Από το 2019 ψηφιακά πτυχία από 5 πανεπιστήμια-Τι ανακοίνωσε ο Γαβρόγλου
tei-foithtes
Κοινωνία
05/11/2018 | 16:45

Στην καθιέρωση των ψηφιακών πτυχίων (Diploma Registry), με πιλοτική εφαρμογή σε 5 πανεπιστήμια εντός του 2019, αλλά και στο έργο που έχει συνολικά επιτελεστεί μέχρι σήμερα στο πεδίο των ηλεκτρονικών υποδομών για την υποστήριξη της εκπαίδευσης, αναφέρθηκε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου κατά την ομιλία του στο Συμπόσιο Ψηφιακής Τεχνολογίας του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ). Το Συμπόσιο πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων προσφοράς του ΕΔΕΤ στην Έρευνα, την Εκπαίδευση και την Υγεία, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (5 – 6 Νοεμβρίου).

«Η καθιέρωση των ψηφιακών πτυχίων είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, όπως επίσης και η δικτύωση των Φοιτητικών Εστιών των Πανεπιστημίων» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου.

Πρόκειται για μια σειρά αποφάσεων που ελήφθησαν με την συνδρομή του ΕΔΕΤ και της ευρύτερης πανεπιστημιακής κοινότητας, οι οποίες διευρύνουν τις ψηφιακές υπηρεσίες στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και επηρεάζουν την αποδοτικότητα όλων των εμπλεκόμενων.

Συγκεκριμένα:

  • Καθιέρωση των ψηφιακών πτυχίων (Diploma Registry), για την ταχεία, οικονομική, και ασφαλή διαχείριση όλων των διαδικασιών διαχείρισης των τίτλων σπουδών που εκδίδονται από τα ελληνικά δημόσια ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Στις αρχές του 2019 θα γίνει η πειραματική λειτουργία του νέου μηχανισμού για 5 αντιπροσωπευτικά ΑΕΙ. Μέχρι την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους 2019-20 αναμένεται να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία για τον ΔΟΑΤΑΠ και για τα ΑΕΙ που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν.
  • Δικτύωση των φοιτητικών εστιών του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, για την εξασφάλιση ταχείας και καθολικής πρόσβασης σε όλους τους οικότροφους φοιτητές. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους θα έχει ολοκληρωθεί το σχετικό έργο, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός είναι ήδη σε εξέλιξη.
  • Παροχή κινήτρων για την απόκτηση από τους πρωτοετείς προπτυχιακούς φοιτητές, διαδικτυακής ευρυζωνικής σύνδεσης. Για την φετινή χρονιά, προβλέπεται η επιχορήγηση μέχρι 10 ευρώ μηνιαίως, για 12μηνη σταθερή ή κινητή (mobile), ευρυζωνική σύνδεση. Από σήμερα, 5 Νοεμβρίου, όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές μπορούν να λαμβάνουν τον προσωπικό τους κωδικό για να συμμετάσχουν σε αυτήν την δράση, που εκτελείται από κοινού με το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής και την ΕΕΤΤΤ.
  • Αναβάθμιση των δικτυακών υποδομών όλων των πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων, με την εξασφάλιση ταχείας και ασφαλούς πρόσβασης στο διαδίκτυο για όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, με εγγύηση καθολικής ασύρματης κάλυψης, σε όλες τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, σε όλη τη χώρα.
  • Αναβάθμιση του συστήματος «ΕΥΔΟΞΟΣ» διανομής συγγραμμάτων των ΑΕΙ,με την ενσωμάτωση μηχανισμών για την ψηφιακή διάθεση των συγγραμμάτων.
  • Εκσυγχρονισμός των νεφοϋπολογιστικών υπηρεσιών (cloud) που παρέχονται σε όλη την κοινότητα από το ΕΔΕΤ, με την αύξηση των διαθέσιμων υπολογιστικών και αποθηκευτικών πόρων και με την απλοποίηση των μηχανισμών πρόσβασης προς αυτές από τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.
  • Αναβάθμιση των υπερ-υπολογιστικών υποδομών, που διατίθενται στις ερευνητικές ομάδες των ΑΕΙ, τόσο μέσω της κοινοτικής πρωτοβουλίας EuroHPC όσο και μέσω των εθνικών υπερ-υπολογιστικών υποδομών του ΕΔΕΤ (ARIS).

Επιπλέον, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, προωθούνται στρατηγικά έργα όπως:

  • Διασύνδεση όλων των δημόσιων νοσοκομείων με το ερευνητικό δίκτυο ΕΔΕΤ, για την ταχεία και απρόσκοπτη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, την ενίσχυση της ιατρικής έρευνας, και την δημιουργία εθνικών υποδομών ιατρικών δεδομένων, όπως το εθνικό αποθετήριο απεικονιστικών εξετάσεων (HARMONI),
  • Αναβάθμιση και ολοκλήρωση του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοσίαςγια την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της αιμοδοσίας και των εθελοντών αιμοδοτών.

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές σηματοδοτούν το ενδιαφέρον της Πολιτείας για τη σπουδάζουσα γενιά σε συνάρτηση με τις σημαντικές ευκαιρίες που προσφέρονται από τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες.

«Έχει αποδειχθεί στην ιστορία της ανθρωπότητας ότι οι τεχνολογίες δεν είναι μόνο τα εργαλεία. Δεν είναι κάτι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για καλό και για κακό, ανάλογα με το ποιος παίρνει τις αποφάσεις. Έχουν και εγγενείς αξίες. Κι αυτές οι εγγενείς αξίες δημιουργούν συνήθειες, δημιουργούν πρακτικές, μεταδίδονται ως αξίες. Και το λέω αυτό γιατί ένας οργανισμός που έχει τόσο στενή σχέση με τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά μας ιδρύματα είναι, νομίζω, υποχρεωμένος να θέσει κι αυτό το θέμα στο τραπέζι. Το λέω αυτό όχι για να μπούμε σε μία περίοδο τεχνοφοβίας -που προφανώς είναι ένα πράγμα απαράδεκτο- αλλά για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε μία κριτική σκέψη για το τι σημαίνει η πρόοδος και η τεχνολογία έτσι όπως εφαρμόζεται σήμερα. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Υπάρχουν ζητήματα και πρακτικά και θεωρητικά για τα οποία υπάρχουν δυνατότητες συζήτησης», ανέφερε ο Υπουργός συγχαίροντας τον ΕΔΕΤ για το έργο του και εκφράζοντας την ελπίδα η επόμενη εικοσαετία να είναι τόσο δημιουργική όπως ήταν και η προηγούμενη.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ