Ένα καλοκαίρι για την Ευρώπη “στο κόκκινο”
Έρχεται το πιο καυτό καλοκαίρι – «Κύματα καύσωνα» θα χτυπήσουν φέτος την Ελλάδα
Κοινωνία
03/06/2020 | 10:07

Υπάρχει εκτίμηση για παρατεταμένες περιόδους όπου η θερμοκρασία θα παραμένει μεταξύ 30 – 40 βαθμών Κελσίου. Το φετινό θέρος εκτιμάται ότι θα είναι “φωτιά και λάβρα” με υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, μοτίβο που θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα.

Προετοιμαστείτε για ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι στην Ευρώπη, θερμότερο και ξηρότερο από εκείνα που είχαμε συνηθίσει, προειδοποιούν ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αλλά και η γνωστή αμερικανική ιστοσελίδα που εξειδικεύεται στον καιρό AccuWeather, στην εποχική μακροπρόθεσμη πρόγνωσή της για το επερχόμενο καλοκαίρι στη Γηραιά ήπειρο.

Μια προειδοποίηση που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς αυτό το θέρος θα έχει την ιδιαιτερότητα να είναι το πρώτο της COVID-19 εποχής, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη σωστή ενημέρωση και προετοιμασία των πολιτών και των ανθρώπων που περιφρουρούν την υγεία από όλα τα πόστα.

Από την πλευρά τους η ομάδα των ειδικών στον καιρό σε ολόκληρο τον κόσμο του AccuWeather, με επικεφαλής τον μετεωρολόγο Τζέισον Νίκολς, έχοντας αναλύσει τα καιρικά δεδομένα των τελευταίων δύο δεκαετιών στην Ευρώπη, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το καλοκαίρι που ξεκινάει επίσημα στις 20 Ιουνίου θα φέρει στις περισσότερες περιοχές της Γηραιάς ηπείρου, ανάμεσά τους και εμάς, έντονη ζέστη και ξηρασία και σε άλλες τον κίνδυνο μεγάλων δασικών πυρκαγιών ακριβώς λόγω των καιρικών συνθηκών, όπως η Ιβηρική Χερσόνησος (Ισπανία και Πορτογαλία), καθώς επίσης καταιγίδες ιδιαίτερα επικίνδυνες για τη Βρετανία και τμήμα της Νορβηγίας.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, οι ειδικοί από το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WΜO) αναμένουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι πιο θερμό και πιο ξηρό από τα συνήθη για την περιοχή και, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, το κοινό, οι επαγγελματίες της υγείας και οι Αρχές της δημόσιας υγείας πρέπει να προετοιμαστούν για κύματα καύσωνα και να προνοήσουν για την αντιμετώπιση των συνεπειών που θα έχει η έκθεση σε ακραίες καιρικές συνθήκες του πληθυσμού… Στόχος που γίνεται ακόμα πιο σημαντικός, με δεδομένο το ότι η πανδημία του COVID-19 δεν έχει σβήσει από τον χάρτη, με αποτέλεσμα οι ευπαθείς ομάδες να βρίσκονται μπροστά σε διπλό κίνδυνο, και εκείνο της μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό αλλά και των συνεπειών των υψηλών θερμοκρασιών, γεγονός που ίσως οδηγήσει στη σύσταση οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να παραμένουν στα σπίτια τους.

Όπως τονίζει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, η συχνότητα, η ένταση και η διάρκεια των καυσώνων αυξάνονται και μάλιστα η τάση είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη στην ήπειρο, καθώς οι κλιματικές αλλαγές έχουν συμβάλει σε αυτή τη νέα πραγματικότητα τις τελευταίες δεκαετίες, κάνοντας ακόμα σοβαρότερο τον κίνδυνο που μας απειλεί, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα στην Ευρώπη το προσεχές μέλλον. Σύμφωνα με τον WΜO, πρόσφατες μελέτες έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω την πιθανότητα κυμάτων καύσωνα για 31 ευρωπαϊκές πόλεις, πρωτεύουσες χωρών-μελών της Ε.Ε., όπως επίσης του Λονδίνου, της Μόσχας, του Όσλο και της Ζυρίχης, και έχουν διαπιστώσει ότι όλες οι μητροπολιτικές αυτές περιοχές που εξετάστηκαν θα είναι ακόμα πιο ευάλωτες σε ακραία κύματα ζέστης στο εγγύς μέλλον. Και εδώ η λέξη- “κλειδί” είναι η ανάπτυξη ισχυρών μεθόδων προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα των κλιματικών αλλαγών, όπως ομονοούν οι επιστήμονες, αν θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα όσον αφορά στην υγεία των πολιτών.

Παράλληλα ο Οργανισμός τονίζει ότι είναι επίσης πολύ σημαντικό να αποφευχθεί η επιβάρυνση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης σε μια στιγμή που είναι ήδη έντονα επιφορτισμένα με το καθήκον της θεραπείας ασθενών με COVID-19. Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι κάθε χρόνο οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την υγεία ενός σημαντικού ποσοστού των πολιτών, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, των βρεφών, των ανθρώπων που εργάζονται στην ύπαιθρο ή γενικά σε εξωτερικούς χώρους, και εκείνων που αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση, να επιβαρύνουν την υγεία ασθενών κυρίως όσων πάσχουν από καρδιοαναπνευστικά νοσήματα, παθήσεις των νεφρών ή ψυχικές ασθένειες. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των ακραίων θερμοκρασιών μπορούν σε μεγάλο βαθμό να αποφευχθούν μέσω καλών πρακτικών δημόσιας υγείας, ακολουθώντας τον δρόμο των μέτρων προστασίας που ακολουθούνται ενάντια στον COVID-19.

«Τους πρώτους μήνες του έτους έγινε εμφανές ότι το 2020 θα ήταν μια από τις πιο ζεστές χρονιές από τότε που ξεκίνησαν οι σχετικές μετρήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του οργανισμού Κλερ Νούλις, στη Γενεύη, τονίζοντας ότι τα κύματα καύσωνα αυξάνονται λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Οι πόλεις και οι Αρχές πρέπει τώρα να προετοιμαστούν για την προστασία των πολιτών ακόμη κι αν η πανδημία του κορωνοϊού το καθιστά δύσκολο. Στα προ πανδημίας χρόνια, για παράδειγμα, ο κόσμος έβρισκε καταφύγιο σε αίθουσες με κλιματισμό, ενώ γείτονες επισκέπτονταν τακτικά τους ηλικιωμένους που ζούσαν μόνοι. Ωστόσο, πλέον εξαιτίας του COVID-19 όλα έχουν αλλάξει και τα νοσοκομεία είναι λιγότερο προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν ασθενείς με θερμοπληξία εν μέσω πανδημίας. Πόσω μάλλον όταν το προσωπικό είναι εξαντλημένο και οι γενικότερες συνθήκες καθόλου ευνοϊκές για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Με δεδομένες και τις καθόλου αισιόδοξες προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι, το ευρωπαϊκό Τμήμα του WΜO συστήνει στις χώρες να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν σχέδια δράσης για την υγεία σε καιρούς καύσωνα, με στόχο αρχικά την πρόληψη και αφετέρου την εκτίμηση των κινδύνων στη δημόσια υγεία και την αντιμετώπισή τους. Ο σχεδιασμός θα πρέπει να είναι επίσης σε διάφορες φάσεις από βραχυπρόθεσμος έως μακροπρόθεσμος και ειδικά για φέτος να επικαιροποιήσουν τα υπάρχοντα σχέδια λαμβάνοντας υπόψη και τους κινδύνους από την πανδημία του COVID-19.

AccuWeather : Ένα καλοκαίρι για την Ευρώπη “στο κόκκινο”

 

Χωρίς υπερβολή “στο κόκκινο” θα είναι το φετινό καλοκαίρι σύμφωνα και με την μακροπρόθεσμη εποχική πρόβλεψη που κάνει για την Ευρώπη και η γνωστή αμερικανική ιστοσελίδα η οποία εξειδικεύεται στον καιρό, AccuWeather.

Όλη η Γηραιά ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας, με εξαίρεση τις βρετανικές νήσους και το δυτικό κομμάτι της Νορβηγίας που βρέχεται από τον Ατλαντικό, όπου οι μετεωρολόγοι του AccuWeather “βλέπουν” περιόδους με καταιγίδες, εξίσου επικίνδυνες και τους θερινούς μήνες. Αν και οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, καθότι έχουν μεγάλο βαθμό επισφάλειας, εντούτοις ως τάση, με δεδομένες και τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, έχουν ιδιαίτερη αξία και σημασία. Σύμφωνα λοιπόν με την ομάδα της οποίας ηγείται ο επικεφαλής επί 26 χρόνια της εταιρείας, Τζέισον Νίκολς, η ανάλυση για τον καιρό του επερχόμενου καλοκαιριού στην Ευρώπη στη βάση των δεδομένων δύο δεκαετιών δείχνει ότι το φετινό θέρος θα είναι “φωτιά και λάβρα”, με υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, μοτίβο που θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα και την Κρήτη. Υπάρχει, μάλιστα, εκτίμηση για παρατεταμένες περιόδους, όπου η θερμοκρασία θα παραμένει μεταξύ 30 και 40 βαθμών Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων και της Bόρειας Ιταλίας.

Πάντα σύμφωνα με τα μοντέλα του AccuWeather, πιο επικίνδυνο αναμένεται το καλοκαίρι για την Ιβηρική Χερσόνησο, που βίωσε ένα βροχερό φινάλε του χειμώνα και της άνοιξης, ειδικά Μάρτιο και Απρίλιο. Η βροχή ευνόησε τους αποθέτες νερού, ωστόσο οι αυξημένες βροχοπτώσεις οδήγησαν σε ένα ξέσπασμα της βλάστησης που θα μετατραπεί σε εν δυνάμει… προσάναμμα το καλοκαίρι με τις αναμενόμενες υψηλές θερμοκρασίες, κάνοντας ακόμα πιο επικίνδυνο από το σύνηθες το ξέσπασμα δασικών πυρκαγιών σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Ζέστη και ξηρασία είναι το μοτίβο που διακρίνεται προ των πυλών για το μεγαλύτερο μέρος κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και τη Γερμανία και τη Γαλλία, που θα μπορούσε να ρίξει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τη στάθμη των ποταμών, δημιουργώντας προβλήματα στα πλοία που διασχίζουν τους υδάτινους δρόμους της Γηραιάς, αν και όχι στα επίπεδα που είχαν διαπιστωθεί το 2018 και 2019.

Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις και στην αγροτική παραγωγή σε πολλές χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ουκρανία, η οποία απώλεσε το 2,6% της χειμερινής παραγωγής λόγω των ασυνήθιστα ξηρών συνθηκών που επικράτησαν στη χώρα και ίσως δει μείωση και των βροχοπτώσεων που καταγράφονται συνήθως στη χώρα και τους θερινούς μήνες. Μια προειδοποίηση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Ουκρανία είναι ο έκτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού και ο τέταρτος μεγαλύτερος καλαμποκιού.

Στον αντίποδα οι επικίνδυνες καλοκαιρινές καταιγίδες, οι λεγόμενες “flash floods” με καταρρακτώδεις βροχές, ανέμους ακόμα και χαλάζι, λόγω και των ιδιαίτερα ξηρών συνθηκών, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στη Δυτική Ευρώπη, ειδικά σε περιοχές της Βόρειας Γαλλίας και της Πολωνίας, αλλά επίσης στη Δανία και τη Γερμανία. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του AccuWeather, στην «επικίνδυνη ζώνη» βρίσκονται πόλεις όπως το Παρίσι, η Πράγα, οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και η Βαρσοβία. Για τις βρετανικές νήσους η αμερικανική ιστοσελίδα “βλέπει” βροχές που θα μπορούσαν να τερματίσουν τις παρατεταμένες περιόδους με θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο. Το ίδιο σκηνικό αναμένεται και για τμήμα της Νορβηγίας, ενώ η υπόλοιπη Σκανδιναβική Χερσόνησος αλλά και οι χώρες της Βαλτικής θα ζήσουν ένα ζεστό καλοκαίρι, όχι όμως στην ακραία μορφή του. Αν επαληθευτεί αυτό το μοτίβο, υπάρχει, όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι του AccuWeather, σοβαρός κίνδυνος να επαναληφθεί και φέτος το σκηνικό των δασικών πυρκαγιών, με τη Σουηδία και τη Φιλανδία να βρίσκονται πιο κοντά στην απειλή, ειδικά για το δεύτερο μισό του φετινού καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται ότι δύο χρόνια πριν η Σουηδία υπέφερε από τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές στην ιστορία της.

Πηγή: neakriti.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ