Κατερίνα Μοθωναίου (αντιπεριφερειάρχης) για ΦΟΔΣΑ: «Οι Κερκυραίου πρέπει να ενημερωθούν: Η διαχείριση απορριμμάτων με το νέο εργοστάσιο και το ολοκληρωμένο έργο θα τους στοιχίσει πολύ λιγότερο»
Αυτοδιοίκηση
06/10/2022 | 12:20

Κ. Μοθωναίου, Αντιπεριφερειάρχης

& Μέλος ΔΣ ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων από τη συνέντευξη στον Σπύρο Ζηνιάτη:

 

  • Εξασφαλίσαμε την δυνατότητα της “Προαίρεσης”, κάτι που σημαίνει πως η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων της Κέρκυρας διαμορφώνεται σε Μονάδα Ανάκτησης Ανακύκλωσης εξασφαλίζοντας ευελιξία στην επεξεργασία μεταβλητών ροών αποβλήτων, νέους αυξημένους στόχους ανακύκλωσης, επεξεργασίας αποβλήτων πριν την ταφή και τελικά  μείωση του τελικού υπολείμματος προς ταφή το ποσοστό του οποίου δεν θα ξεπερνά το 10%.
  • Αυτό σημαίνει μείωση του ποσοστού ταφής και υπολείμματος και μείωση του κόστους τελικής επεξεργασίας, το οποίο θα ανέρχεται στα 45 ευρώ ανά τόνο σε σχέση με το υπέρογκο συνολικό ποσό των 170 ευρώ ανά τόνο που ισχύει σήμερα

 

Στο Start Tv και την εκπομπή του δημοσιογράφου Σπύρου Ζηνιάτη “Υπάρχει Θέμα” φιλοξενήθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου και Μέλος ΔΣ του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων Κατερίνα Μοθωναίου αναφερόμενη στην ομόφωνη έγκριση απο το ΔΣ του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων των Τευχών Δημοπράτησης του έργου “Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Κέρκυρας”

 

Ειδικότερα ανέφερε:

 

  1. Ανοίγει ο δρόμος για ένα οραματικό έργο, το οποίο θα οδηγήσει την Κέρκυρα η οποία έχει πληγωθεί και υποφέρει όλα τα προηγούμενα χρόνια σε μια νέα εποχή όσον αφορά στη διαχείριση των αποβλήτων ακολουθώντας όσα ορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία

 

  1. Το κόστος κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων είναι συνολικού προϋπολογισμού 23.951.612,90 € χωρίς ΦΠΑ (καθώς δεν επιβάλλεται ΦΠΑ λόγω εφαρμογής των διατάξεων για την αντιστροφή υποχρέωσης ΦΠΑ).

 

  1. Πετυχαμε τον στόχο της κατασκευής εργοστασίου, της μείωσης του ποσοστού ταφής υπολείμματος και μείωσης του κόστους επεξεργασίας, το οποίο θα ανέρχεται στα 45 ευρω ανα τόνο σε σχέση με το σκανδαλώδες ποσο των 170 ευρω ανα τόνο που ισχύει σήμερα.

 

  1. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 71,67 εκατ. ευρώ, στον οποίο περιλαμβάνεται το κόστος κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργίας, της κανονικής λειτουργίας της για 6 χρόνια και τα δικαιώματα προαίρεσης.

 

  1. Εξασφαλίσαμε την δυνατότητα της “Προαίρεσης”, κάτι που σημαίνει πως η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων της Κέρκυρας διαμορφώνεται σε Μονάδα Ανάκτησης Ανακύκλωσης  κάτι που της εξασφαλίζει ευελιξία στην επεξεργασία μεταβλητών ροών αποβλήτων, νέους αυξημένους στόχους ανακύκλωσης, επεξεργασίας αποβλήτων πριν την ταφή και τελικά  μείωση του τελικού υπολείμματος προς ταφή το ποσοστό του οποίου δεν θα ξεπερνά το 10%

 

  1. Το κόστος κανονικής λειτουργίας της Μ.Ε.Α. για 6 έτη συνολικού προϋπολογισμού 12.414.484,74 € με ΦΠΑ (1.668.000 € / έτος), το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους με δικαίωμα επέκτασης της σύμβασης για ακόμα 6 έτη.

 

  1. Αναμένεται η ανάρτηση του διαγωνισμού μέχρι τον επόμενο μήνα, και η ανάδειξη αναδόχου μέχρι τον Φεβρουάριο 2023 δεδομένου ότι πρόκειται για διεθνή διαγωνισμό.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer