Η κα Σαρδελή στη πρώτη της εισήγηση από το πόστο του αντιπεριφερειάρχη κάνει ειδική μνεία για μια ισχυρή απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για συνέχιση των ανασκαφών στην Ιθάκη και σαφέστατα τη χρηματοδότηση τους.
Η Σμαράγδα και οι ανασκαφές της Ομηρικής Ιθάκης
Πολιτισμός
28/02/2011 | 21:15

Εκτενή αναφορά κάνει η νέα αντιπεριφερειάρχής Ιονίων Νήσων κα Σμαράγα Σαρδελή για τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ιθάκη. Η κα Σαρδελή στη πρώτη της εισήγηση από το πόστο του αντιπεριφερειάρχη κάνει ειδική μνεία για μια ισχυρή απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για συνέχιση των ανασκαφών στην Ιθάκη και σαφέστατα τη χρηματοδότηση τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της κας Σαρδελή αναφέρει χαρακτηριστικά «Η Ιθάκη από τα αρχαία χρόνια, είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο και γνωστή σε όλο τον κόσμο ως η πατρίδα του πολυμήχανου βασιλιά Οδυσσέα.
Αποτέλεσε και αποτελεί πόλο έλξης πολλών μελετητών και επιστημόνων και πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.
Ανάμεσα σ’ αυτούς που αναζήτησαν τις αποδείξεις για την Ομηρική Ιθάκη και την ύπαρξή της, ήταν ο Σλήμαν, ενώ κι άλλοι ερευνητές και αρχαιολόγοι ερχόμενοι κατά καιρούς στην Ιθάκη, προσπάθησαν να τεκμηριώσουν ότι είναι η πατρίδα του Ομηρικού Οδυσσέα.
Τα τελευταία 16 χρόνια ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, κος Θανάσης Παπαδόπουλος, μαζί με τη σύζυγό του κα Κοντορλή – Παπαδοπούλου, μετά από μακροχρόνια επιστημονική ανασκαφική μελέτη και εργασία, έφτασαν στις 20 Αυγούστου 2010, στη σημαντικότερη παγκόσμια αρχαιολογική ανακοίνωση, ότι:
με τα ως τώρα στοιχεία που έχουν, πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το ανάκτορο του Οδυσσέα και της Πηνελόπης.
Η πολιτιστική προσφορά των δύο επιστημόνων για την Ιθάκη και τον Οδυσσέα, τεράστια.
Οφείλω να τους δώσω ένα μεγάλο ευχαριστώ για το πολύτιμο έργο τους.
Στην Βόρεια Ιθάκη, στην περιοχή Άγιος Αθανάσιος, έχει έρθει στο φως με την αρχαιολογική σκαπάνη των ανωτέρω επιστημόνων, κτιριακό σύμπλεγμα σε τρία επίπεδα με κλιμακοστάσιο λαξευμένο στον βράχο και μέσα σ’ αυτά υπολείμματα μυκηναϊκής κεραμικής.
Ακόμα μια κρήνη, ένα σημαντικότατο εύρημα που τοποθετείται στο130 αιώνα π.χ. (περίοδο κατά την οποία έζησε ο Οδυσσέας). Αντίστοιχες κρήνες βρέθηκαν στην Τίρυνθα, στις Μυκήνες και στην Πύλο.
Με τα ευρήματα που έχουν ανακαλύψει οι εν λόγω καθηγητές ως τώρα, τεκμηριώνουν με επιστημονικό τρόπο την Οδύσσεια όπως αναφέρει ο Όμηρος, μια και οι περιγραφές ταιριάζουν, παρά το ότι η περιοχή όλες τις χρονικές περιόδους ήταν κατοικημένη αλλά και ο χώρος δεν ήταν και δεν είναι ασφαλισμένος, αλλά άφρακτος και απροστάτευτος και δυστυχώς ο κάθε περίεργος και ασυνείδητος επισκέπτης, μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή με αυτόν και να προσβάλει το χώρο και τον πολιτισμό μας.
Η περιοχή του Αγίου Αθανασίου, στην οποία γίνονται οι ανασκαφές, είναι έκτασης 25 στρεμμάτων και είναι απαλλοτριωμένη με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Πρόσφατα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κεφ/νίας και Ιθάκης, ενέκρινε για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το ποσό των 115.620 €, προκειμένου να συνεχιστεί η αρχαιολογική έρευνα. Η εν λόγω αρχαιολογική έρευνα είναι εν εξελίξει και ολοκληρώνεται περίπου σε 2 μήνες σύμφωνα με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση.
Έπειτα απαιτείται νέα χρηματοδότηση για να συνεχίσουν οι ανασκαφές περίπου 250.000€ και μαζί να γίνει προστασία του χώρου και προστασία των ευρημάτων. Από την υλοποίηση του έργου και την συνέχιση των ανασκαφών, θα προκύψει η ανάδειξη, προβολή και διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της Οδυσσειακής μας κληρονομιάς.
Η Ιθάκη, ένα παγκόσμιο σύμβολο, πρέπει να αξιοποιήσει πραγματικά το όνομά της και να ισχυροποιήσει την ανασκαφική, Οδυσσειακή της έρευνα.
Η ανακάλυψη του Οδυσσειακού Άστεως, είναι μία από τις σημαντικότερες παγκόσμιες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων.
Τοποθετείται δε και ως μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της τελευταίας δεκαετίας.

Είναι χρέος μας να προστατεύσουμε, να προβάλλουμε, και να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά μέσα από μια ισχυρή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για συνέχιση των ανασκαφών στην Ιθάκη και προφανώς χρηματοδότησή τους! http://homeworkhelper.net/

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ