Τι ονόματα ακούγονται. Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιοι μετακινούνται. Ποιοι θα μπουν στην κυβέρνηση. Όλες οι διεργασίες και οι καραμπόλες της τελευταίας στιγμής.
Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει πλέον οι διεργασίες για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν ανασχηματισμό που θα έχει πρωτίστως εκλογική χροιά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να δώσει την εικόνα μιας νέας αρχής για την κυβέρνηση, που έχει αρχίσει να εμφανίζει σημάδια κόπωσης και φθοράς, αλλά και συντονισμού, αν και εκείνο που αναμένεται να κυριαρχήσει ως προς τις αλλαγές και επιλογές προσώπων είναι οι εσωκομματικές διευθετήσεις.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, με κάποιες εκ των οποίων προσωπικά είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς ενδέχεται να αποτελούν διαρροές για να επηρεάσουν τον πρωθυπουργό ή να πλήξουν ανθρώπους που συνεργάτες του έχουν ως στόχο:
ΟΙ ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ:
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, παρά τις υπόγειες επιθέσεις που δέχθηκε, δείχνει να παραμένει στη θέση του, αφού το σχήμα του υπουργείου Οικονομικών δεν δείχνει να αλλάζει. Χωρίς αλλαγές δείχνει να είναι και τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς οι Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος εμφανίζονται αμετακίνητοι, με τα ελληνοτουρκικά και τα εξοπλιστικά προγράμματα να εισέρχονται στην τελική ευθεία, ενώ, παρά τον εσωτερικό πόλεμο που δέχθηκε, φαίνεται να παραμένει στη θέση του ο υπερδραστήριος και αποτελεσματικός υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.
Στα πόστα τους δείχνουν να παραμένουν και οι υπουργοί Ψηφιακής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Πιερρακάκης, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης (στο υπουργείο αναμένεται να προστεθεί και υφυπουργός), Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης. Ενισχυμένος εμφανίζεται ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, καθώς και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς.
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» – ΟΙ ΕΠΙΦΟΒΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΑΜΠΟΛΕΣ:
Όπως όλα δείχνουν, πολύ δύσκολα θα παραμείνει στη θέση του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, αν και δύσκολα θα εξηγηθεί πώς ο τομέας του πήγε καλά (όπως διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ο ίδιος ο πρωθυπουργός) και ο υπεύθυνος υπουργός θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης!
Σε κίνδυνο –όπως καιρό τώρα έχει γράψει το iEidiseis- βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος όμως έχει αποδειχθεί «επτάψυχος» και ενδέχεται να σώσει την παρτίδα, είτε με μετακίνησή του σε άλλο κυβερνητικό θώκο, είτε και παραμένοντας (όσο δύσκολο και αν φαντάζει) στη θέση του. Το πιθανότερο σενάριο, πάντως, είναι ο Γιάννης Βρούτσης να οριστεί κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει τυχόν μετακίνηση ή όχι της Νίκης Κεραμέως, με την υπουργό Παιδείας να αυξάνει τις τελευταίες ημέρες τις πιθανότητες για παραμονή στη θέση της-και σε κάθε περίπτωση να κερδίζει την παραμονή της στο κυβερνητικό σχήμα.
Στο στόχαστρο του Μαξίμου, όπως και ο ίδιος γνωρίζει, είναι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που και αυτός όμως δεν κινδυνεύει να μείνει εκτός κυβέρνησης, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες να παραμείνει και στο ίδιο του το υπουργείο, όπου ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης αναμένεται να αναβαθμιστεί ούτως ή άλλως σε αναπληρωτή υπουργό. Αίσθηση, επίσης, προκαλούν οι διαρροές για τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, με το σκεπτικό, μάλιστα, ότι επιδεικνύει «απροθυμία συνεργασίας» με ανθρώπους του Μαξίμου!!! Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο για το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζεται είτε η μετακίνηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, είτε η αναβάθμιση του νυν υφυπουργού Θοδωρή Λιβάνιου.
Ο πρωθυπουργός, επίσης, φαίνεται να επιθυμεί να αφήσει τον Άδωνι Γεωργιάδη εκτός κυβέρνησης, κάτι όμως που δύσκολα θα μπορέσει να υλοποιήσει-σε μια τέτοια περίπτωση δέχεται εισηγήσεις για μετακίνησή του ή και για υποβάθμισή του! Στο στόχαστρο στελεχών του Μαξίμου φέρεται να είναι και ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ενδέχεται να αναλάβει υπουργός Παιδείας σε περίπτωση μετακίνησης της Νίκης Κεραμέως, αλλά και υπουργός Εργασίας.
Πολύ πιθανό είναι το σενάριο μετακίνησης του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα σε -παραγωγικό;- υπουργείο, με τη θέση αυτή τη στιγμή να παίζεται μεταξύ του Χρήστου Ταραντίλη και του Δημήτρη Τσιόδρα. Βέβαιη, τέλος, θα πρέπει να θεωρείται η αντικατάσταση του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρου Καράογλου.
Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ «ΓΑΛΑΖΙΩΝ» ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ:
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του επικείμενου ανασχηματισμού είναι, όπως πρώτο έγραψε το iEidiseis, η «σφαγή» των εξωκοινοβουλευτικών υφυπουργών και η χρησιμοποίηση βουλευτών, ιδίως από την επαρχία –και δη από τη Βόρειο Ελλάδα, όπου το Μαξίμου –για πολλαπλούς λόγους- μετρά τις μεγαλύτερες απώλειες.
Μεταξύ εκείνων που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν είναι ο Θοδωρής Ρουσόπουλος (παίζει για υπουργός Τουρισμού, Παιδείας και Εργασίας, αλλά και για αναπληρωτής υπουργός σε κάποιους τομείς, ο Κώστας Κατσαφάδος, η Σοφία Βούλτεψη, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Σπήλιος Λιβανός, ο Χρήστος Κέλλας, ο Γιώργος Στύλιος, ο Γιάννης Μπούγας, η Άννα Ευθυμίου, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, οΚώστας Γκιουλέκας, ο Βασίλης Οικονόμου, ο Γιάννης Οικονόμου και ο Χρήστος Ταραντίλης.
Ακούγονται, επίσης, έντονα τα ονόματα των βουλευτών- καθηγητών Άγγελου Συρίγου, Δημήτρη Καιρίδη και Τάσου Χατζηβασιλείου.
ΞΑΝΑ «ΦΗΜΕΣ» ΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΜΟΣΙΑΛΟΥ-ΠΟΥ όμως ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ:
Εν τω μεταξύ, επανέρχονται φήμες για χρησιμοποίηση του Ηλία Μόσιαλου στο υπουργείο Υγείας. Όχι μόνο γιατί εκτιμάται ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη δεξιά βάση της ΝΔ και από την εκκλησία, αλλά και γιατί ο ίδιος ο Ηλίας Μόσιαλος δεν δείχνει να το επιθυμεί.
ΤΟ ΤΕΛΟΣ (;) ΤΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ:
Οι πληροφορίες επιμένουν πως σε αυτή τη φάση δεν θα έχουμε συνέχεια του ανοίγματος του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω του ανασχηματισμού στην κεντροαριστερά, αλλά κανείς δεν πρέπει να αποκλείσει την χρησιμοποίηση στο νέο σχήμα ενός ή δυο εξωκοινοβουλευτικών προσώπων!
Πηγή: iediseis.gr