Καπάτος στη μηνιαία του ανασκόπηση: Όλα όσα αναφέρει για Πολιτισμό, Υγεία και Ασφάλεια -Αιχμές στον ΣΥΡΙΖΑ
Πολιτική
07/04/2024 | 15:32

Φίλες και φίλοι,

Τιμώντας σταθερά τη μεταξύ μας σχέση εμπιστοσύνης, συνεχίζω την τακτική σας ενημέρωση για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, καθώς και για την προσωπική μου πολιτική δραστηριότητα σε θέματα που αφορούν στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα μου το νομό Κεφαλληνίας.

Σήμερα είναι Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Είναι η τρίτη Κυριακή των Νηστειών και έχουμε φθάσει στο μέσο της Μεγάλης Σαρακοστής, αφού μένουν ακόμη τρεις εβδομάδες για τον ερχομό της Μεγάλης Εβδομάδας των Παθών του Κυρίου. Πάμε λοιπόν να κάνουμε μαζί την ανασκόπηση του μήνα που μας πέρασε.

Πολιτισμός

Τον περασμένο μήνα ολοκληρώθηκε και ανατέθηκε η κατασκευή του έργου του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου. Με αυτόν τον τρόπο δρομολογείται η υλοποίηση ενός σπουδαίου έργου του Αργοστολίου και της ευρύτερης περιοχής, το οποίο ανέμεναν οι κάτοικοι για πολλά χρόνια. Να υπενθυμίσω ότι από τους σεισμούς του 2014, κατά τους οποίους το μουσείο υπέστη καταστροφικές ζημιές έως και το 2019, δεν είχε προχωρήσει καμία διαδικασία για την επαναλειτουργία του, όπως για κάθε έργο στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Ότι ξεκίνησε είναι από το 2019 και έπειτα. Και βεβαίως η κριτική είναι καλοδεχούμενη, όχι όμως από τον ΣΥΡΙΖΑ που αδράνησε για τον τόπο μας επί 5 χρόνια.

Οι διαδικασίες για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, καθώς τμήμα του κτηρίου του μουσείου ρυμοτομούνταν επί της οδού Βαλλιάνου, ξεκίνησαν το 2020. Η τροποποίηση εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο 2021. Η μουσειολογική μελέτη εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟΑ στις 25 Οκτωβρίου 2021, ενώ η προμελέτη ανακατασκευής του κτιρίου εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων, τον Ιούλιο του 2022. Τον Μάιο του 2023 εγκρίθηκε ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για τη δημοπράτηση του μουσείου. Στις 11 Μαρτίου 2024 ανατέθηκε η κατασκευή του στην ανάδοχο εταιρεία.

Είναι η πρώτη φορά που το συνολικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού για τα νησιά μας εκτελεί έργα ύψους 18.000.000 ευρώ, κρίσιμα για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, τα οποία αποδεικνύουν ότι ο πολιτισμός, εκτός από δημόσιο κοινωνικό αγαθό, είναι και μοχλός ανάπτυξης. Επιπλέον, το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην προστασία και ανάδειξη του ρωμαϊκού ταφικού μνημείου στο Φισκάρδο, που όπως όλα δείχνουν ήταν ένας σημαντικός ναυτικός σταθμός μεταξύ της Ιταλικής και της Ελληνικής χερσονήσου. Με τις προτεινόμενες επεμβάσεις, σε συνδυασμό και με την ολοκλήρωση των απαραίτητων απαλλοτριώσεων, στόχος είναι να προστατευτούν τα ευρήματα, καθιστώντας τον Ρωμαϊκό Θάλαμο – Μαυσωλείο προσβάσιμο στους επισκέπτες μας.

Χαίρομαι διότι οι συντονισμένες προσπάθειες στα έργα πολιτισμού των νησιών μας, μετά και την Αρχαιολογική Συλλογή της Σάμης που εγκαινιάστηκε προ διετίας, επιτρέπουν να εξελίσσονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια ένα σύνολο σημαντικών πολιτιστικών πόλων, οι οποίοι θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος μας.

Αντιπυρική Προστασία

Έχουμε νέα και ως προς Χρηματοδότηση ρεκόρ θα την έλεγα, για την δημιουργία Μικτών Αντιπυρικών Ζωνών σε οικισμούς και δρόμους του Νομού μας. Σε συνέχεια των καθαρισμών των δασών των προηγούμενων δύο ετών – που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια μέσω του προγράμματος AntiΝero – και οι οποίοι κρίθηκαν αποτελεσματικοί αφού συνέδραμαν με επιτυχία στον αντιπυρικό σχεδιασμό και τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, ένα νέο πρόγραμμα για το Νομό μας (ΑntiNero III), συνολικής αξίας 4.404.450 ευρώ έρχεται να συμβάλλει δραστικά στην αντιπυρική προστασία του τόπου μας, ικανοποιώντας ένα πάγιο καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και όλων των φορέων.

Οι δράσεις πυροπροστασίας στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη είναι πολύ σημαντικές, ωστόσο δεν αποτελούν πανάκεια. Ελαττώνουν τον κίνδυνο από δασικές πυρκαγιές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τον αποτρέπουν. Η συνεχής επαγρύπνηση όλων μας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι απαραίτητη.

Ασφάλεια

Σημαντική εξέλιξη θεωρώ και την επιτυχή εξέλιξη στην ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης για την ενίσχυση της τουριστικής περιόδου στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Εξασφαλίσαμε σχεδόν τον διπλασιασμό των δοκίμων αστυνομικών που θα υπηρετήσουν φέτος συγκριτικά με την περσινή τουριστική περίοδο.

Υγεία

Με την ευκαιρία να αναφέρω τα νεότερα στον τομέα της εκπαίδευσης για την υγεία στο Νομό μας και ειδικότερα της σχολής του νοσοκομείου Αργοστολίου. Στην πρόσφατη συνάντησή μας με το προσωπικό και τον Διευθυντή της Σχολής κ. Νίκο Μοντεσάντο εξετάσαμε τις δυνατότητες λειτουργίας της νέας ειδικότητας «βοηθός εργοθεραπείας», μιας αναγκαίας ειδικότητας για τα νησιά μας, καθώς στους Δήμους μας λειτουργούν ιδιωτικά κέντρα εργοθεραπείας, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, οίκοι ευγηρίας, στέγη διημέρευσης ατόμων με ειδικές ανάγκες και στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης Α.Μ.Ε.Α, των οποίων η εργοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματός τους. Κοινή μας επιδίωξη είναι η περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργίας της σχολής και των σπουδαστών της, την οποία υποστηρίζει αξιόλογο επιστημονικό ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου Αργοστολίου.

Ιθάκη

Στο μεταξύ να τονίσω ότι στις συναντήσεις εργασίας που πραγματοποιώ με όλους τους Δημάρχους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης επιδιώκω να καταφέρνουμε να αξιοποιήσουμε όλους τους τρόπους που έχουμε στη διάθεσή μας ενισχύοντας τα νησιά μας και μάλιστα πρόσφατα μαζί με τον Δήμαρχο Ιθάκης κ. Διονύση Στανίτσα σε συνάντηση με τον αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο αναφερθήκαμε στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα προγράμματα του Υπουργείου για να ξεκινήσουν επιπλέον έργα που έχει ανάγκη ο Δήμος Ιθάκης.

Φθάνοντας προς το τέλος να σας πω ότι με χαροποιεί ιδιαίτερα η μεγάλη συμμετοχή των σχολείων των νησιών μας στο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών επισκέψεων που υλοποιεί το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, καθώς έτσι ενισχύεται η εμπέδωση των αξιών του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, ώστε να διαπαιδαγωγούμε ενεργούς και υπεύθυνους μελλοντικούς πολίτες. Τον περασμένο μήνα φιλοξενήσαμε στη Βουλή μαθήτριες και μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους από το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, καθώς και από το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Κεφαλονιάς. Είναι σημαντικό η νέα γενιά, που αποτελεί για όλους μας ελπίδα για το μέλλον, να γνωρίζει το έργο του ανώτατου οργάνου της αντιπροσωπευτικής μας Δημοκρατίας.

Κλείνω με μια αναφορά στην εξαιρετική πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εκδήλωση της Σύμπραξης του Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Αργοστολίου και φιλοξενήθηκα διαδικτυακά αφού οι υποχρεώσεις μου στη Βουλή δεν μου επέτρεψαν να βρίσκομαι στην Κεφαλονιά. Σηματοδοτείται μια νέα εποχή, μια νέα αρχή στον τρόπο που η τοπική αυτοδιοίκηση συνδυαστικά και από κοινού με τους φορείς του τουρισμού, το επιμελητήριο και τις αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζει τον τουρισμό.

Αυτές τις μέρες βρίσκομαι στην Αθήνα για το 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα ολοκληρώθηκε το τριήμερο επετειακό συνέδριο όπου τιμούμε τα 50 χρόνια της Δημοκρατίας και τα 50 χρόνια του κόμματος που την έφερε ξανά στην Ελλάδα μετά τη δικτατορία του 1967. Η Νέα Δημοκρατία ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. άλλωστε η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου. Και ήταν ο ιδρυτής μας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που υπέγραψε τη Συμφωνία Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, οδηγώντας την πατρίδα μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και από ουραγοί της Ευρώπης είμαστε ισότιμο μέλος της. Γι’ αυτό και το 15ο συνέδριο είναι τόσο σημαντικό. Είναι γεμάτο με ιστορία και ποτισμένο με το όραμα μας για το αύριο.

Σας αφήνω εδώ και επ’ αφορμή της έναρξης της τουριστικής περιόδου για το 2024 εύχομαι καλή επιτυχία στους επιχειρηματίες, καλή δύναμη στους εργαζόμενους και τους φορείς του τόπου μας που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού τη φετινή τουριστική περίοδο.

 

Δείτε αναλυτικά το Ενημερωτικό Δελτίο Δραστηριότητας του βουλευτή Παναγή Καππάτου (Μάρτιος 2024) εδώ.

 

Παραμένω πάντα στη διάθεση σας.

Με τιμή,

Παναγής Καππάτος

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer