Έρχεται ένα καυτό εξάμηνο
Η Συμφωνία των Πρεσπών πέρασε -Η όξυνση παραμένει εν όψει εκλογών
Πολιτική
31/01/2019 | 09:40

Η Συμφωνία των Πρεσπών πέρασε, η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να μαίνεται σε όλα τα επίπεδα. Αν και η Συμφωνία για το ονοματολογικό της γείτονος αποδείχτηκε τοξική για το πολιτικό κλίμα και διχαστική για την κοινωνία, η κύρωσή της δεν αναμένεται να εκτονώσει το κλίμα, εξαιτίας του παρατεταμένου προεκλογικού κλίματος, με την αξιωματική αντιπολίτευση να βρίσκεται σε μόνιμη επιφυλακή για εκλογές.

Στο επίκεντρο της σύγκρουσης τίθενται πλέον τα πάντα, από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, έως την οικονομία και τη … Βενεζουέλα.

Αν και η κυβέρνηση ευθέως επισημαίνει την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού που προκάλεσαν οι Πρέσπες, χωρίζοντας την «ήρα από το στάρι», δηλαδή τους «προοδευτικούς» από τους «συντηρητικούς» και τους «ακροδεξιούς», από την αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρούν να αποδείξουν ότι κοινοβουλευτικά η κυβέρνηση δεν έχει πια την πλειοψηφία. Εξ ου και ο ντόρος για τις ψηφοφορίες στη Βουλή με αιχμή το γεγονός ότι η κυβέρνηση καταφεύγει πλέον σε μόνιμη βάση στις ονομαστικές ψηφοφορίες για την ψήφιση όλων των νομοσχεδίων ώστε να μπορεί να επικυρώνεται η νέα πλειοψηφία που περιλαμβάνει και ανεξάρτητους βουλευτές.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση εκπέμπει ικανοποίηση:

• σε ό,τι αφορά το μέτωπο της οικονομίας, για το αποτέλεσμα της εξόδου στις αγορές με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου, καθώς θεωρεί ότι στέλνει μήνυμα σταδιακής ανάταξης της οικονομίας, αναιρεί δε την αντιπολιτευτική κινδυνολογία ότι μόνο τυπικά η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, όσο δεν μπορεί να βγει στις αγορές.

• για το γεγονός ότι μετά τις Πρέσπες και το διαζύγιο με τον Καμμένο ήρθε η ώρα να δώσει πιο καθαρά δείγματα της δικής της «αριστερής» και κοινωνικής πολιτικής, εν προκειμένω, με την εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού (είχε ψηφιστεί από τον Σεπτέμβριο).

Ακόμα δε μεγαλύτερη ήταν η ικανοποίηση όμως στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το γεγονός πως σε ό,τι αφορά την έξοδο στις αγορές, η αξιωματική αντιπολίτευση φάνηκε να μην έχει κάποιο πολιτικό επιχείρημα να αντιτάξει, και κατέφυγε στην «πολεμική» περί Βενεζουέλας και «μαδούρων»

Σε σχέση δε με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ (αποφασίστηκε το μεγαλύτερο ύψος αύξησης από τα σενάρια που είχαν συζητηθεί, δηλαδή αύξηση 11%) τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ήταν αφενός ότι η κυβέρνηση το χρησιμοποίησε ως διέξοδο και αλλαγή ατζέντας από την Συμφωνία των Πρεσπών (αναγνωρίζοντας εμμέσως τον θετικό αντίκτυπο του μέτρου στην κοινωνία) αφετέρου ότι η αύξηση θα εξανεμιστεί από τη μείωση του αφορολόγητου (το 2020).

Δεδομένου πάντως του ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι προτίθεται να επιδιώξει τη μη εφαρμογή του μέτρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να μην ποντάρουν στη μείωση του αφορολόγητου, υπονοώντας ότι θα διαψευστούν και σε αυτό, όπως και στα περί 4ου μνημονίου, περί συντάξεων κλπ

Βενεζουέλα – Πρέσπες σημειώσατε…

Τέλος, η κρίση στη βενεζουέλα από τη μία και η Συμφωνία των Πρεσπών από την άλλη αποτέλεσαν αφορμή προκειμένου κυβέρνηση και αντιπολίτευση να κονταροχτυπηθούν για το ευρωπαϊκό τους προφίλ.

Η κυβέρνηση, αναμενόμενα, δεν σήκωσε το γάντι στο «στρίμωγμα» της ΝΔ για τα τεκταινόμενα στη Βενεζουέλα προκειμένου να μην διαταραχθεί το κλίμα με τις ΗΠΑ (οι οποίες πρώτες έσπευσαν να αναγνωρίσουν ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας τον αυτοανακηρυχθέντα Χουάν Γκουαϊδο). Στο πλευρό του λαού αλλά και του νόμιμου προέδρου της Βενεζουέλας Νικολα Μαδούρο τάχθηκε η Κουμουνδούρου με δήλωση του γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη ωστόσο η κυβέρνηση – δια του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου – επιχείρησε να τηρήσει ισορροπίες δηλώνοντας συμπαράσταση στο λαό της βενεζουέλας παραπέμποντας στην ανάγκη ευρωπαϊκής διαμεσολαβητικής παρέμβασης για την εξεύρεση λύσης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα θεώρησε ότι βρήκε τρόπο να κάνει ρελάνς και να εκθέσει κι εκείνη με τη σειρά της την κυβέρνηση ως «ακροαριστερή» στους Ευρωπαίους. Από την κυβέρνηση αντεπιτέθηκαν γρήγορα μέσω Λευκωσίας και με αφορμή το βίντεο που επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα όσα είπε την Τρίτη στο περιθώριο της Συνόδου των Χωρών του Νότου ο Αλέξης Τσίπρας στον Εμανουέλ Μακρόν (περί ακροδεξιών λαϊκιστών που διαδήλωναν για το Μακεδονικό)

Κυβερνητικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι υπάρχει πολύ περισσότερο «ζουμί» στα όσα δεν κατέγραψαν οι κάμερες αλλά αφορούν τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την παράταξή του.

«Αν οι κάμερες κατέγραφαν χθες και τα off the record σχόλια των ευρωπαίων ηγετών επ’ αυτών (σ.σ.των εντυπώσεων που έχει αφήσει στους ευρωπαίους και τη διεθνή κοινή γνώμη ο Μητσοτάκης και η ΝΔ) ίσως και να συνειδητοποιούσε τη ζημιά που έχει κάνει τόσο στη παράταξή του όσο και στη χώρα». Με άλλα λόγια άφηναν να εννοηθεί ότι στο περιθώριο της Συνόδου υπήρξαν σχόλια ηγετών διόλου κολακευτικά για τον πρόεδρο της ΝΔ. «Και αν δε μας πιστεύει, ας πάρει μια γεύση ακούγοντας τις σημερινές επίσημες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, που ως γνωστόν δεν ανήκει στην Αριστερά» κατέληγαν οι ίδιες πηγές παραπέμποντας στα εύσημα του κύπριου προέδρου για τη Συμφωνία γενικά υπονοώντας ότι οι δηλώσεις του απηχούσαν και το γενικότερο κλίμα μεταξύ των ηγετών.

Ωστόσο παρέπεμπαν στον Νίκο Αναστασιάδη και για την πιο ειδικού ενδιαφέροντος δήλωση ότι «το όνομα ούτως ή άλλως είχε δοθεί από το 1992» που δεν ευθυγραμμίζεται με τη θέση της ΝΔ παρά το γεγονός ότι ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια.

 

Πηγή: topontiki

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ