Ο θρίαμβος του Νίκου και τα πρώτα στοιχήματα για το νέο ΠΑΣΟΚ
Ανδρεας Κωνσταντατος
13/12/2021 | 12:13

Το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ απέκτησε αδιαμφισβήτητο αρχηγό. Η τεράστια νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη με 68% γεννά ελπίδες, για ένα νέο ξεκίνημα σ’ ένα ημιθανή κόμμα που απέδειξε οτι ακόμα έχει σφυγμό. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του νέου προέδρου. Να το βγάλει ξανά στην κοινωνία, με νέες ιδέες, νέο όραμα για τη χώρα, νέες προτάσεις που θα απαντούν στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Και αυτές τις ελπίδες, απέθεσε στον Νίκο Ανδρουλάκη, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών και των φίλων του ΚΙΝΑΛ που ενέκριναν την πρόταση του και απέρριψαν εκείνη του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Σε μια πρώτη ανάλυση, η ανάγκη για ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες, αποδείχτηκε πολύ πιο ισχυρή απο τη συντηρητική και στεγνή πρόταση και παρουσία του κ. Παπανδρέου, που ίσως “πλήρωσε” και την επιθετική πολιτική του, απέναντι στον αντίπαλο του την τελευταία εβδομαδα.

Για τον νικητή των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ -ΠΑΣΟΚ η δουλειά ξεκινά από σήμερα, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πρέπει να χτίσει ένα κόμμα από την αρχή, τέτοιο που να μπορεί, όχι μόνο να αντέξει στις πιέσεις από αριστερά και από δεξιά, αλλά να γίνει ισχυρός πόλος στο πολιτικό σύστημα.

Πρέπει να στήσει εξ αρχής την ιεραρχία μέσα στο κόμμα, για να ανταποκριθεί με αμεσότητα και στην κοινωνία και στη Βουλή και να καταθέσει ανατρεπτικές προτάσεις για τα καίρια προβλήματα των πολιτών.

Το πρώτο βήμα του, είναι να ορίσει το πρόσωπο εκείνο που θα τον αντικαθιστά στη Βουλή έως τις προσεχείς εκλογές. Πρόσωπο που να εκπροσωπεί τις ιδέες του για ανανέωση, για ενότητα αλλά και την πολιτική αυτονομία του κόμματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συγκαλέσει άμεσα , την κοινοβουλευτική ομάδα και θα προτείνει τέσσερις βουλευτές για τις θέσεις του Προέδρου, του γραμματέα της ΚΟ και των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Η προεργασία έχει ήδη γίνει και το ισχυρό μηνύματα εμπιστοσύνης της επαναληπτικής κάλπης, τον ενισχύουν να πάρει αποφάσεις με βάση τον κεντρικό στόχο του, της ανανέωσης αλλά και της ενότητας. Το μήνυμα της ανανέωσης λέγεται ότι θα οδηγήσει στην εκπροσώπησή του από τον Μιχάλη Κατρίνη, αν και δεν αποκλείεται να αναλάβει κρίσιμο ρόλο και ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Το δεύτερο θα είναι να κλείσει τις πληγές που άφησε πίσω του ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών. Αλλά βεβαίως εδώ χρειάζεται και η συγκατάθεση του Γ. Παπανδρέου, που δεν είναι σίγουρη, καθώς στελέχη του επιτελείου του, ανέφεραν πως ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι ο εγγυητής του “προοδευτικού ρεύματος” μέσα στο κομμα. Τι σημαίνει αυτό; Πως τοποθετεί από μόνος του, το νικητή των εκλογών στη συντηρητική πλευρά του κόμματος και αυτοδιορίζεται “εγγυητής” της προόδου;

Όμως ο κ Ανδρουλάκης, έχει πια στα χέρια του μια ισχυρότατη εντολή απο τη βάση του κόμματος, να αλλάξει τα πάντα για να διασφαλίσει την ενωτική επανεκκίνηση της παράταξης.

Το πιο σημαντικό βήμα, θα κληθεί να το κάνει αρκετά σύντομα. Να τοποθετηθεί, αν όντως η αυτόνομη πορεία που υποσχέθηκε θα αποτελέσει και το κεντρικό πολιτικό αφήγημα ή θα βρεθεί πιο κοντά στο αντιμητσοτακικό αφήγημα που “στήνει” ο κ Τσίπρας, ο οποίος ήδη τον κάλεσε να πάρει θέση στο… δίλημμα, “με τη δημοκρατική παράταξη ή με τον Μητσοτάκη”…

Όλα αυτά θα πρέπει να απαντηθούν με σαφήνεια και με ταχύτητα, ώστε οι πολίτες που πήγαν στις κάλπες και αυτοί που δεν πήγαν, αλλά ελπίζουν σε ένα νέο κόμμα, να μην απογοητευτούν νωρίς.

Ένα είναι σίγουρο, πως η μεγάλη νίκη του Ανδρουλάκη, έδωσε ελπιδες σ έναν κόσμο που ένοιωθε πως το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΙΝΑΛ αν θέλετε, είναι ένα κόμμα τελματωμένο, χωρίς προοπτική, φάντασμα ενός ένδοξου παρελθόντος, έναν κόσμο που περίμενε με την ψήφο του, με τον κατάλληλο υποψήφιο, να δείξει την κατεύθυνση, για να βγεί η παράταξη απο το δεκαετές αδιέξοδο…

Στο χέρι του Νίκου είναι να κάνει πράξη αυτές τις ελπίδες. Ο ίδιος είναι άφθαρτος απο τις αμαρτίες του παρελθόντος – τελικά το άκαπνος ήταν επιχείρημα υπερ του – και η συγκυρία, με έναν ΣΥΡΙΖΑ που αδυνατεί να βρεί το δρόμο του και μια ΝΔ κουρασμένη από τη διαχείριση της πανδημίας. Μέσα σ αυτό το πλαίσιο ένας καινούργιος παίκτης μπορει να αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό με ένα νέο ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: afteroffice.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia