Ειδήσεις από το Αργοστόλι: Αύγουστος, κάπου στο 1928
de Facto
31/08/2023 | 10:00

Η αθηναϊκή εφημερίδα “Εμπρός” στο φύλλο της 31 Αυγούστου 1928 και στη σελίδα 4 “Η Επαρχιακή Ζωή” περιλαμβάνει και τη στήλη “Από το Αργοστόλιον – Ζωή και κίνησις” γραμμένη από τον ανταποκριτή της εφημερίδας στην πόλη, όπως γράφει. Τί γίνεται λοιπόν στο Αργοστόλι, εκείνο τον Αύγουστο;

Ο αγγλικός στόλος ναυλοχεί στο Αργοστόλι

Έρχονται τα “ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα” (για να θυμηθούμε την παλιά ελληνική ταινία), και το Αργοστόλι είναι προετοιμασμένο. Η αγορά του Αργοστολίου, λόγω της παραμονής του στόλου στην πόλη, χαρακτηρίζεται από αφθονία. “Όμορφα καροτσάκια” γεμάτα με φρούτα περιμένουν τος “λιρούχους αγοραστάς” όπως λέει η εφημερίδα. Και όχι μόνον. Το Δημοτικό Καφενείο της πόλης (που βρισκόταν στην πλατεία Βαλλιάνου) έχει  αναδιαμορφωθεί σε “καμπαρέ”. (αυτό τον όρο χρησιμοποιεί ο ανταποκριτής). Εκεί συγκεντρώνεται πλήθος άγγλων αξιωματικών, οι οποίοι “αν φρακ” (φορώντας φράκο), χορεύουν με τις “σαντέζες”. Κατά τα άλλα “μεγαλείο η αγγλική μοίρα” στο Αργοστόλι, με ένα “τεράστιον αεροπλανοφόρον” να προκαλεί τον θαυμασμό, ενώ στην πλατεία του τελωνείου εγκαθίστανται και δυο-τρεις “αργυραμοιβοί”, για να αλλάζουνε τις λίρες.

… κι ένα δυστύχημα

Μέσα στην ανεμελιά της επίσκεψης των Άγγλων έρχεται και ένα θαλάσσιο δυστύχημα να συγκλονίσει την πόλη.  Ο Λούης Καούκης αποφασίζει να επισκεφθεί, με την αλιευτική του λέμβο, τον αγγλικό στόλο (που ήταν αγκυροβολημένος “αρόδου”). Βάζει λοιπόν στη λέμβο την γυναίκα του, τα τρία του παιδιά, την Αντζουλέτα Καραμπάτου με το παιδί της, την Αικατερίνη (“χήρα Βλάχου”), τα δύο παιδιά “του φύλακος των φυλακών”, και την Ειρήνη Αραβαντινού με το παιδί της. Το όλον δηλαδή, επιβάτες 12 επί της λέμβου. Μετά την επίσκεψη, και “πλησίον του φάρου”, η λέμβος ανατρέπεται και  οι περισσότεροι από τους επιβάτες βρίσκονται “εντός ολίγων λεπτών εις τον βυθόν”. Το Λιμενικό με τη βοήθεια και άγγλων ναυτών περισυλλέγει τους ναυαγούς (εκτός από την Ειρήνη Αραβαντινού, που βρίσκεται την επόμενη μέρα πνιγμένη από αλιείς) και τους οδηγεί στο νοσοκομείο. Ένα από τα παιδάκια, 10 ετών, δεν κατορθώνει να επιζήσει.

Τα επινίκια των εκλογών

Μέσα στον Αύγουστο, με τα “μπάνια του λαού” είχαμε και εκλογές (19 Αυγούστου, αν έχετε το θεό σας!), στις οποίες θριαμβεύει ο Ελευθέριος Βενιζέλος με πανελλαδικό ποσοστό 46,94%. Στην Κεφαλονιά οι εκλογές διεξάγονται, όπως λέει η εφημερίδα με “παραδειγματικήν τάξιν”, κοινώς, ξύλο δεν έπεσε. Η εφημερίδα λέει βέβαια, πως οι Αργοστολιώτες, παρά την απαγόρευση κατανάλωσης οινοπνευματωδών την ημέρα των εκλογών, τα “έτσουξαν” σε ιδιωτικές κατοικίες. Και την επομένη, οι νικητές γιορτάζουν. Στο Αργοστόλι, οι φίλοι του νικητή Λιβαθινόπουλου οργανώνουν πανηγυρική “διαδήλωσι”, στην οποία συμμετέχουν και οι Ληξουριώτες “αφιχθέντες επί στόλου κανών” φέρνοντας μαζί τους και τον δικό τους νικητή Ανδρέα Αλιβιζάτο. Η εφημερίδα σημειώνει τη βαρυσήμαντη λακωνική δήλωση του Αλιβιζάτου “Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα”. Οι εκλογές φέρνουν και αύξηση στις πωλήσεις των εφημερίδων, που γίνονται ανάρπαστες μόλις φτάνουν στο πρακτορείο του Κομηνάτου. Ενώ, οι Πυργισιάνοι που κατοικούν στην Πάτρα, ήρθαν, ψήφισαν και πήραν μαζί τους μεγάλες ποσότητες ρίγανης. Έρχεται και ο νέος Νομάρχης, Γεωργιάδης (δηλαδή όχι και τόσο νέος, είχε υπηρετήσει ξανά στην Κεφαλονιά), και οι ντόπιοι τον υποδέχονται μετά μεγάλης χαράς.

Ο Λαυράγκας στο Αργοστόλι

Μέσα στον Αύγουστο, καταφθάνει στο Αργοστόλι και ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Διονύσης Λαυράγκας, ενώ αναμένεται και ο θίασος- ‘παιδί” του Λαυράγκα “Ελληνικό Μελόδραμα” (προπομπός, τρόπον τινα της Λυρικής Σκηνής). “Ελπίζεται πως θα περάσουμε μερικές ευχάριστες βραδυές” λέει η  εφημερίδα, ενώ φημολογείται ότι στο Αργοστόλι θα δοθεί η πρεμιέρα του νέου έργου του Λαυράγκα “Μαύρη Πεταλούδα”

Και τα καθημερινά… που κάτι μας θυμίζουν…

Τα βαποράκια που οδηγούν στο Ληξούρι δεν πάνε καλά. Οι “μπενζίνες” προτιμώνται από τον κόσμο – πάνε πιο γρήγορα και τις βρίσκει κανείς πιο εύκολα. Αλλάζουν οι καιροί… Στο λιμάνι της Σάμης πάντως, γίνεται ο κακός χαμός – τεράστια αταξία με τις βάρκες της αποβίβασης και επιβίβασης, και κανείς δεν βάζει τάξη. Ο Δήμος Αργοστολίου φαίνεται ότι κάνει οικονομία, γιατί τα φώτα της πλατείας σβήνουν πολύ νωρίς, ενώ οι Αργοστολιώτες δεν φαίνεται να έχουν και πολλή όρεξη για μπάνιο, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες. Μάλλον η ακρίβεια τους έχει χαλάσει το κέφι. Καθώς λέει η εφημερίδα, η ζωή στο Αργοστόλι “δεν είναι φθηνοτέρα της αθηναϊκής”, αφού για να φάει κανείς σ’ ένα εστιατόριο θέλει τουλάχιστον είκοσι δραχμές…

Πηγή: ionica.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer