Τι αναφέρει στην ανοιχτή επιστολή του ο Λεωνίδας Κατσαιτης, για το δημοσίευμα της εφημερίδας αλλά και για την περιβόητη επένδυση.
Η επένδυση «μαμούθ» στο Δράπανο και το δημοσίευμα από το «Παρόν»
Κοινωνία
23/01/2012 | 17:18

Ονομάζομαι Λεωνίδας Κατσαϊτης του Διονυσίου (από τα Σπαρτιά) και της Δέσποινας, το γένος Βλάχου (από τα Χιονάτα). Ο ομώνυμος προπάππους μου ήταν γνωστός γιατρός και κατοικούσε στο Ληξούρι και η γιαγιά μου, το γένος Πανά, ήταν αδελφή του μεγάλου επιστήμονα που ίδρυσε την οφθαλμιατρική σχολή στη Σορβόννη και το άγαλμα του κοσμεί έκτοτε το Πανεπιστήμιο αυτό στο Παρίσι.
Από πατέρα και μάνα Κεφαλονίτες, μεγάλωσα και ζω στην ξενιτειά όπως τόσοι και τόσοι ομογενείς, με συντροφιά    την  αγάπη  για την ιδιαίτερη πατρίδα μου .
Στην Κεφαλονιά παντρεύτηκα,   βάφτισα και τα δύο παιδιά μου και δεν χάνω ευκαιρία να έλθω στο πατρικό μου σπίτι   πολλές  φορές τον χρόνο για να ανασάνω την θάλασσα και να γευθώ την ομορφιά του νησιού μας. Ακόμη και στο αυτοκίνητό μου έβαλα πινακίδες Κεφαλονιάς. Για μένα, η Κεφαλονιά είναι ο ομφαλός της γης, το κέντρο του κόσμου.
Τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια μπόρεσα να προσφέρω δωρεές στις αθλητικές μας οργανώσεις, στο Δήμο Αργοστολίου, στο Θέατρο, στην Πυρασφάλεια, παρακινούμενος από την αγάπη μου και το ενδιαφέρον μου για την Κεφαλονιά, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, συμφέρον ή απώτερο σκοπό.
‘Όταν το 2009 αποφάσισα να επενδύσω για πρώτη φορά στην Ελλάδα ,  επέλεξα φυσικά   την Κεφαλονιά. Από  παλιά με προβλημάτιζε το  εγκαταλελειμμένο  εδώ και 25 τουλάχιστον χρόνια εργοστάσιο  της ΔΕΗ  στο Δράπανο,    που ρυπαίνει   αισθητικά  και   στην κυριολεξία  την είσοδο  του κόλπου  στον   Αργοστόλι    και  πίστευα ότι   η  ευρύτερη  περιοχή θα μπορούσε   να μετατραπεί σε ένα μικρό κεφαλλονίτικο παράδεισο.
Από το 2009 με προτάσεις  προς την ΔΕΗ που συνοδευόταν από οικονομικές προσφορές, ζήτησα, είτε την παραχώρηση με μακροχρόνια μίσθωση του χώρου και  με δικές μας δαπάνες την κατεδάφιση του κτιρίου και την απορρύπανση της περιοχής,  είτε την πώληση του. Το επενδυτικό μας σχέδιο προέβλεπε την δημιουργία συγκροτήματος παραθεριστικών βιοκλιματικών κατοικιών  στο πίσω από το ακίνητο της ΔΕΗ οικόπεδο.
Η ΔΕΗ προχώρησε στην εκτίμηση του ακινήτου της με ανεξάρτητους εκτιμητές, και τον   Αύγουστο του 2011, δύο χρόνια μετά,  αποφάσισε να προχωρήσει σε ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαμε με προσφορά 1.170.000 ευρώ. Μετά από πέντε μήνες η αρμόδια επιτροπή της ΔΕΗ μόλις στις 17 Ιανουαρίου αποφάσισε την  επανεισαγωγή στο αρμόδιο συμβούλιο του θέματος του διαγωνισμού, όπως πληροφορηθήκαμε και εμείς από το συκοφαντικό δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Παρόν της Κυριακής’  στις 22 Ιανουαρίου.
Στο  ολοσέλιδο άκρως συκοφαντικό άρθρο  της εφημερίδας,   τα χονδροειδή   ψέματα    συνοψίζονται στο ότι   «ο διαγωνισμός εμφανίζεται ως  στημένος» …  «το τίμημα του 1.150.000 ως εξευτελιστικό» …  «η κατακύρωση στην Εταιρεία μας   έγινε μετά από πρωτοφανή παρέμβαση του   υπουργού  Γ. Παπακωνσταντίνου »  . Το ποια είναι   η πραγματικότητα    αναλύεται  στη συνέχεια   :
1.    Ποια είναι η    πραγματική αξία του ακινήτου της ΔΕΗ , σε σύγκριση με την προσφορά της  Εταιρείας
– Η αξία του  ακινήτου, όπως εκτιμήθηκε από Σώμα Ορκωτών Λογιστών και από δύο ακόμη ανεξάρτητα μεσιτικά γραφεία, κυμαίνεται από 550.000 έως 810.000 ευρώ, οι εκτιμήσεις δε αυτές έχουν γίνει το 2009, δηλ. προ της οικονομικής κρίσεως , του μνημονίου και της κάθετης πτώσης των αξιών των ακινήτων.
– Η προσφορά της εταιρείας Blowind Properties, την οποία εκπροσωπώ, είναι 1.170.000 ευρώ, δηλαδή   διπλάσια της εκτιμηθείσας   αξίας του  ακινήτου.   Η επιβεβλημένη λόγω της μόλυνσης από πετρέλαια απορρύπανση,  η κατεδάφιση των βιομηχανικών ερειπίων και   οι αναγκαίες  αναπλάσεις      δημιουργούν   επιπλέον κόστος τουλάχιστον 400.000 ευρώ.
-Σημειώνω , ότι το υπάρχον κτίριο ,  εγκαταλελειμένο πλέον των 25 χρόνων    πέρα από την απαράδεκτη      αισθητική του   και την στατική του  επικινδυνότητα ,  δεν επιδέχεται αλλαγή  χρήσης γιατί έχει κτιστεί κατά παρέκκλιση ως  εργοστάσιο   της ΔΕΗ  , ενώ τμήμα του  τέμνεται από τον αιγιαλό.
–  Ως οικόπεδο   εκτός σχεδίου    το εν λόγω ακίνητο , δεν υπερβαίνει το τίμημα των εκτιμητών, (ήμισυ  της προσφοράς της εταιρείας μου) δεδομένου ότι η   μέγιστη  επιτρεπόμενη δόμηση είναι μόλις   380 τ.μ. , απομειούμενη   εξαιτίας της τήρησης των αποστάσεων   από  την γραμμή αιγιαλού και  τα   γειτονικά  οικόπεδα  .
2.  Γιατί ο διαγωνισμός της ΔΕΗ  είναι τυπικά και ουσιαστικά  απόλυτα νόμιμος  ;
– Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός τον Αύγουστο του 2011 για το ακίνητο της ΔΕΗ δημοσιεύτηκε σε 8 εφημερίδες, 6 πανελλήνιες και 2 τοπικές, χωρίς μάλιστα υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής, πράγμα που επέτρεπε στους πάντες να συμμετάσχουν,  ενώ ακολουθήθηκαν  όλες οι νόμιμες διαδικασίες της ΔΕΗ για την εκποίηση του ακινήτου και μάλιστα με αυστηρότερους όρους από αυτούς που προβλέπει   το  καταστατικό της Εταιρείας.
-Το ότι   δεν υπήρξε ενδιαφέρον από άλλους επενδυτές   αποδεικνύει απλώς  ότι το αρχικό τίμημα που είχε θέσει η ΔΕΗ (1. 150.000) ήταν πολύ υψηλότερο  από την πραγματική αξία του ακινήτου, όπως προβλέπεται και από τους ανεξάρτητους εκτιμητές .
-Η   Εταιρεία μας έδωσε το υψηλό αυτό τίμημα  για   δύο βασικά λόγους :
    Η  αναβάθμιση του Δράπανου   με  την  κατεδάφιση  του κτιρίου   της ΔΕΗ  και  την ανάπλαση  της περιοχής αποτελεί προσωπικό μου  όραμα που μετατράπηκε σε κεφαλονίτικη εμμονή .
    Επενδυτικά είναι σκόπιμη η δημιουργία  ελεύθερου   πρόσωπου προς την θάλασσα για τις    πρότυπες  βιοκλιματικές  παραθεριστικές κατοικίες που σχεδιάζουμε να κατασκευαστούν  στο πίσω από το ακίνητο της ΔΕΗ,  οικόπεδο εντός σχεδίου ,   που αποτελεί ιδιοκτησία   μας .
– Το πραγματικό ερώτημα όμως που παραμένει  είναι , ότι μετά από  δύο χρόνια προτάσεων προς την ΔΕΗ , μετά από ένα νομιμότατο διαγωνισμό στον οποίο πλειοδοτήσαμε  με ένα απόλυτα συμφέρον για την ΔΕΗ  τίμημα ,  η επένδυση βρίσκεται ακόμη στον αέρα  .
3. Η    « παρέμβαση» του υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου,  που μας δέχτηκε στο γραφείο του 4 μήνες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού .
–   Τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, η ΔΕΗ  μεσούσης  της  κυβερνητικής κρίσης , αποφάσισε   ότι δεν θα προχωρήσει σε εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων λόγω των «πολιτικών εξελίξεων» . Τι το μεμπτό υπάρχει στο ότι ζητήσαμε με έγγραφο μας  και παράσταση μας  από τον αρμόδιο υπουργό την παρέμβαση του για την νόμιμη   ολοκλήρωση του διαγωνισμού ώστε να μην ματαιωθεί η επένδυση , όταν στην Ελλάδα όλοι υποτίθεται ότι  επιδιώκουν την πραγματοποίηση επενδύσεων;
-Αποτελεί παράνομη παρέμβαση η διαβίβαση από το γραφείο του υπουργού προς τη ΔΕΗ   του εγγράφου που καταθέσαμε  στη συνάντηση που έγινε στο γραφείου     του    ;
– Δηλαδή οι υπουργοί οφείλουν να δέχονται τοπικούς  κομματάρχες  και να ικανοποιούν   τις απαιτήσεις  τους  και όχι να εξασφαλίζουν την εφαρμογή των νόμων και των νόμιμων διαδικασιών προκειμένου να  πραγματοποιούνται σοβαρές  επενδύσεις για την χώρα μας;
Με αυτή την νοοτροπία δεν είναι τυχαίο που καμιά επένδυση δεν γίνεται στην χώρα μας και το νησί μας   .
4. Το πραγματικό όμως θέμα που τίθεται είναι ποιους εξυπηρετεί  η εφημερίδα «  όταν με ανώνυμο ολοσέλιδο άρθρο , εκτοξεύει   συκοφαντικές και ψευδείς   κατηγορίες προκειμένου να ματαιώσει  σημαντική    επένδυση σε εποχή μάλιστα κρίσης ;
Η απάντηση είναι  γνωστή σε όλους τους  συμπολίτες   που γνωρίζουν  την πραγματικότητα της κοντόφθαλμης μικροπολιτικής στο νησί μας:
-Πρόκειται για  τοπικά   «τσιμπούρια » που θεωρούν την Κεφαλονιά  τσιφλίκι  τους,    και τα ακίνητα  όπως αυτό της ΔΕΗ ιδιοκτησία τους προς μελλοντική αρπαγή , έστω και εάν δεν διαθέτουν ούτε σχέδιο  ούτε κεφάλαιο προς επένδυση   .
–  Είναι τα ίδια «τσιμπούρια» χωρίς νομική υπόσταση και λαϊκή εντολή  που δουλεύουν στο σκοτάδι με τη συκοφαντία και τον παραγοντισμό  για την εξυπηρέτηση  κοντόφθαλμων  προσωπικών  συμφερόντων    μποϋκοτάροντας  κάθε λογική και  θετική απόφαση για την βελτίωση του νησιού μας.
-Αλήθεια γιατί δεν εμφανίστηκαν στον διαγωνισμό -χωρίς μάλιστα υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής- παρόλο που το τίμημα σύμφωνα με την εφημερίδα ήταν εξευτελιστικό, γιατί επί τρεις δεκαετίες δεν έκαναν οποιαδήποτε συγκροτημένη πρόταση παρά λόγια του καφενείου;
-Είναι αυτοί  που, μαθαίνοντας για την πρόθεσή μου να κάνω μία δωρεά στον Δήμο, μου είπαν χαρακτηριστικά: « Μην πετάς τα λεφτά σου»! Και με στόμφο, μου απήγγειλαν το ποίημα του Λασκαράτου: «Σκατά πατώ, σκατά μασώ, σκατά πάω και χέζω, μες στα σκατά γεννήθηκα και στα σκατά θα πέσω»….
Λοιπόν συμπολίτες μου, εγώ δεν συμφωνώ ούτε δέχομαι να μας διοικούν κηφήνες και τσιμπούρια και δεν  συμμερίζομαι αυτή την εικόνα για το μέλλον του τόπου μας.
Δεν δέχομαι για λόγους  εσωτερικής μικροπολιτικής  να υπονομευτεί  μια σοβαρή  επένδυση και να μετατραπώ από ομογενής που επενδύει  για    να προσφέρει    στην βελτίωση και τον εξωραϊσμό του τόπου του , σε «κατηγορούμενο   που κοιτάζει με διάφορα μέσα να επωφεληθεί».
Η δυνατότητα μιας δημιουργικής λύσης στο περιβαλλοντικό πρόβλημα του Δράπανου  με την   απορρύπανση και τον εξωραϊσμό του τοπίου παράλληλα με την δημιουργία ενός πρότυπου συγκροτήματος παραθεριστικών κατοικιών,  που θα προσφέρει   απασχόληση και κέρδος στους Κεφαλονίτες, είναι εφικτή και πρέπει να  πραγματοποιηθεί.
Εάν κάποιος έχει να προτείνει μια διαφορετική πρόταση και να την υποστηρίξει επενδυτικά να βγει στο φως ανοιχτά  και δημοκρατικά. Η πραγματικότητα όμως δείχνει ότι για 25 ολόκληρα χρόνια , οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Δράπανο καταρρέουν και μολύνουν , υποβαθμίζοντας αισθητικά την είσοδο του Αργοστολίου , χωρίς κανένας φορέας ή άτομο να έχει προτείνει μια βιώσιμη επενδυτικά λύση.
Σε ότι με αφορά θα προστατεύσω τα δικαιώματά μου και τα δικαιώματα του τόπου μας  για ένα καλύτερο μέλλον.  Πιστεύω ότι η τιμιότητα και η αγάπη μου για την Κεφαλονιά δεν  θα καταλήξει   στο βόθρο της μικροπολιτικής !
Μπορούμε να κάνουμε  πολλά  για την Κεφαλονιά σε πολλούς τομείς, ας ξεκινήσουμε από εκεί όπου μπορούμε.
Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε  περαιτέρω  πληροφόρηση .
Λεωνίδας Κατσαϊτης Unmarked buttons at https://topspying.com the top of the one touch screen let you reorganize the buttons and create additional channel-switching activities

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer