Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Κεφαλονιάς: «Η κυβέρνηση εμπαίζει τους συμβασιούχους» [εικόνες]
Κοινωνία
08/12/2023 | 12:00

Σε 5ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου προχώρησε το Σωματείο Εργαζομένων του ΓΝ Κεφαλονιάς, στο Αργοστόλι, το πρωί της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου. Αιτία της κινητοποίησης ήταν η, όπως όλα δείχνουν, 6μηνη παράταση αντί για 12μηνη, των συμβάσεων των εργαζομένων του ΟΑΕΔ και του Επικουρικού προσωπικού.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Κώστας Τσιμάρας, μίλησε για εμπαιγμό των εργαζομένων, καθότι ενώ υπήρχε δέσμευση για παράταση των συμβάσεων για ένα χρόνο, εντούτοις έρχεται προς ψήφιση τροπολογία, η οποία προβλέπει την παράταση για 6 μόλις μήνες. Ο κ. Τσιμάρας τόνισε πως οι βουλευτές που θα υπερψηφίσουν το παραπάνω θα είναι υπόλογοι απέναντι στους εργαζόμενους αλλά και την τοπική κοινωνία.
Κατέστησε σαφές, βέβαια, πως το ζητούμενο δεν είναι η παράταση των συμβάσεων αλλά η άμεση μονιμοποίησή τους. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ΓΝ. Αναφορικά με την προκήρυξη του μόνιμου προσωπικού, είπε ότι τέτοιες προκηρύξεις μπορεί να πάρουν χρόνια και μέχρι τότε, με πάνω από 15.000 εργαζόμενους στο ΕΣΥ να έχουν φύγει με σύνταξη, οι προσλήψεις αυτές θα μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό.
Τέλος, τόνισε ότι το Σωματείο θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των συναδέλφων του ΟΑΕΔ και τους Επικουρικούς, μέχρι την τελική δικαίωσή τους, ενώ ευχαρίστησε φορείς όπως Η ΝΕ της ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΚΙ που στέκονται στο πλευρό τους και στηρίζουν τον αγώνα τους.

Η Γραμματέας του Σωματείου και γνωστή παιδίατρος Βίλλυ Γεωργοπούλου, μίλησε για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις μέσω ΟΑΕΔ και οι Επικουρικοί έβαλαν πλάτη και στήριξαν το ΓΝ σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνολικά. Αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις για μονιμοποίηση των ως άνω εργαζομένων που είχαν ειπωθεί και ακουστεί μέσα στη Βουλή.
Η 6μηνη παράταση που τώρα έρχεται προς ψήφιση, είναι ένα απαράδεκτο γεγονός από τη στιγμή που υπήρχε δέσμευση από τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για 12μηνη παράταση. Μιλάμε, όπως είπε, για εργαζόμενους που προσφέρουν τα μέγιστα και τώρα βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Παράλληλα, με την ανασφάλεια που δημιουργεί αυτή η εξέλιξη, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τη στέγαση των εργαζομένων, με γονείς που επένδυσαν στη θέση αυτή εργασίας. Δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το Νοσοκομείο χωρίς τους εργαζόμενους αυτούς, επανέλαβε κλείνοντας.

Χαιρετισμό απηύθυνε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σπύρος Καμπίτσης, ο οποίος τόνισε ότι στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, ενώ ζήτησε την άμεση μονιμοποίησή τους και την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου.

Τη στήριξή του στις διεκδικήσεις των εργαζομένων εξέφρασε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης και δημοτικός σύμβουλος Αργοστολίου Αλέξανδρος Παντελειός, ο οποίος τόνισε το γεγονός ότι οι 100 αυτοί εργαζόμενοι συνέβαλλαν τα μέγιστα στο να μείνει ανοιχτό το νοσοκομείο την περίοδο του COVID 19, ενώ η συνεισφορά τους παραμένει ουσιώδης. Επιπλέον, επέκρινε την απουσία φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του βουλευτή του νησιού, που όφειλαν να είναι παρόντες και να γίνουν κοινωνοί των αιτημάτων των εργαζομένων.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Δημήτρης Μαρτίνης, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις εξελίξεις απάντησε ότι δεν έχει κάποια ενημέρωση, ενώ αναγνώρισε και ο ίδιος από την πλευρά του την μεγάλη προσφορά των εν λόγω εργαζομένων στην ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από εκπροσώπους φορέων και εργαζομένων με κοινή συνισταμένη την ανάγκη να σταματήσει αυτή η κατάσταση ομηρίας και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους, αφού ούτως ή άλλως καλύπτουν ουσιώδεις για την λειτουργία του νοσοκομείου ανάγκες.

Το φωτορεπορτάζ για το ekefalonia.gr είναι του Neil Jackson.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer