Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή: “Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες του “Ιανού” σε Κεφαλονιά-Ιθάκη”
Πολιτική
17/03/2021 | 11:21

ΚΚΕ Κοινοβουλευτική Ομάδα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

Θέμα: Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες του “Ιανού”

Έξι μήνες μετά το πέρασμα του κυκλώνα ΙΑΝΟΥ (στις 17 Σεπτεμβρίου 2020), οι πληγείσες περιοχές, μεταξύ αυτών η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, συνεχίζουν να βιώνουν τα σοβαρά προβλήματα από τις πολύ μεγάλες ζημιές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, περιμένοντας ακόμη τις αντίστοιχες αποζημιώσεις σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Με τον Ν. 4728/2020 / ( ΦΕΚ 186 Α’/29.09.2020) θεσμοθετήθηκε η εφάπαξ ενίσχυση με μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα (5.000 ευρώ) και σε επιχειρήσεις (8.000 ευρώ) που επλήγησαν από την κακοκαιρία, ενώ με το Ν. 4737/2020 θεσμοθετήθηκαν οι αποζημιώσεις για τις αγροτικές καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο. Στις 7 Οκτωβρίου 2020 δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση σχετικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής και άνοιξε η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων, ενώ από τις 9 Οκτωβρίου 2020 ξεκίνησε η χορήγηση της ενίσχυσης προς τους δικαιούχους.

Από τότε και μέχρι σήμερα πεντέμισι μήνες μετά και ενάμιση μήνα μετά από την εκπνοή της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής σχετικών αιτήσεων (31 Ιανουαρίου 2021), όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποζημίωσης όλων όσων το έχουν αιτηθεί, αλλά αδικαιολόγητα από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν δίδονται οι απαραίτητες εξηγήσεις, τόσο για την αιτία της καθυστέρησης, όσο και για το χρόνο, που επιτέλους αυτές θα ολοκληρωθούν.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του (14/3/2021) σε τοπικά ηλεκτρονικά μέσα της Κεφαλονιάς, ο κ. Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα επεσήμανε, «…πως έχουν ήδη καταβληθεί περί τα 13 εκατομμύρια ευρώ σε 3200 αιτήσεις κατοίκων και 15,2 εκατομμύρια ευρώ σε 1900 επιχειρήσεις για την αποκατάσταση ζημιών που υπέστησαν. Δήλωσε επίσης ότι εκκρεμούν, κατά προσέγγιση άλλες 850 αιτήσεις κατοικιών και 230 επιχειρήσεων, με το ποσό να ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια». Οι παραπάνω δηλώσεις επιβεβαιώνουν καταρχάς την αδικαιολόγητη καθυστέρηση απόδοσης των αποζημιώσεων και παράλληλα δεν δίνουν καμιά εξήγηση για το πόσες αιτήσεις έχουν κατατεθεί συνολικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποζημιώσεων σε κάθε περιοχή και περιφερειακή ενότητα που πλήγηκε, καθώς και αν θα αποζημιωθούν όλοι όσοι αιτήθηκαν αποζημίωση και πότε θα γίνει αυτό, αφού δημιουργούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση των πληγέντων.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα με την εφαρμογή του Ν. 4737/2020 για την αποζημίωση στο 100% των αγροτών-κτηνοτρόφων αλλά και των ψαράδων που εκκρεμούν επίσης αποζημιώσεις.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  • Γιατί καθυστερεί αδικαιολόγητα η απόδοση των συγκεκριμένων αποζημιώσεων;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να αποζημιωθούν όλοι όσοι αιτήθηκαν αποζημίωση σε κάθε μια από τις παραπάνω κατηγορίες και πότε συγκεκριμένα θα γίνει αυτό;

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia