Γιατί οι Έξυπνες Πόλεις είναι σημαντικές για όλους μας;
Άγης Βερούτης
22/01/2022 | 11:29

Του Άγη Βερούτη

Έχουν ακουστεί πολλά για τις έξυπνες πόλεις τα τελευταία χρόνια. Από πολλές πηγές ίσως δούμε να τις περιγράφουν με υπερβολικά τεχνικούς όρους, ενώ άλλοι απλά περνάνε στη μελλοντολογία, υποθέτοντας την ύπαρξη τεχνολογίας που δεν υπάρχει ακόμα.

Όμως η έξυπνη πόλη (ή smart city όπως την ακούμε συνήθως) έχει πραγματικά πολλά να προσφέρει στον πολίτη που έχει την τύχη να ζει σε μια τέτοια πόλη, γλιτώνοντας του χρόνο, ταλαιπωρία και κυρίως προσφέροντας του υπηρεσίες ως δεδομένες, που μέχρι πριν μια δεκαετία ήταν αδιανόητες ή συστατικό προεκλογικής εκστρατείας.

Αυτό που ουσιαστικά προσφέρει μία έξυπνη πόλη είναι η διασύνδεση και ο συντονισμός μιας πλειάδας υπηρεσιών που διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Ένα πρωταρχικό συστατικό των smart cities είναι η σωστή διαχείριση της ενέργειας, των σκουπιδιών και των ανθρωποωρών των υπαλλήλων του Δήμου.

Ποιος δεν έχει ακούσει από διαφορετικές πηγές ή δει ο ίδιος πως σε κάποιες δημόσιες υπηρεσίες αφήνουν τον χειμώνα από την Παρασκευή το μεσημέρι ανοιχτά τα κλιματιστικά στους 30 βαθμούς στα κλειδωμένα γραφεία για να τα βρουν ζεστά τη Δευτέρα το πρωί, ουσιαστικά σπαταλώντας πολύτιμη ηλεκτρική ενέργεια που πληρώνει ο Φορολογούμενος; [και ουδέποτε ο υπάλληλος που είναι υπαίτιος για τη σπατάλη, ο οποίος στο σπίτι του πιθανόν να έχει τη θέρμανση στους 17 βαθμούς, και ορθώς!]

Ποιος δεν έχει ακούσει για αχανείς αίθουσες σε δικαστικά μέγαρα με τις αντλίες θερμότητας στο μέγιστο και με τέντα ανοιχτά παράθυρα τον χειμώνα, “για να μπαίνει καθαρός αέρας”;

Ποιος δεν έχει δει σε νοσοκομεία τη θέρμανση με ατμό, να καίνε τα σώματα για να προκαλέσουν έγκαυμα σε όποιον τα ακουμπήσει, και από την άλλη τέντα ανοιχτά παράθυρα γιατί η θερμοκρασία είναι αφόρητα υψηλή. Το αντίστοιχο συμβαίνει το καλοκαίρι, όπου τα ταλαίπωρα κλιματιστικά μηχανήματα καλούνται να ψύξουν τους ίδιους χώρους σε πολικές θερμοκρασίες, πάλι με ανοιχτά παράθυρα.

Η έξυπνη πόλη εξασφαλίζει μέσω συστημάτων Building Management Systems (BMS) ότι θα γίνεται βέλτιστη χρήση της ενέργειας, είτε για θέρμανση, είτε για ψύξη, είτε για φωτισμό.

Το όφελος για τον δήμο, για τον φορολογούμενο που τα πληρώνει, για τον πολίτη που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες, για το σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού που ζορίζεται το καλοκαίρι και όταν έχει πολύ κρύο και κυρίως για το περιβάλλον που θα κληθούμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας είναι τεράστιο!

Συνήθως αυτά τα συστήματα BMS αποσβένονται από τις οικονομίες που προσφέρουν σε λιγότερο από 2 χρόνια. Σκεφτείτε αυτό το όφελος όχι μόνο στο Δημαρχείο, αλλά στα δεκάδες ή εκατοντάδες κτίρια που διαχειρίζεται ένας μεσαίος ή μεγάλος Δήμος. Σκεφτείτε τα στα 130 νοσοκομεία, ή στα χιλιάδες κτίρια που ανήκουν και χρησιμοποιούνται από όλες τις βαθμίδες διοίκησης, από τον Δήμο ως την Κεντρική Κυβέρνηση και τα Υπουργεία.

Μια έξυπνη πόλη επίσης κερδίζει χρόνο στον πολίτη με πολλούς άλλους τρόπους. Έχει για παράδειγμα αισθητήρες που μπορούν να σου δείξουν στο κινητό σου πόσες θέσεις στάθμευσης είναι διαθέσιμες σε ποιο δρόμο και πώς να πας εκεί. Έχει δωρεάν ασύρματη σύνδεση WIFI στις πλατείες, στις στάσεις και στα δημοτικά λεωφορεία. Έχει φωτισμό στους δρόμους που αυξάνει ή μειώνεται ανάλογα με τις συνθήκες. Έχει θέσεις για φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Έχει κάδους απορριμμάτων που έχουν αισθητήρες ώστε όταν γεμίζουν να στέλνουν σήμα στο απορριμματοφόρο να έρθει να τους αδειάσει και έτσι γλυτώνουν τα υπερβολικά πυκνά δρομολόγια που μπλοκάρουν την κίνηση στους δρόμους και ξοδεύουν ανθρωποώρες και καύσιμα και συντηρούν περιττό αριθμό οχημάτων.

Μια έξυπνη πόλη επίσης προστατεύει τον πολίτη από την εγκληματικότητα, όταν μια κοπέλα που περπατάει μόνη το βράδυ αν νιώσει κίνδυνο μπορεί να πιέσει ένα κουμπί πάνω σε ένα στύλο φωτισμού και να συνδεθεί με το κέντρο του δήμου να μιλήσει με κάποιον που βρίσκεται σε βάρδια, ενώ η δημοτική ή η κανονική αστυνομία θα πάρει την ίδια στιγμή σήμα με ακριβές γεωγραφικό στίγμα για να πάει άμεσα στο σημείο εκείνο, ενώ μια κάμερα θα ενεργοποιείται για να καταγράψει τυχόν εγκληματική συμπεριφορά και να ζυγίσει το επείγον της κατάστασης από το κέντρο ο αρμόδιος υπάλληλος.

Όλα αυτά και πολλά περισσότερα που έχουν να κάνουν με τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, με τον χρονισμό των φαναριών των κεντρικών αρτηριών ώστε να μειώνεται η κίνηση τις ώρες αιχμής, με την ασφάλεια των πολιτών και της περιουσίας, και τόσα άλλα που επιφυλάσσει η αξιοποίηση της ήδη υπάρχουσας τεχνολογίας για να συντονιστούν σε επίπεδο πόλης οι λειτουργίες που τώρα συμβαίνουν μηχανικά και με βάση έναν παρωχημένο σχεδιασμό αρκετών δεκαετιών, με πολλαπλάσιο κόστος για τον φορολογούμενο, για την κοινωνία και για το περιβάλλον και τελικά την ίδια τη χώρα.

Όταν ξανακούσετε λοιπόν για Έξυπνες Πόλεις, κάντε μου μια χάρη και μην φαντάζεστε ιπτάμενα αυτοκίνητα ούτε κυλιόμενα πεζοδρόμια και ρομπότ στο ληξιαρχείο!

Σκεφτείτε μειωμένα κόστη λειτουργίας της πόλης σε ρεύμα, πετρέλαιο και ανθρωποώρες και κυρίως εξοικονόμηση χρόνου και πονοκεφάλων για τους πολίτες μέσω βολικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης της καθημερινότητας τους. Έξυπνη Πόλη κυρίως σημαίνει υψηλών αποδόσεων δημοτικές υπηρεσίες.

Άντε να δούμε, πώς θα τα καταφέρουμε και σ’ αυτό;

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer