιμοποιούν προς όφελός τους καταβάλλοντας σχετικό μίσθωμα.

Ρύπανση Ακτών

Θεωρούμε ότι ο κανονισμός θα έπρεπε να περιγράφει ρητά την περίπτωση ρύπανσης των ακτών και των παραθαλάσσιων διαδρομών επιβάλλοντας αντίστοιχο πρόστιμο στους παραβάτες. Πέραν αυτού στην αρχή κάθε τουριστικής σεζόν προτείνουμε ο Δήμος να διοργανώνει εθελοντικές δράσεις καθαρισμού των παραλιών.

Πράσινα Σημεία

Ένα από τα θετικά συμπεράσματα της συνεδρίασης της Δευτέρας είναι ότι η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε για την δημιουργία Πράσινων Σημείων στον δήμο μας. Θεωρούμε ότι αποτελεί μια πολύ σημαντική δομή για κάθε δήμο ίσως και για κάθε δημοτική ενότητα, με πολλαπλά οφέλη για την ανακύκλωση, την περιβαλλοντική παιδεία και την οικονομία του δήμου. Ο πολίτης θα μπορεί πλέον να έχει και κίνητρο για ανακύκλωση αφού τα Πράσινα Σημεία μπορούν να συνδυαστούν με συστήματα ανταπόδοσης/ανταμοιβής των πολιτών που συμμετέχουν.

Προγράμματα Περιβαλλοντικής Επιμόρφωσης

Στα πλαίσια της ενημέρωσης του πολίτη όπως προβλέπει και ο κανονισμός, προτείνουμε  ο Δήμος να διοργανώνει περιβαλλοντικές εκδηλώσεις με στόχο τη συνεχή ενημέρωση του πολίτη για θέματα ανακύκλωσης και τη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης στους μαθητές του δήμου μας.

Η παράταξή μας δεν είχε τη δυνατότητα να προτείνει τις θέσεις της πριν τη σύνταξη του κειμένου του κανονισμού ούτε τη δυνατότητα διόρθωσης αυτού αφού δεν συμμετέχει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου, όπως προβλέπει ο νόμος. Η Κίνηση «Κεφαλονιά, νησί για όλους» έχει σαφές περιβαλλοντικό πρόγραμμα και καταθέτουμε τις προτάσεις μας ώστε σε μελλοντική αναθεώρηση του κανονισμού, η δημοτική αρχή να έχει υπόψιν, τις θέσεις μας.

Δημοτική Κίνηση  «Κεφαλονιά, νησί για όλους»

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer