Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος
Η Ελλάδα σκληραίνει το παιγνίδι και καλεί γαλλικά ερευνητικά σκάφη στην Ν.Α. Μεσόγειο
Ανδρεας Κωνσταντατος
14/12/2019 | 13:59

Με «ομπρέλα» την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε., η κυβέρνηση επιχειρεί να ακυρώσει, το τουρκολιβυκό σύμφωνο για την Ν.Α. Μεσόγειο , χτίζοντας, όπως η ίδια λέει, ένα «διπλωματικό τείχος» απέναντι στις επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας.

Ταυτόχρονα προσπαθεί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της δύναμη, καθώς ορισμένοι εκτιμούν πως στο τέλος της «περιόδου έντασης», Ελλάδα και Τουρκία θα αναγκαστούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ήδη ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ , οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία , ακόμα και η Ε.Ε,. δείχνουν άμεσα η έμμεσα αυτό το δρόμο, ως μέσο της επίλυσης των πολύχρονων διαφορών μας.
Όμως ο δρόμος αυτός, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, είναι μεγάλος με πολλά προβλήματα, εμπόδια και αγκάθια . «Παίζεται ένα σκληρό παιγνίδι με πολλούς παράγοντες της διεθνούς σκηνής στην περιοχή μας. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας τους επομένους μήνες και προσεκτικοί ώστε να μην κάνουμε λάθη» συμπληρώνει.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Η Τουρκία αναμένεται να παίξει το παιγνίδι του εκβιασμού και του εκφοβισμού, που γνωρίζει καλά. Ήδη ο τούρκος υπουργός Ενέργειας κατέστησε σαφές ότι η Γενική Γραμματεία Πετρελαίου και Μεταλλευμάτων θα κάνει εργασίες για την παροχή των οικοπέδων αλλά και η Τουρκική Εταιρία Ερευνών Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα ξεκινήσει γρήγορα τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές που θα οικοπεδοποιηθούν».

Η δήλωση του τούρκου υπουργού, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από την Αθήνα, η οποία έχει και τις δικές της πληροφορίες για τις προετοιμασίες των τούρκων και για το σημείο που σκέπτονται να στείλουν το σκάφος τους. Γι αυτό και προειδοποιεί, πως σε μια τέτοια περίπτωση, θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, για να αποτρέψει τουρκικά σκάφη να κάνουν έρευνες, χωρίς να διευκρινίζει , πια μπορεί να είναι αυτά τα μέτρα και έως που μπορεί να φτάσει.

Ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες , η κυβέρνηση, ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της ,κινείται παράλληλα με τη Γαλλία προκειμένου σε μια κίνηση «ματ», να σταλούν σύντομα, στην περιοχή νοτίως της Κρήτης και της Ρόδου, δυο γαλλικά ερευνητικά σκάφη για σεισμικές έρευνες. Κυβερνητικοί κύκλοι, επισημαίνουν πως η Γαλλία μέσω του ενεργειακού κολοσσού Total , έχει οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή και πως η Τουρκία βρίσκεται ολοένα και πιο απομονωμένη, σ αυτή τη συμφωνία με τη Λιβύη, που δεν την αναγνωρίζει μέχρι στιγμής κανένα άλλο κράτος.

Η κίνηση αυτή θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την περιοχή και δεν είναι τυχαίο ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στήριξε ιδιαίτερα θερμά τις ελληνικές θέσεις στις Βρυξέλλες τονίζοντας «θεωρώ ότι η αλληλεγγύη μεταξύ κρατών-μελων είναι απολύτως καίριας σημασίας, γι αυτό λαμβάνουμε κάθε χρήσιμο μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θα ενδώσουμε σε οποιαδήποτε μορφή πρόκλησης».

Ε.Ε. ΚΑΙ ΗΠΑ ΥΠΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η θέση του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε., που χαρακτηρίζει παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας –Λιβύης αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών που επισημαίνουν πως τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ αποτελούν μια σοβαρή και σταθερή βάση για να στηρίξει τα εθνικά δίκαια στη διπλωματική της εκστρατεία, και να καταδείξει πως οι ενέργειες της Τουρκίας –Λιβύης στην ΝΑ Μεσόγειο είναι πράξεις χωρίς έννομα αποτελέσματα. Και αυτή είναι η τακτική της, όπως ανέφερε και ο υπουργός Εξωτερικών κ Δένδιας «διαρκή, μόνιμη και συνεχή επίκληση της ακυρότητας των συγκεκριμένων κειμένων και ιδίως του κειμένου που με περισσή εφευρετικότητα, για να πω το ελάχιστο, εξαφανίζει από το χάρτη την Κρήτη και τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά και ακυρώνει τις νομικές συνέπειες της ύπαρξής τους».

Μέσα σ αυτό το κλίμα και με τα ευρωπαϊκά επιχειρήματα «υπό μάλης» η κυβέρνηση ξεκινά επαφές στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ιταλία, αλλά και στα αραβικά εμιράτα. Επιχειρεί μια σοβαρή διείσδυση στον αραβικό κόσμο, αφαιρώντας επικοινωνιακά επιχειρήματα της Τουρκίας τάχα ως ηγέτιδας του μουσουλμανικού κόσμου. Γι αυτό έχει μεγάλη σημασία η επίσκεψη του κ Δένδια στα κράτη της περιοχής, τα συμφέροντα των οποίων, πλην του Κατάρ, βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης με την Τουρκία.

Έχει πάντως ιδιαίτερη βαρύτητα που τόσο η ΕΕ, όσο και το Σταιητ Ντηπάρτμεντ, ευθυγραμμίζονται με την Ελλάδα και το δίκαιο της Θάλασσας αφήνοντας έκθετη την Τουρκία που δέχτηκε απανωτά διπλωματικά πλήγματα αυτές τις μέρες.

Το πρώτο για τον κ. Ερντογάν ήρθε από τους «28» της ΕΕ που καταδίκασαν την πειρατική πολιτική του στην Ν.Α. Μεσόγειο.

Το δεύτερο, και σημαντικότερο, ήρθε από τις ΗΠΑ που για πρώτη φορά με διαύγεια, διατυπώνουν την άποψη, πως δεν συμφωνούν με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και δια του στόματος του αμερικανού πρέσβη ,μπροστά σε στελέχη του Σταίητ Ντηπάρτμεν Αθήνα, διακηρύττουν πως «τα κατοικημένα νησιά ως ζήτημα του εθιμικού διεθνούς δικαίου δικαιούνται την ίδια μεταχείριση με τα ηπειρωτικά εδάφη». Να υπενθυμίσουμε πως ούτε οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας , παρά ταύτα υιοθετούν τη θέση πως τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Και αυτή η τοποθέτηση, έρχεται σε μια στιγμή που η ολομέλεια της Γερουσίας, ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ψήφισμα που είχε μπλοκάρει ο Τράμπ κατά την επίσκεψη του κ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ