Η μεγάλη νίκη του Νίκου και η επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ
Ανδρεας Κωνσταντατος
06/12/2021 | 11:09

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με μεγάλη διαφορά κέρδισε τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, κάνοντας την έκπληξη.
Τώρα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και ένα μόνο βήμα μακριά από τον τελικό του στόχο, την προεδρία του κόμματος, έχοντας απέναντί του τον Γιώργο Παπανδρέου.

Η διαφορά των δέκα μονάδων εκτιμάται πως είναι δύσκολο να καλυφθεί από έναν Παπανδρέου που εμφανίστηκε σε όλη, τη μικρή γι αυτόν προεκλογική περίοδο, χωρίς να φέρει κάτι το νέο, απλά απευθύνθηκε στο θυμικό, παρά στη λογική, με πολυφορεμένες γενικόλογες αναφορές για τη δημοκρατία, την ενότητα και την προοδευτική παράταξη.

Η μεγάλη προσέλευση, αποτέλεσμα και της θετικής συζήτησης που έγινε πριν από την πρώτη Κυριακή, χωρίς αναφορές στο παρελθόν, απενοχοποίησε πολλούς και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και έστειλε στις κάλπες πολίτες που είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε ΝΔ, ώστε πολλοί να μιλούν τώρα για επανεκκίνηση του κόμματος. Άλλωστε οι δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν έδειχναν ένα ποσοστό 7% του ΣΥΡΙΖΑ και 4% της ΝΔ να επιστρέφουν, γι αυτές τις εσωκομματικές εκλογές.

Η ψήφος στον Ανδρουλάκη, είναι καθαρά ψήφος ελπίδας για την ανανέωση του κόμματος και απόρριψης των οδυνηρών πλευρών του ΠΑΣΟΚ των τελευταίων χρόνων και των πρωταγωνιστών του.

Και οι πρώτες κινήσεις του, μετά την επόμενη Κυριακή εφόσον οριστικά εκλεγεί, θα πρέπει να είναι κινήσεις ανατρεπτικές που να απαντούν σ αυτό το αίτημα, στις ελπίδες των 270.000 που προσήλθαν να ψηφίσουν, απογοητευμένοι από τα άλλα κόμματα, προσμένοντας κάτι καινούργιο στον πολιτικό χώρο που εγκατέλειψαν με το πρώτο μνημόνιο.

Γιατί αν θα παραμείνουν η όχι στο κόμμα εξαρτάται από τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο νέος αρχηγός απέναντι σε μια κυβέρνηση στριμωγμένη και σ´ένα ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όραμα και πυξίδα.

Ασφαλώς και από το αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος που δεν θα πρέπει να νοιώθει και πολύ καλά βλέποντας το ΚΙΝΑΛ να συσπειρώνεται γύρω από μια νέα προσπάθεια ανανέωσης και να καταγράφει απώλειες προς το ΚΙΝΑΛ, εκεί που με τη «Γέφυρα» και με την «Προοδευτική Συμμαχία» προσέβλεπε σε νέα… αφαίμαξη ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς.

Ο κ. Ανδρουλάκης πάντως έχει μια βδομάδα μπροστά του για να ολοκληρώσει τη νίκη του, δημιουργώντας βεβαίως νέες συμμαχίες, αλλά έχοντας κατά νου, ότι πρέπει να λειτουργήσει ενωτικά για να συγκρατήσει εκείνους που έδωσαν μια πολύ μεγάλη νίκη στο κόμμα, τους 270.000 ψηφοφόρους.

Η αποτυχία του Γιώργου Παπανδρέου να κατακτήσει την πρώτη θέση για την οποία ήταν απολύτως βέβαιος, παρά τα δείγματα των συνεχών δημοσκοπήσεων που τον έφερναν ακόμα και στην τρίτη θέση, δείχνει ότι η πλειοψηφία, των όσων ψήφισαν, επιθυμούν ένα νέο ΚΙΝΑΛ, ένα νέο ΠΑΣΟΚ απενοχοποιημένο από τις αμαρτίες του παρελθόντος.

Βεβαίως ο πρώην πρωθυπουργός κατάφερε να περάσει στο β΄γύρο και θα δώσει τη μάχη του, αλλά το μήνυμα των ψηφοφόρων ήταν καθαρό και δυνατό. Ανανέωση, νέοι άνθρωποι στο τιμόνι για να «αναστηθεί» η μεγάλη δημοκρατική παράταξη του κέντρου, της κεντροαριστεράς, στην οποία κυριαρχούσε για δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ, έως ότου καταρρεύσει κάτω από το βάρος των μνημονίων και μιας γενικευμένης οικονομικής κρίσης.

Το στοίχημα είναι πολύ βαρύ και πέφτει τώρα στους ώμους του Νίκου Ανδρουλάκη.

Πηγή: afteroffice.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ