Η σημερινή του εικόνα δεν αρμόζει στη κουλτούρα των Κεφαλλονιτών
Κάστρο Αγίου Γεωργίου: αγανάκτηση για τη σημερινή του εικόνα –Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής
27/09/2017 | 11:10

Το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου είναι από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία του νησιού μας, πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.  Χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου στα Περατάτα, έξω από το Αργοστόλι, το κάστρο, κατασκευάστηκε τον 12ο μ.Χ. αιώνα από Βυζαντινούς Αυτοκράτορες ως η πρωτεύουσα του νησιού.

Ο σημαντικότερος ιστορικός σταθμός του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου ήταν στα 1500, όταν αλώθηκε από τις Χριστιανικές δυνάμεις Βενετών και Ισπανών, που πήραν πίσω την Κεφαλονιά από τους Οθωμανούς που την είχαν καταλάβει το 1484. Ιστορικές πηγές αναφέρουν επίσης την ύπαρξη υπόγειας σήραγγας που ενώνει το κάστρο του Αγίου Γεωργίου με το Αργοστόλι, η αρχαιολογική έρευνα όμως δεν έχει ακόμη αποκαλύψει κάτι τέτοιο.

Για τους περισσότερους τα παραπάνω ίσως να είναι γνωστά, αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι η πλήρης απαξίωση από τη πολιτεία.

Σειρά από εκπλήξεις θα αντιμετωπίσει ο επισκέπτης που θα βρεθεί στο χώρο Κάστρου από τη φυσική ομορφιά της τοποθεσίας αλλά και το ύψος των τειχών. Δυστυχώς, την αρχική έκπληξη διαδέχεται η απογοήτευση και η αγανάκτηση. Η είσοδος του κάστρου είναι απροστάτευτη και προσβάσιμη στον οποιονδήποτε και μέσα υπάρχουν απορρίμματα και σκουπίδια. Φυσικά ούτε λόγος για φύλαξη του αρχαιολογικού χώρου εντός και εκτός των τειχών του κάστρου. Ένας εποχιακός υπάλληλος ανοίγει κάθε πρωί την πόρτα εισόδου.

Περπατώντας στο εσωτερικό του Κάστρου το μάτι μας εξοργίζεται από την αδιαφορία και την εγκατάλειψη. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής όλο το καλοκαίρι το μνημείο ήταν σκοτεινό μιας και η αρχαιολογική υπηρεσία είχε …έλλειψη χρημάτων επιδιόρθωσης του φωτισμού με αποτέλεσμα το μνημείο να παραμένει θεοσκότεινο.

Η Ενετική οχύρωση, έργο τουλάχιστον 500 ετών, χρειάζεται συντήρηση διότι έχει υποχωρήσει σε κάποια σήμερα από τη φθορά του χρόνου. Στον χώρο πρέπει άμεσα να μπει κεντρικός φωτισμός, να επισκευαστούν οι καμένες λάμπες, ο πεζόδρομος που οδηγεί εκεί να καλλωπιστεί, να μπουν κάδοι απορριμμάτων, να απομακρυνθούν τα σκουπίδια από τον αρχαιολογικό χώρο και ταυτόχρονα οι αρμόδιοι να επέμβουν για την προστασία της δημόσιας υγείας, του φυσικού χώρου και της ιστορικής μνήμης του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου.

Η κατάσταση των αρχαιολογικών μας χώρων δεν αρμόζει στην κουλτούρα και στη παιδεία αυτού του τόπου. Ας αναλάβει, ακόμη και την ύστατη ώρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πολιτισμού τις ευθύνες που της αναλογούν.

ekefalonia // newsroom