Φτιάξτε τον δικό σας χαρταετό!
Life
27/02/2023 | 10:00

Όσοι πετάτε χαρταετό ξέρετε πόσο απογοητευτικό είναι να φτιάξετε έναν αετό ο οποίος τελικά δεν μπορεί να απογειωθεί. Γι’ αυτό σας παρουσιάζουμε βήμα βήμα πώς να φτιάξετε χαρταετούς που όντως πετάνε!

Το μυστικό για την κατασκευή ενός χαρταετού που θα κατακτήσει τους ουρανούς είναι να χρησιμοποιήσετε ελαφριά υλικά. Για τον σκελετό θα χρειαστείτε καλάμια ή ελαφριά ξύλινα πηχάκια πολύ λεπτά σε πάχος που θα βρείτε σε καταστήματα χειροτεχνίας ή μοντελισμού.

Θα χρειαστείτε επίσης σταθερό σπάγκο που να είναι ελαφρύς και να μην φθείρεται κατά τη χρήση. Ο καλύτερος σπάγκος είναι από λινάρι αλλά είναι ακριβός, συνεπώς προτιμήστε τον οικονομικότερο βαμβακερό. Με τον σπάγκο αφενός θα στερεώσετε τις βέργες μεταξύ τους, αφετέρου θα φτιάξετε το ζύγι (σύμφωνα με τις οδηγίες 11 και 12), τον σπάγκο δηλαδή από όπου θα ξεκινάει το σκοινί το οποίο θα χρησιμοποιήσετε για να ανέβει ψηλά ο χαρταετός.

Για να φτιάξετε το ιστίο, την επιφάνεια δηλαδή του αετού, θα χρειαστείτε ελαφρύ αλλά ανθεκτικό χαρτί ή σακούλα απορριμμάτων και από αυτό που θα περισσέψει θα κόψετε λωρίδες για να φτιάξετε την ουρά του χαρταετού. Πάμε να δούμε βήμα προς βήμα πώς κατασκευάζεται ένας χαρταετός σε σχήμα ρόμβου.

 

 1. Για να φτιάξετε τον σκελετό του χαρταετούθα χρειαστείτε 2 ξύλινα πηχάκια λεπτά σε πάχος ή καλάμια, μήκους 40 και 60 εκατοστών. Τα πηχάκια πρέπει να είναι ελαφριά.
 2. Μετρήστε κάθε ένα από τα πηχάκια με μια μεζούρακαι κάντε ένα σημάδι με ένα μαρκαδόρο στα 20 εκατοστά τόσο στο μικρό πηχάκι όσο και στο μεγάλο. Το σημάδι θα βρίσκεται στη μέση του μικρού ξύλου και στο 1/3 του μεγάλου.
 3. Τοποθετήστε το ένα πηχάκι πάνω στο άλλο σε σχήμα σταυρούμε τα σημεία που έχετε σημειώσει να εφάπτονται.
 4. Με έναν σπάγκο στερεώστε καλά τα πηχάκια μεταξύ τουςστο σημείο που διασταυρώνονται κάνοντας έναν καλό κόμπο.
 5. Στην άκρη κάθε ξύλου κάντε μια εγκοπή με ένα μαχαίρι, από όπου θα περάσετε τον σπάγκο που θα δώσει το σχήμα στον χαρταετό.
 6. Περάστε τον σπάγκο μέσα από την εγκοπή στην κορυφή του χαρταετού και τυλίξτε το γύρω γύρω από το πηχάκι.
 7. Αφού το έχετε στερεώσει καλά στο σημείο αυτό περάστε το και από τις υπόλοιπες εγκοπέςφτιάχνοντας έτσι το πλαίσιο του χαρταετού. Βεβαιωθείτε ότι ο σπάγκος έχει στερεωθεί καλά σε κάθε εγκοπή.
 8. Περνώντας τον σπάγκο από κάθε εγκοπή θα φτιάξετε το πλαίσιο ενός ρόμβουκαι θα επιστρέψετε στην αρχική τρύπα από όπου ξεκινήσατε. Εκεί δέστε τις δύο άκρες του σπάγκου με ένα γερό κόμπο.
 9. Τοποθετήστε το πλαίσιο πάνω σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί.Κόψτε το χαρτί με ένα ψαλίδι ή ξυράφι με βάση το σχήμα του πλαισίου αφήνοντας γύρω γύρω περίπου 1,5 εκατοστό από το χαρτί.
 10. Βάλτε κόλλα στο χαρτί και γυρίστε το ώστε να κολλήσει πάνω στον σπάγκοπου σχηματίζει το πλαίσιο του ρόμβου.
 11. Δέστε έναν σπάγκο σε κάθε άκρη του ξύλου με το μικρότερο μήκος, προσέξτε όμως να έχει μεγαλύτερο από το μήκος του ξύλου. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και για το πηχάκι με το μεγαλύτερο μήκος. Επίσης ο σπάγκος πρέπει να είναι πιο μακρύς.
 12. Ανασηκώστε τους δύο σπάγκους με το χέρι σας βρίσκοντας το σημείο στο οποίο εφάπτονται και δέστε τα μεταξύ τους με άλλο κομμάτι από σπάγκο.Αυτό είναι το σημείο από όπου θα ξεκινάει το σκοινί του χαρταετού που θα κρατάτε για να το πετάξετε.
 13. Για να φτιάξετε την ουρά, κολλήστε με κόλλα λωρίδες από εφημερίδεςή από το χαρτί που χρησιμοποιήσατε για το ιστίο σε ένα σκοινί που θα ξεκινάει από το κάτω μέρος του χαρταετού.
 14. Το χαρτί που θα χρησιμοποιήσετε για την ουρά πρέπει να είναι ελαφρύ ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η ουρά (μπορεί να φτάνει και τα 2 μέτρα) τόσο πιο ψηλά θα πετάξει ο χαρταετός σας.

 

Πηγή: happyparenting.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer