Cheesecake καρπούζι
Μαγειρική
08/07/2023 | 17:00
Συστατικά
Για τη βάση μπισκότου
- 100 γρ. βούτυρο
- 300 γρ. μπισκότα βρόμης
Για την κρέμα cheesecake
- 500 γρ. τυρί κρέμα
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
Για τη σάλτσα καρπουζιού
- 5 γρ. φύλλα ζελατίνης
- 300 γρ. καρπούζι, ώριμο, πολτοποιημένο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 20 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1/4 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα, προαιρετικά
Για την συναρμολόγηση
- 400 γρ. καρπούζι, ώριμο, κομμένο σε μικρά κυβάκια (όχι από την καρδιά, από τα σπόρια και κάτω, για να είναι πιο συνεκτικό)
- φύλλα δυόσμου, για το σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ευχαριστούμε το μέλος Παναγιώτη Θεοδωρίτση για την καλοκαιρινή συνταγή του!
- Για τη βάση μπισκότου
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά ή στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 watt για 1 λεπτό σε ένα μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη.
- Αλέθουμε στο μηχάνημα με τα μαχαίρια τα μπισκότα μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Βάζουμε το βούτυρο, τη “σκόνη” από τα μπισκότα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.
- Στρώνουμε το μείγμα σε μια φόρμα 24 εκ. με αποσπώμενη βάση, και το πιέζουμε καλά με τον ίσιο πάτο ενός ποτηριού.
- Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε χείλος οπότε αφήνουμε τη βάση ίσια.
- Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 20-30 λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα cheesecake.
Για την κρέμα cheesecake
- Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε με το σύρμα ξεκινώντας σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό και έπειτα συνεχίζουμε σε δυνατή μέχρι η κρέμα να έχει την υφή γιαουρτιού. Δεν τη χτυπάμε περισσότερο γιατί θα κόψει! Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να γίνει αυτό εξαρτάται από το πόσο παγωμένη είναι η κρέμα και το πόσο δυνατό είναι το μίξερ μας.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους.
- Ρίχνουμε στο μπολ το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού ανακατεύοντας καλά.
- Προσθέτουμε σε δόσεις τη σαντιγί και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα για 1 λεπτό, μέχρι να ενσωματωθούν.
- Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στη βάση μπισκότου, την ισιώνουμε με μια σπάτουλα, και τη βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες ώστε να παγώσει και να σφίξει η κρέμα ή στην κατάψυξη για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Για τη σάλτσα καρπουζιού
- Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό να μουλιάσουν.
- Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τον πολτό καρπουζιού μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά, στίβουμε καλά τις ζελατίνες και τις προσθέτουμε στον ζεστό πολτό.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν, και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.
- Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10-15 λεπτά.
Για τη συναρμολόγηση
- Αφού σφίξει η κρέμα, απλώνουμε πάνω τα κυβάκια καρπουζιού σε όλη την επιφάνεια (προσέχουμε να τα στραγγίζουμε λίγο, ώστε να μην πέσουν υγρά πάνω στην κρέμα).
- Με ένα κουτάλι αδειάζουμε από πάνω την σάλτσα καρπουζιού, προσεκτικά, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια.
- Τοποθετούμε ξανά το γλυκό στο ψυγείο, έως ότου παγώσει και σταθεροποιηθεί η σάλτσα και να γίνει σφιχτό ζελέ, για 1-2 ώρες.
- Αφαιρούμε το cheesecake από το ψυγείο, ξεφορμάρουμε προσεκτικά, και σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου.
Πηγή: akispetretzikis.com
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
09:36
09:24