Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών: Τιμάμε τον Γαβριήλ Αθανασούλη
25/09/2017 | 18:06

Σύμφωνα με το Π.Δ.:1/2007 καθιερώθηκε η 30η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Μνήμης  των Εθνικών μας Ευεργετών (Φ.Ε.Κ. 1 Α΄/2-1-2007), με το οποίο έχει καθορισθεί το περιεχόμενο των εκδηλώσεων για την ημέρα αυτή, ο τρόπος οργάνωσης των εκδηλώσεων για την ημέρα αυτή.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας μνήμης των Εθνικών Ευεργετών, φέτος επιλέχθηκε να τιμηθεί ο Ευεργέτης Γαβριήλ Αθανασούλης, μια εξέχουσα προσωπικότητα του νησιού.

Ο «Γαβριήλ Αθανασούλης (1875-1932)» του Νικολάου και της Αγάθης, γεννήθηκε στο χωριό Μαρκάτα της Πυλάρου, στις 4 Μαΐου 1875. Μετανάστης στη Ρουμανία, όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο και απέκτησε μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία. Ακίνητα στην Αγία Ευφημία, κτηματικά ακίνητα στη Ρουμανία, την νησίδα «ΠΕΤΑΛΑΣ» του νησιωτικού συμπλέγματος Εχινάδων Νήσων και το  μέγαρο μεταξύ Πανεπιστημίου και Λεωφόρου Αμαλίας, στο Σύνταγμα. Το 1965 το ακίνητο αυτό, πουλήθηκε στον εφοπλιστή Σταύρο Νιάρχο, αντί του ποσού των 90.000.000 δρχ. Η τέως κοινότητα Μακρυωτίκων πήρε 9.000.000 δρχ., η τέως κοινότητα Αγίας Ευφημίας πήρε 9.000.000 δρχ και ο τέως Δήμος Αργοστολίου 4.500.000 δρχ. Τα χρήματα αυτά, επενδύθηκαν από κοινού και αγοράστηκαν δύο ακίνητα, στην Αθήνα.

Η υπόλοιπη περιουσία του, διατέθηκε σύμφωνα με την ιδιόχειρη διαθήκη του,  στην Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιώς, στον Εθνικό Στόλο, στον Οίκο Τυφλών Καλλιθέας, στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασός, στην αδελφή του, στην ανιψιά του, στους δικηγόρους του και στην Ελληνική Κοινότητα της Ρουμανίας.

Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2 και 3 του ανωτέρου Προεδρικού Διατάγματος, ο φετινός εορτασμός θα πραγματοποιηθεί στη τοπική κοινότητα Μακρυωτίκων, του Δήμου Κεφαλονιάς στις 30 Σεπτεμβρίου 2017, ημέρα Σάββατο , και θα περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Ώρα 10:30 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου (Παναγία Κουρβισιάνα), στον οικισμό Ποταμιανάτων, της τοπικής κοινότητας  Μακρυωτίκων, του Δήμου Κεφαλονιάς.
  2. Ώρα 10:45 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του «Ευεργέτη Γαβριήλ Αθανασούλη», στην κεντρική πλατεία, της τοπικής κοινότητας Μακρυωτίκων. Στις εορταστικές εκδηλώσεις καλούνται να παραστούν οι πάγιοι αποδέκτες των προγραμμάτων επισήμων εορτών και εκδηλώσεων και οι πολίτες.

Τα της ιεροτελεστίας παρακαλείται να ρυθμίσει η Ιερά Μητρόπολις Κεφαλληνίας και τα της Τάξης η Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλληνίας.

Δηλώσεις για καταθέσεις στεφάνων, μέχρι και την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017, στα τηλέφωνα 2671360530-531.Τελετάρχης ορίζεται ο Μηνάς Κλαουδάτος, υπάλληλος της Περιφερειακής  Ενότητας Κεφαλονιάς.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ

 ΠΑΝΑΓΗΣ ΔΡΑΚΟΥΛΟΓΚΩΝΑΣ