Από το Αργοστόλι με… (επιστημονική) αγάπη για το περιβάλλον
Οικολογία
30/09/2022 | 17:06

πλανήτης μας πάσχει (σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας μας) με «συμπτώματα» βαριά που έχουν ήδη εκδηλωθεί, όπως αποδεικνύουν ολοένα και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία. Η κλιματική κρίση δεν αποτελεί σενάριο του μέλλοντος, είναι εδώ, και οι επιπτώσεις της απειλούν το περιβάλλον αλλά και τον καθέναν μας. Ετσι μια επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη ακριβώς σε αυτό το θέμα με τη συμμετοχή μάλιστα 18 καταξιωμένων ειδημόνων δεν μπορεί παρά να είναι επίκαιρη και να μας αφορά όλους.

 

Το ερχόμενο Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2022 λοιπόν, όσοι βρεθούν στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα «Kλιματική κρίση: Περιβάλλον & Ανθρωπος» που διοργανώνεται από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κεφαλονιάς – Ιθάκης και η οποία θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Θέατρο «Κέφαλος».

Πολύπλευρη κάλυψη του θέματος

Η ημερίδα που απευθύνεται στο ευρύ κοινό διοργανώνεται στο πλαίσιο πολυθεματικού έργου για την κλιματική κρίση με τη συμμετοχή 18 ειδικών στο θέμα. Στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού μέσα από την παρουσίαση σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων και με πολύπλευρη κάλυψη του ζητήματος παρουσιάζοντας τα αίτια και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο χερσαίο/θαλάσσιο περιβάλλον και στον άνθρωπο, καθώς και τα μέτρα αντιμετώπισης και μετριασμού της. Άλλα θέματα που θα συζητηθούν είναι η κλιματική κρίση σε σχέση με τη διατροφή, τα απορρίμματα, τις επιδημίες, την τεχνολογία, την οικονομία, την πολιτική, την περιβαλλοντική ηθική και την τέχνη.

” alt=”” aria-hidden=”true” />Θαλασσινή Δούμα, Dissolving travelers, Φωτογραφία, Ασπρόμαυρη εκτύπωση (2022) σε χαρτί fine art, περιορισμένη έκδοση (1/6) 67 X 100 cm

 

Η επιστημονική ημερίδα έρχεται σε συνέχεια της έκθεσης «Φύση πάσχουσα, στην οποία συμμετείχαν είκοσι έξι καταξιωμένοι καλλιτέχνες και της παράλληλης έκθεσης «Νέοι καλλιτέχνες και κλιματική αλλαγή» στην οποία συμμετείχαν οκτώ φοιτητές από δύο Σχολές Καλών Τεχνών, που παρουσιάστηκαν στην Κεφαλονιά εφέτος το καλοκαίρι (9/7 – 5/8).

 

” alt=”” aria-hidden=”true” />Μάρθα Δημητροπούλου, Life, 2019, Πευκοβελόνες 19 X 19 X 19 cm

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα την τρέχουσα σχολική χρονιά

Το πολυθεματικό έργο τέχνης και επιστήμης για την κλιματική κρίση προορίζεται για μεγάλους και μικρούς και έτσι και την τρέχουσα σχολική χρονιά θα πραγματοποιηθεί και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.).

 

” alt=”” aria-hidden=”true” />Τάσος Μισούρας, The Reformist, 2016, Ακρυλικά και λάδι σε καμβά 173 X 127cm

Η ευθύνη των πολιτών

Το έργο προσφέρει συγκίνηση και γνώση και έχει σκοπό να προβάλλει με διάφορους τρόπους το μείζον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, που πλέον ονομάζεται κρίση και να μας ενθαρρύνει να σκεφτούμε πώς η κλιματική κρίση επηρεάζει τη ζωή μας και πώς εμείς ως πολίτες συμβάλλουμε σε αυτήν αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε για να την αποτρέψουμε. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε η δρ Θαλάσσιας Οικολογίας και τέως επίκουρη καθηγήτρια Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Νίνα Φραγκοπούλου η οποία έχει και την επιστημονική επιμέλεια της ημερίδας «στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να μας προτρέψει τελικά να αλλάξουμε τους δεσμούς μας με τη φύση για να αποτρέψουμε την ολοένα και μεγαλύτερη καταστροφή των οικοσυστημάτων όπου εντασσόμαστε και τα οποία, σε μεγάλο βαθμό, διαμορφώνουμε».

 

” alt=”” aria-hidden=”true” />Ιφιγένεια Σδούκου, Το “Ελαφοκόριτσο”, 2022, Κέντημα στο χέρι
130Χ 80 cm

Τον συντονισμό της ημερίδας που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αργοστολίου και η οποία θα διαρκέσει από τις 9 π.μ. ως τις 7 μ.μ. έχει η γεωπόνος Μάγκυ Παπαδάτου.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer