Χρήστος Στυλιανίδης από Ιθάκη: Με εντολή Πρωθυπουργού, άμεση η αποκατάσταση των ζημιών στο νησί
Πολιτική
17/10/2021 | 10:24

Κυβερνητικό κλιμάκιο, μ’ επικεφαλής τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, μετέβη στην Ιθάκη. Γι’ αυτοψία στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Μπάλλος».
Τον υπουργό συνοδεύουν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος, και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Ο κ. Στυλιανίδης δεσμεύτηκε για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που καταγράφονται στην Μητρόπολη και σε επιχειρήσεις του νησιού, καθώς και για ταχύτατη καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες. «Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που άφησε η κακοκαιρία», είπε χαρακτηριστικά.
Η καταρρακτώδης βροχή που έπληξε το νησί, μετέτρεψε τους κεντρικούς δρόμους σε ορμητικούς χειμάρρους, ενώ πλημμύρισαν κατοικίες, μαγαζιά και αυτοκίνητα. Η Ιθάκη δεχόταν τεράστιες ποσότητες βροχής από τις 4 το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι τις 10 το βράδυ.

«Κατέβηκε όλο το βουνό, ερχόταν νερό από όλες τις μεριές. Υπάρχει λάσπη παντού. Αν δεν είχαμε σπάσει τα πεζοδρόμια και τα μουράγια θα είχαμε χάσει κόσμο» δήλωσε ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας.
Κατά την επίσκεψή, του ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με εντολή του πρωθυπουργού ήρθαμε να επισκεφθούμε ειδικά την Ιθάκη, γιατί είναι η περιοχή της Ελλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από αυτή τη φυσική καταστροφή, τον «Μπάλλο», όπως τον ονομάσαμε.
Η Ιθάκη έχει δεχτεί τόσο μεγάλο όγκο νερού που σύμφωνα με τις στατιστικές, όπως πληροφορήθηκα από τους ειδικούς, αποτελεί το τέταρτο ή το πέμπτο ρεκόρ βροχόπτωσης. 345 χιλιοστά σε αυτό το μικρό νησί. Αντιλαμβάνεστε τι ζημιές έχουν γίνει… Επισκεφθήκαμε την εκκλησία, σπίτια, επιχειρήσεις.
Το νησί χρειάζεται άμεση βοήθεια. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ήδη συνομιλήσει, μόλις κατεβήκαμε από το ελικόπτερο, με το δήμαρχο, μας έδωσε εντολή να προχωρήσουμε άμεσα.
Για το λόγο αυτό είναι μαζί μας ο υφυπουργός, κ. Τριαντόπουλος, ο οποίος είναι αρμόδιος για τα θέματα αποκατάστασης μετά από φυσικές καταστροφές. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να δώσουμε λύσεις για την Ιθάκη.
Θέλω, όμως να τονίσω κάτι που έγινε εδώ, στη Ιθάκη, την ώρα της καταστροφικής κακοκαιρίας. Έχει σημασία και δείχνει ξεκάθαρα ότι η πρόληψη είναι το παν, είναι η καλύτερη θεραπεία.
Υπό την ηγεσία του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου πάρθηκε μία πολύ σημαντική απόφαση. Τη στιγμή της κρίσης αποφάσισαν να σπάσουν ορισμένα τοιχία στο λιμάνι που εμπόδιζαν το νερό να βγει προς τη θάλασσα. Διαφορετικά θα είχαμε νεκρούς.
Αυτό σημαίνει προληπτική στάση στο σωστό χρόνο. Και θέλω να συγχαρώ το δήμαρχο και όλη την ηγεσία του νησιού που πήρε αυτή την σημαντική απόφαση τη στιγμή που έπρεπε. Τον ευχαριστούμε όλοι γιατί σώθηκαν ζωές.
Αυτό κάναμε και στην Αθήνα. Αν διαβάσετε σήμερα άρθρα καθηγητών για την επικινδυνότητα του φαινομένου είναι προφανές ότι πήραμε τη σωστή απόφαση να κλείσουμε τον Κηφισό για όλο το βράδυ.
Γιατί αυτές ήταν οι προβλέψεις που είχαμε. Μοναδικός μας γνώμονας για κάθε απόφαση είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Και αυτό κάναμε και στην Ιθάκη και στην Αθήνα και στη Χαλκιδική και στην Κρήτη.
Θα ήθελα, τέλος, να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τους ήρωες των σωμάτων ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, όλους εκείνους που εκείνη τη δύσκολη στιγμή έδρασαν αποτελεσματικά και έσωσαν ζωές, τους αφανείς ήρωες σε όλη την Ελλάδα.
Το Πυροσβεστικό Σώμα με την ΕΜΑΚ, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα αξίζουν της αναγνώρισης και της ευγνωμοσύνης μας».
Η Ιθάκη έχει υποστεί ήδη σημαντικότατες ζημιές από τον Ιανό. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού ορισμένα έργα πρόλαβαν να γίνουν ορισμένα όχι, λόγω των συνεχών κατολισθήσεων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ