1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.
Όταν το 1981 πρωτομελετήθηκε κλινικά ο θανατηφόρος ιός HIV μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του, περισσότεροι από 35 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως , διάσημοι και μη.
Σήμερα σχεδόν σαράντα χρόνια μετά η νόσος του AIDS με τη βοήθεια της επιστήμης και των φαρμάκων έχει μετατραπεί από θανατηφόρα σε χρόνια (δυνητικά θανατηφόρα) νόσο.
Μεταξύ των θυμάτων της, περισσότεροι είναι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και ομοφυλόφιλοι άντρες, χωρίς βέβαια όλοι οι υπόλοιποι να απαλλάσσονται.
Η σημερινή μέρα όμως πρέπει να μας αφήσει κάποια μηνύματα.
Πρώτο και σημαντικότερο είναι η ενημέρωση. Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ και από την ηλικία των δώδεκα ετών. Τα παιδιά πρέπει από αυτήν την ηλικία μεθοδικά και σωστά να ενημερώνονται για να μπορέσουν να προφυλαχθούν.
Άλλωστε δεν είναι μόνο ο ιός του AIDS. Άλλοι εξίσου επικίνδυνοι ιοί με τους ίδιους τρόπους μετάδοσης είναι οι ιοι της ηπατίτιδας Β και C, ο ιοι των κονδυλωμάτων και πόσοι ίσως ακόμη και στο μέλλον.
Επειδή οι νέοι άνθρωποι δεν θα μπουν, ούτε πρέπει να μπουν, σε μια γυάλα , οφείλουν και οφείλουμε να ενημερώνονται και να πληροφορούνται για να μπορούν να αποφύγουν δυσάρεστες καταστάσεις
Οι έφηβοι και οι διανύοντες χρόνια εφηβεία έχουν την τάση να αναζητούν και να δοκιμάζουν νέες εμπειρίες. Όσο προκλητικό και διεγερτικό ακούγεται αυτό , τόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει χωρίς επίγνωση και μέτρο.
Δεύτερο μήνυμα είναι ότι παρά τα επιτεύγματα της επιστήμης , η φύση συνεχίζει να αντιδρά και να γίνεται επικίνδυνη όταν υπερβαίνουμε τους νόμους της. Η υπερβολή( όλα τα μπορώ), η έλλειψη σεβασμού ( στον σύντροφο , στον συνάνθρωπο ) , και η ψευδαίσθηση του απυρόβλητου (σιγά σε μένα θα τύχει;) δημιουργούν συνθήκες έκθεσης σε σοβαρά προβλήματα.
Τέλος τα ναρκωτικά συνεχίζουν να σκοτώνουν με πολλούς τρόπους. Οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακά ομάδες και για το AIDS. Και βέβαια κανένας δεν ξεκίνησε κατευθείαν από ενδοφλέβια ναρκωτικά. Η εξάρτηση από ουσίες , πολύ απλές και “ αθώες” αρχίζει νωρίς και ύπουλα. Ας έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μέσα στην επόμενη εικοσαετία το AIDS θα αποτελεί παρελθόν. Μέχρι τότε όμως η κοινωνία μας πρέπει να θωρακιστεί και για άλλα ενδεχόμενα …”AIDS”.
Φώτης Αυγουστάτος
Μαιευτήρας Γυναικολόγος