Γράφει ο Γιώργος Μεσσάρης
Για να δούμε άσπρη μέρα…
Κοινωνία
22/07/2019 | 08:55

Έχουμε, λοιπόν, νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα. Ελπίδα και ευχή μου είναι να αποκτήσουμε και μια νέα Ελλάδα. Οι σκέψεις αυτές δεν έχουν απολύτως καμιά πολιτική χροιά.Κάθε φορά που γίνονται εκλογές, την ίδια ελπίδα και την ίδια ευχή εκφράζω. Και πάντα μένω με την ελπίδα, που ως γνωστόν πεθαίνει τελευταία. Όσο για τις ευχές μου, ακόμα περιμένω να «πιάσουν».

Καλές οι ελπίδες και οι ευχές αλλά για να έχουμε μια νέα Ελλάδα χρειάζονται κυρίως μυαλό και πολιτική βούληση. Η μέχρι σήμερα ιστορία έχει αποδείξει ότι και το ένα και το άλλο είναι είδη δυσεύρετα στη χώρα μας.

Πιστεύω ότι για να πάμε μπροστά απαιτούνται τρία πράγματα τα οποία συνοψίζω ως εξής:

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ

ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝΤΩΝ

Είναι γνωστό στους πάντες ότι οι νόμοι στην Ελλάδα ψηφίζονται όχι για να εφαρμόζονται αλλά για να καταστρατηγούνται. Οι εν ισχύ νόμοι, από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας μέχρι αυτούς που προβλέπουν την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ΔΕΝ εφαρμόζονται αλλά και όταν εφαρμόζονται έχουν τόσα πολλά «παράθυρα» που δημιουργούν φυσικό… κλιματισμό! Τα ρεύματα τα παίρνουν όλα. Για παράδειγμα, ο ΚΟΚ προβλέπει ότι ΟΛΟΙ οι ποδηλάτες και αναβάτες μοτοσικλετών πρέπει να φορούν κράνη! Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που φορούν κράνη στην Ελλάδα είναι… τουρίστες! Το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση του κινητού. Οδηγός που ΔΕΝ κάνει χρήση του κινητού ενώ οδηγεί είναι είδος υπό… εξαφάνιση.

Τι να πει κανείς και για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Ο νόμος ψηφίστηκε πριν από 12 και πλέον χρόνια, αν θυμάμαι καλά, αλλά στις καφετέριες, στα εστιατόρια, στα γραφεία και γενικά στους δημόσιους κλειστούς χώρους κόβεις τον καπνό με το… μαχαίρι, αν είναι βέβαια καλοτροχισμένο! Και αυτό παρουσία αστυνομικών που πολλές φορές καπνίζουν και αυτοί… αρειμανίως!

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Πέραν από το γεγονός ότι η φορολογία είναι υψηλότερη από τον Πύργο του Άιφελ (Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, ο λεγόμενος ΦΠΑ, 24%, για παράδειγμα), υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί φόροι και το σύστημα είναι τόσο πολύπλοκο που χάνεις το μπούσουλα!

Παράλληλα το φορολογικό σύστημα προκαλεί φοροδιαφυγή / φοροαποφυγή γιατί αντί να την καταπολεμά την ενθαρρύνει.

Ένα παράδειγμα: Η φορολόγηση των ενοικίων είναι γενικά πολύ χαμηλότερη του συνηθισμένου συντελεστή εισοδήματος. Θα πείτε ότι αυτό είναι καλό για τον φορολογούμενο! Αμ δεν είναι και θα εξηγήσω γιατί τόσο ο φορολογούμενος όσο και το κράτος χάνουν. Όσο εισπράττεις ενοίκια είναι όλα όμορφα και ωραία. Όταν, όμως, ξενοικιαστεί το ακίνητό σου και χρειάζεται ανακαίνιση, δεν μπορείς να δικαιολογήσεις κανένα έξοδο (δηλαδή τα έξοδα δεν αφαιρούνται από το φορολογήσιμο εισόδημα). Αυτό αναγκάζει τον ιδιοκτήτη να μη ζητάει τιμολόγια ή αποδείξεις για να αποφεύγει το πρόσθετο φόρο του ΦΠΑ που είναι 24%. Έτσι το κράτος χάνει διπλά. Δεν εισπράττει το ΦΠΑ και παράλληλα οι τεχνίτες δεν φορολογούνται για τα χρήματα που εισέπραξαν! Αν το φορολογικό σύστημα επέτρεπε την αφαίρεση των εξόδων ανακαίνισης, αυξάνοντας παράλληλα τις κλίμακες φορολόγησης ενοικίων, το κέρδος για αυτό θα ήταν διπλό: Θα εισέπραττε το ΦΠΑ και τους φόρους για εισοδήματα που οι τεχνίτες αποκρύπτουν ενώ οι φόροι από τα ενοίκια (μετά την αφαίρεση των εξόδων) θα ήταν περίπου οι ίδιοι.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΑΤΑΞΗ

ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η γραφειοκρατία στην Ελλάδα είναι παροιμιώδης. Για να κάνεις κάτι χρειάζεσαι πιστοποιητικά επί πιστοποιητικών, σφραγίδες επί σφραγίδων, παράβολα επί παραβόλων. Με άλλα λόγια ατελείωτα τρεξίματα. Λίγο ακόμα και θα πηγαίνουμε σε δημόσια υπηρεσία και θα μας ζητούν πιστοποιητικό ότι είμαστε… ζωντανοί. Και αν νομίζετε ότι αυτό είναι υπερβολή, να σας θυμίσω την ταλαιπωρία συνανθρώπου μας που κατά λάθος καταχωρήθηκε στα μητρώα ως «αποβιώσας» (στην περίπτωση αυτή έφταιγε βέβαια και η συνωνυμία με το νεκρό) και ακόμα τρέχει για να αποδείξει ότι είναι… ζωντανός!

Χρειάζονται γενναία μέτρα για την απλούστευση των πραγμάτων και σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Εσθονίας που με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής επικοινωνίας έχει κάνει θαύματα στον αγώνα της για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, κάτι που έχει βοηθήσει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού της! Και να σκεφτεί κανείς ότι το πρόγραμμα της Εσθονίας για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

«Η Εσθονία, λένε πολλοί, μετατρέπεται σε e-σθονία»…

Είναι καιρός να κάνει και η πατρίδα μας λίγα βήματα προόδου, αν θέλουμε βέβαια να δούμε μια άσπρη μέρα… Έχουν γίνει ορισμένες σωστές κινήσεις αλλά δεν αρκούν. Χρειάζονται περισσότερα για να γίνει και η Ελλάδα… e-λλάδα!

Να περνάτε όσο πιο καλά μπορείτε.

Γιώργος Μεσσάρης

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ