Αποκλειστική συνέντευξη του Νικόλα Φαραντούρη στο eKefalonia: “Ήρθε η ώρα η Κεφαλονια & Ιθάκη και όλα τα Επτάνησα να εκπροσωπηθούν δυνατά στην Ευρωβουλή”
Πολιτική
08/04/2024 | 08:39

Συναντήσαμε τον συμπατριώτη μας Καθηγητή του Ευρωπαϊκού Δικαίου & Δικαίου Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Σύμβουλο Ευρωπαϊκής Πολιτικής και υποψήφιο Ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νικόλα Φαραντούρη σε ένα διάλειμμα απ’ τις περιοδείες του στην Ελλάδα και συζητήσαμε για την υποψηφιότητά του στην Ευρωβουλή και ασφαλώς για την Κεφαλονιά & Ιθάκη.

Κύριε καθηγητά, τις τελευταίες μέρες είστε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε εσάς προσωπικά απ’ τη Βουλή ενώ η Κυβέρνηση ζήτησε την αποπομπή σας απ’ το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πράγματι! Μπορώ να καταλάβω γιατί η Κυβέρνηση ζητά να εξαιρεθώ απ’ το ευρωψηφοδέλτιο! Έχει καθε λόγο να ανησυχεί.. Προφανώς και ενόχλησαν οι δηλώσεις μου για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία κατηγορεί την Κυβέρνηση για παρακώλυση του έργου της, όπως την κατηγορούν και άλλα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μπορεί όμως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να ρίξει μία Κυβέρνηση όπως δηλώσατε;

Βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες μια λυσσαλέα προσπάθεια απαξίωσης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας απ’ την Κυβέρνηση προκειμένου να μην πέσει φως στο έγκλημα των Τεμπών. Όπως επίσης και μία λυσσαλέα προσπάθεια να περάσει στα ψιλά η κατάφορη παραβίαση εκλογικής νομοθεσίας και των προσωπικών δεδομένων και η αποκάλυψη των παρακρατικών μεθόδων παρακολούθησης πολιτικών ακόμη και των αρχηγών του στρατεύματος. Είναι λυσσαλέα η προσπάθεια της Κυβέρνησης να υποτιμήσει τη νοημοσύνη μας για την εκτροπή. Και ΝΑΙ! Η εισαγγελική έρευνα απ’ όπου κι αν προέρχεται (είτε από τους ευρωπαίους εισαγγελείς, είτε απ’ τους ελληνες εισαγγελείς) μπορεί & οφείλει να ρίξει φως και να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις & προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, όπως συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενο κράτος. Οι Κυβερνήσεις συχνά παραιτούνται υπό το βάρος σκανδάλων και εγκλημάτων.

Έτσι έπεσε ο αυστριακός Καγκελάριος Κουρτς, κάπως έτσι πέρασαν χειροπέδες στον γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί, έτσι έπεσαν οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις στην Ιταλία. Η δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί ακόμη κι αν οδηγήσει σε παραίτηση μία κυβέρνηση.

Με το Ναύαρχο Αποστολάκη στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη

Αυτό όμως δεν μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική και εθνική αστάθεια;

Ζητούμε τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ζητούμε φώς. “Εθνικό είναι το αληθές”, όπως λέει ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός. Ούτε το εθνικό συμφέρον, ούτε την αλήθεια υπηρετεί η προσπάθεια συγκάλυψης.

Έχετε επίσης προσωπικά “σηκώσει ψηλά” την “υπόθεση Ασημακοπούλου”. Είναι τόσο σημαντική;

Ναι, είναι. Σε ποιά χώρα απ’ τις 27 της ΕΕ το ίδιο το κράτος παραβιάζει τόσο κατάφορα εκλογική νομοθεσία & καταπατά προσωπικά δεδομένα και μάλιστα προεκλογικά; Στην Ουγγαρία του ακροδεξιού Όρμπαν τον Απρίλη 2022 διεξήχθησαν εκλογές με διεθνείς παρατηρητές. Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης κάνει ό,τι μπορεί για να του μοιάσει. Ζητάμε διαφάνεια & εγγυήσεις για μη χειράγωγηση. Η Κυβέρνηση με την παράνομη επεξεργασία & διακίνηση προσωπικών δεδομένων ελλήνων εκλογέων έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη μας. Η άλωση του κράτους από κομματικούς μηχανισμούς οδηγεί σε χειραγώγηση και θεσμική εκτροπή.

Καταγγέλετε νοθεία;

Όχι, καταγγέλουμε χειραγώγηση. Η Κυβέρνηση κλονίζει την εμπιστοσύνη μας με την αποδεδειγμένα & ομολογημένα παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας. Οι εκλογές έχουν τρία στάδια. Πριν την κάλπη, την ημέρα της ψηφοφορίας και κατόπιν στην καταμέτρηση- αποτύπωση. Ζητάμε εχέγγυα & διασφαλίσεις ΚΑΙ για τα τρία αυτά στάδια,όχι μόνοβτην ημέρα της ψηφοφορίας.

Γιατί υποψήφιος για τις ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Γιατί στη χώρα μας, τα νησιά μας, την κοινωνία και τους λαούς της Ευρώπης αξίζει μια διαφορετική πορεία προόδου, ευημερίας, διεθνούς παρουσίας & αυτοπεποίθησης και γνωρίζω πώς μπορώ να το πετύχω, μετά από 25 χρόνια διεθνούς πανεπιστημιακής παρουσίας ως καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου και δικηγόρος ευρωπαίκών υποθέσεων στην Ελλάδα και τις Βρυξέλλες.

Πιστέυετε ότι τα κόμματα ασχολούνται με τα ευρωπαϊκά θέματα ή αναλώνονται σε εσωτερικά ζητήματα και αντιπαραθέσεις;

Δείτε πώς άνοιξαν την αυλαία των ευρωεκλογών τα δύο κόμματα και βγάλτε τα συμπερασματά σας:
Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άνοιξε την αυλαία με προτάσεις για την οικονομία, το κόστος ζωής, τη φορολογία, την ενέργεια και με μία σοβαρή ευρωπαϊκή ατζέντα.

Η δε ΝΔ με παράνομη επεξεργασία & διαρροή των προσωπικών δεδομένων ελλήνων εκλογέων κατά παράβαση του ελληνικού & ευρωπαϊκού δικαίου διαπομπλευοντας τη χώρα στο εξωτερικό. Ποιό απ’ τα δύο κόμματα συμπεριφέρεται υπέυθυνα και σοβαρά και ποιό με κουτοπονηριές και παρανομίες που εκθέτουν τη χώρα;

Καθημερινή παρουσία στα κεντρικά τηλεοπτικά πάνελς

Συνεχίζετε να καταγγέλετε τις υψηλές τιμές και το κόστος ζωής. Είναι πράγματι τόσο άσχημα τα πράγματα;

Πλέον αποδεικνύεται με τα στοιχεία της Eurostat ότι η ακρίβεια που καλπάζει δεν είναι εισαγόμενη και ότι τα υπερκέρδη μιας χούφτας ετσιρειών, τραπεζών και ενεργειακών εταιρειών, έχουν συγκεκριμένη αιτία. Τα μέτρα και οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες κι έχουν εφαρμοστεί στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Επί τέσσερα χρόνια που προτείνουμε μέτρα – κι εγω προσωπικα γνωρίζετε πόσο έχω αναδείξει τα ζητήματα του ενεργειακού κόστους και της καρτελοποίησης της αγοράς – δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση. Στο πρόγραμμά μας λέμε αναλυτικά πώς θα μειωθεί άμεσα το ενεργειακό κόστος και το κόστος ζωής.

Στην Κεφαλονιά δεν σας βλέπουμε τόσο συχνά τον τελευταίο καιρο…

Έχετε δίκιο, δεν είμαι τόσο συχνά όσο επιθυμώ λόγω των πολιτικών υποχρεώσεων και την προεκλογικής μου δραστηριότητας σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας αλλά και στο εξωτερικό. Έρχομαι τα Σαββατοκύριακα όταν προλαβαίνω. Όμως πιστεύω ότι η εμπλοκή μου με την κεντρική πολιτική σκηνή και την Ευρωβουλή είναι για το καλό των νησιών μας και τα αναδεικνύει στο κέντρο των αποφάσεων. Άλλωστε πάντοτε, όπως διαπιστώνετε, είτε στην τηλεόραση, είτε σε παρεμβάσεις μου έχω ως αναφορά την πατρίδα μου και τα προβλήματα εδώ. Και ναι, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα η Κεφαλονια & Ιθάκη και όλα τα Επτάνησα να εκπροσωπηθούν με αυτοπεποίθηση στην Ευρωβουλή.

Πως κρίνετε την πορεία των θεμάτων στο νησί;

Μιλώντας με συμπατριώτες μας καθε μέρα και βλέποντας τη στασιμότητα θεωρώ ότι τα πράγματα είναι απογοητευτικά. Σε όλα τα μεγάλα θέματα που αναδείξαμε και προεκλογικά δεν προχωρά τίποτα.Το αρχαιολογικό μουσειο που έδειχνε πέρυσι ο Κ. Μητσοτάκης παραμένει όπως ήταν τα τελευταία 5 χρόνια..

Ο δρόμος Αργοστόλι – Πόρος είχε πει ο αρμόδιος υφυπουργός ότι θα είχε δημοπρατηθεί εντός του 2022. Και σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν πρόκειται να δημοπρατηθεί ούτε μέσα στο 2024 ενώ η χρηματοδότηση του έργου δεν είναι εξασφαλισμένη. Βάζω στοίχημα ότι η δημοπράτηση θα (ξανα)ανακοινωθεί λίγο πριν τις επόμενες εκλογές ή ευρωεκλογές για να σερβίρουν στους κεφαλονίτες το ίδιο ξανα-ζεσταμένο πιάτο.

Ακαδημαίκές εστίες και υποδομές στα τμήματα του Ιονίου Πανεπσιτημίου είναι όνειρα θερινής νυκτός. Όπως επίσης και η αναβάθμιση του Νοσοκομείου και των υγειονομικών δομών του νησιού μας.

Κι ο μακρύς κατάλογος συνεχίζεται: Τραγικές καθυστερήσεις στην καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου, τραγική υποστελέχωση της πολεοδομίας, τραγικές καθυστερήσεις σε δίκτυα και υποδομές. Ευτυχώς που ο βουλευτής είναι κυβερνητικός και τον ακούνε εκεί στην κυβέρνηση, όπως μας λέγανε προεκλογικά…!

Νικόλας Φαραντούρης και Δώρα Αϊβαζογου-Φαραντούρη

Τί μήνυμα θέλετε να στείλετε στου Κεφαλονίτες & Θιακούς εν όψει ευρωεκλογών ;

Θέλω να στείλω μήνυμα ενότητας και συστράτευσης. Κεφαλονιά και Ιθάκη θα έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπηθούν για πρώτη φορά στο κέντρο λήψης των αποφάσεων στην Ευρώπη αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή μετά από πολλά χρόνια. Ας την εκμεταλλευτούμε κι ας διεκδικήσουμε κατί καλύτερο για το μέλλον των νησιών μας!

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer