Επιμέλεια Μαρία Χριστοφοράτος
Ο Δρ. Ανδρέας Κοσμάτος είναι ένας από τους διακεκριμένους ομογενείς γιατρούς της Αστόριας και μέλος του Ιατρικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου της Αστόριας (Medical Board of Mount Sinai Queens) και κλινικός καθηγητής στην ομώνυμη Ιατρική Σχολή (Clinical Instructor of Medicine at the Icahn School of Medicine at Mount Sinai in the Division of General Internal Medicine).
Εχει διατελέσει ταμίας και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης και ταυτόχρονα είναι μέντορας για την νεότερη γενιά των Ελληνοαμερικανών που φοιτά σε ιατρικές σχολές.
Ηταν και παραμένει ο γιατρός στον οποίο σπεύδουν για βοήθεια οι ανασφάλιστοι ομογενείς, οι άποροι καθώς και οι Ελληνες και Κύπριοι φοιτητές που έρχονται για σπουδές στη Νέα Υόρκη. Ο «Εθνικός Κήρυκας» λαμβάνοντας υπόψη την προσφορά του στην Ιατρική, καθώς επίσης τη φιλανθρωπική και κοινωνική του δράση αποφάσισε να τον τιμήσει αναδεικνύοντάς τον «Πρόσωπο» του Περιοδικού (https://www.ekirikas.com/wp-content/uploads/2018/03/0310-11-PERIODIKO-KOSMATOS.pdf).
Η συνέντευξη
Οταν του κοινοποιήσαμε την απόφαση της συντακτικής ομάδας του «Περιοδικού», ο Δρ. Κοσμάτος εξέφρασε την ικανοποίησή και τη χαρά του, διότι «προέρχεται από την εφημερίδα που την είχαν σαν Ευαγγέλιο οι αείμνηστοι γονείς του Γεράσιμος και Αργυρή Κοσμάτου και την οποία διαβάζει με πάθος και ο ίδιος».
«Η σχέση μου με τον ‘Εθνικό Κήρυκα’ είναι μοναδική διότι ο εκδότης – διευθυντής του ‘Εθνικού Κήρυκα’ Αντώνης Η. Διαματάρης είναι κουμπάρος μου και συνάμα ένας από τους καλύτερους φίλους. Και η σχέση αυτή δεν σταματά εκεί, αλλά επεκτείνεται και όλους τους δημοσιογράφους και τους συνεργάτες του ‘Ε. Κ.’, οι οποίοι με τιμούν με τη φιλία τους», είπε ο Δρ. Κοσμάτος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο γραφείο του στο Νοσοκομείο Mount Sinai Queens.
Πρόκειται για το γνωστό νοσοκομείο της Αστόριας στο οποίο εργάζονται, είτε είναι συμβεβλημένοι, περισσότεροι ομογενείς γιατροί. Είναι το νοσοκομείο στο οποίο διαπρέπουν και κατέχουν ηγετικές θέσεις οι ομογενείς.
Παράλληλα, είναι το νοσοκομείο το οποίο προ πέντε ετών ευεργετήθηκε από τη γενναιοδωρία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Η δωρεά του Ιδρύματος, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.», είναι η μεγαλύτερη που έλαβε ποτέ το Νοσοκομείο και διατέθηκε για την ανέγερση της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου. Η πτέρυγα αυτή εγκαινιάστηκε προ δύο ετών και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μετονομάστηκε σε «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος».
«Η ανέγερση της νέας πτέρυγας και η ανακαίνιση του υπάρχοντος κτιρίου άλλαξαν τα δεδομένα και σήμερα το νοσοκομείο έχει μεγαλύτερες δυνατότητες και μπορεί και παρέχει ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη εφάμιλλη των καλύτερων νοσοκομείων του Μανχάταν και του Λονγκ Αϊλαντ», είπε ο Δρ. Κοσμάτος, υπογραμμίζοντας ότι το νοσοκομείο της Αστόριας αποτελεί μέλος του Συστήματος Υγείας του Mount Sinai το οποίο δίνει τη δυνατότητα αντιμετώπισης κάθε ιατρικού περιστατικού στους κόλπους του συστήματος.
Διευκρίνισε επίσης, ότι πολλοί ομογενείς ηγούνται διαφόρων τμημάτων του Συστήματος Υγείας του Μάουντ Σάιναϊ (Mount Sinai Health System) και ότι αυτό αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τους ομογενείς και τους άλλους κατοίκους του Βορειοδυτικού Κουίνς.
Επαγγελματική σταδιοδρομία
Ο Δρ. Ανδρέας Κοσμάτος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά και ήρθε σε παιδική ηλικία στη Νέα Υόρκη. Αποφοίτησε από το Κολέγιο του Κουίνς και από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.
Αν και η συμπρωτεύουσα και η γενέτειρα γενικότερα ήταν άκρως ελκυστικές, εν τούτοις μετά την αποφοίτησή του επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και με την πάροδο του χρόνου απέκτησε το δικό του ιατρείο. Ομιλεί την ελληνική, την αγγλική και την ισπανική γλώσσα και για πάνω από τρεις δεκαετίες προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ομογένεια και στην ευρύτερη κοινότητα της ελληνοκρατούμενης Αστόριας.
O Δρ. Κοσμάτος μετά τις σπουδές του έκανε την ειδικότητα στο New York Infirmary στο Νότιο Μανχάταν, όπου και διέμενε με την σύζυγό του Ντόρις και όπου απέκτησαν την μονάκριβη κόρη τους, την Αλεξάνδρα.
Το 1984 όταν ο Δρ. Αθανάσιος Ζέρης αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί τού πρότεινε να αναλάβει το ιατρείο του και έκτοτε διατηρεί το δικό του ιατρείο στην Αστόρια.
Στα τέλη της τελευταίας δεκαετίας του 20ού αιώνα συνεταιρίστηκε με πέντε άλλους ομογενείς κυρίως γιατρούς και ανέγειραν το «Astoria Medical Plaza», το οποίο αποτέλεσε προορισμό για αρκετούς ομογενείς γιατρούς, οι οποίοι ακόμη και σήμερα διατηρούν σ’ αυτό τα ιατρεία τους.
Το 2016 αποφάσισαν να πουλήσουν το κτίριο και ο Δρ. Κοσμάτος μετέφερε το ιατρείο του στη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου της Αστόριας.
Ερωτηθείς για τους λόγους για τους οποίους προέβησαν στην πώληση του κτιρίου είπε ότι όλοι οι συνέταιροι πλησιάζουν την ηλικία συνταξιοδότησης.
«Η διατήρηση και διαχείριση ενός ακινήτου, πόσο μάλλον στη Νέα Υόρκη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οταν ξεκινήσαμε, ο φόρος ακινήτου ήταν $15.000 και όταν το πουλήσαμε είχαν φτάσει στις $162.000 τον χρόνο. Μιλάμε για δεκαπλασιασμό των φόρων και γενικότερα των εξόδων συντήρησης του κτιρίου», τόνισε ο Δρ. Κοσμάτος. Οσον αφορά το νέο του ιατρείο, είπε ότι «εδώ υπάρχει μεγαλύτερη υποστήριξη».
«Εχουμε στο ίδιο κτίριο τους ακτινολόγους, τους ειδικούς και πάνω από όλα τους περισσότερους Ελληνες γιατρούς από κάθε άλλο νοσοκομείο ανά την Αμερική. Αυτό αν μη τι άλλο είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς διότι συνεχίζουν τις ειδικευμένες εξετάσεις στο ίδιο συγκρότημα» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς πόσο έχει αλλάξει το επάγγελμα του ιατρού στο διάβα των τριών τελευταίων δεκαετιών, είπε ότι «όταν άνοιξα το ιατρείο μου ο ασθενής πλήρωνε $25 για την εξέταση, ενώ σήμερα υπάρχει η συνεισφορά (co-payment) και περιμένεις τις ασφαλιστικές να σε πληρώσουν. Οικονομικώς το επάγγελμα έχει καταστραφεί. Για να τα βγάλεις πέρα πρέπει να εξετάζεις είκοσι πέντε με τριάντα άτομα την ημέρα. Είναι πολύ δύσκολο να εξετάσεις τόσους πολλούς ασθενείς, διότι οι ασθενείς δικαιούνται μεγαλύτερης προσοχής».
«Περιττό να σας πω ότι πάντα αναπολούμε τα χρυσά χρόνια της δεκαετίας του ’80 και του ‘90», πρόσθεσε.
Οσον αφορά τη μεταρρύθμιση για την Υγεία γνωστή ως Obamacare, ο Δρ. Κοσμάτος επεσήμανε ότι το Obamacare έδωσε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς ανθρώπους να αποκτήσουν ιατρική ασφάλεια.
«Αρκετοί ασθενείς δεν είχαν πρόσβαση στο ιατρικό σύστημα και έβλεπαν για πρώτη φορά γιατρό όταν πάθαιναν καρδιακή προσβολή, είτε όταν έχαναν την όρασή τους λόγω του διαβήτη. Τότε ήταν πολύ αργά», είπε. Και συνέχισε: «Η πρόληψη και η θεραπεία σε πρώιμα στάδια των ασθενειών είναι το άλφα και το ωμέγα στην Ιατρική. Είναι πανάκριβες οι ιατρικές εξετάσεις και εάν δεν έχεις ιατρική ασφάλεια δεν μπορείς να πληρώσεις λόγου χάρη μια κολονοσκόπηση».
«Περιττό να σας πω πως προ μερικών εβδομάδων ήρθε μια ασθενής η οποία ήταν 25 ετών και είχε άσθμα και όταν την εξέτασα για πρώτη φορά άρχισε να κλαίει από συγκίνηση. Οταν την ρώτησα γιατί έκλαιγε μου αποκρίθηκε: ‘Κανένας δεν με είχε εξετάσει πριν’. Είχε Medicaid. Πήγαινε στον γιατρό, της έδινε διάφορα φάρμακα και κανένας δεν έβγαλε το στηθοσκόπιο να ακούσει τους χτύπους της καρδιάς και τη λειτουργία των πνευμόνων. Τώρα που υπάρχουν αυτές οι ασφάλειες ανοίγουν οι πόρτες για την πρόσληψη των ασθενειών και γι αυτή την κατηγορία των ασθενών», είπε ακόμη.
«Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι Ρεπουμπλικανοί και ο Τραμπ είναι καταστροφικό. Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου υπάρχει μια ασφάλεια για όλον τον κόσμο. Αυτό πρέπει να κάνουν και εδώ», πρόσθεσε.
Οσον αφορά τις επιπτώσεις του Obamacare στα νοσοκομεία, ανέφερε ότι τα νοσοκομεία με το Obamacare ήταν υποχρεωμένα να εφαρμόσουν μέτρα τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης. «Το Obamacare παρά τα όποια προβλήματα έχει βοηθήσει πολύ κόσμο. Εάν δεν έχεις ασφάλεια είναι δύσκολο να καταβάλεις τα έξοδα που απαιτούνται για εξειδικευμένες εξετάσεις».
Ερωτηθείς για τις αλλαγές που συντελέστηκαν στις τρεις τελευταίες δεκαετίες στη νοοτροπία των ασθενών, τόνισε ότι είναι ορατές. «Οι ασθενείς σήμερα είναι πολύ ενημερωμένοι και ζητούν εξηγήσεις πριν προβούν σε όποια θεραπεία».
Οσον αφορά τα ποσοστά του πληθυσμού που εμβολιάζονται, επεσήμανε ότι οι ηλικιωμένοι εμβολιάζονται σχεδόν όλοι και ότι οι νέοι πολύ λιγότερο. «Ο κόσμος διακατέχεται από μια φοβία για τα εμβόλια. Η φοβία αυτή δεν δικαιολογείται επιστημονικά, αλλά λόγω της κοινής γνώμης. Και αυτό επηρεάζει και τη νέα γενιά. Ολα τα άτομα άνω των 50 χρόνων πρέπει να εμβολιάζονται, διότι σ’ αυτή την ηλικία ακόμη και μια γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές».
Ο Δρ. Ανδρέας Κοσμάτος, όπως και πολλοί άλλοι ομογενείς γιατροί είναι συμβεβλημένος με το Νοσοκομείο Mount Sinai του Κουίνς και, όπως είπε, τους δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας του ασθενή ακόμη και την περίοδο που κρίνεται απαραίτητη η εισαγωγή του στο νοσοκομείο.
«Όταν ο ασθενής χρειάζεται να εισαχθεί στο νοσοκομείο εξυπηρετείται καλύτερα από τον οικογενειακό του γιατρό στο νοσοκομείο. Γι’ αυτό και στο Νοσοκομείο της Αστόριας υπάρχουν τόσο πολλοί ομογενείς γιατροί», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τα ποσοστά των ομογενών ασθενών, είπε ότι παλαιότερα τα ποσοστά ήταν μεγαλύτερα. «Τα τελευταία χρόνια επειδή πολλοί ομογενείς μετακόμισαν σε καλύτερες περιοχές του Λονγκ Αϊλαντ και σε άλλα προάστια ο αριθμός των νέων ομογενών ασθενών μειώθηκε από το 80% στο 60%. Κι αυτό γιατί αλλάζει διαρκώς η σύνθεση του πληθυσμού της Αστόριας».
Οσον αφορά τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης είπε ότι είναι ο αρχαιότερος στην Αμερική και, το πιο σημαντικό, πολυπληθέστερος.
Καταλυτικό ρόλο στην ενασχόλησή του με τα του συλλόγου έπαιξε ο αείμνηστος Δρ. Αντώνιος Βασίλας, ο οποίος ήταν διευθυντής Ακτινολογικού Τμήματος στο Beekman Downtown Hospital και συνάμα πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης.
«Υπηρέτησα τον Σύλλογο από διάφορα πόστα συμπεριλαμβανομένου και του ταμία και του αντιπροέδρου. Μόνο πρόεδρος δεν δέχτηκα να γίνω, διότι όταν έχεις το δικό σου ιατρείο είναι πολύ δύσκολο να βρεις χρόνο να ασχοληθείς με την προεδρία του Συλλόγου», είπε.
Οικογένεια
Ο Δρ. Ανδρέας Κοσμάτος γεννήθηκε το 1952 στην Κεφαλονιά, έναν χρόνο πριν τον καταστροφικό σεισμό που, όπως ανέφερε, «άλλαξε την ζωή της οικογένειάς του και χιλιάδων άλλων συμπατριωτών του».
«Ο πατέρας μου, Γεράσιμος Κοσμάτος, ήταν ζαχαροπλάστης και είχε δικό του ζαχαροπλαστείο στο Αργοστόλι το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από τον σεισμό.Τη εποχή εκείνη ήταν 23 ετών και βρέθηκε στο δίλημμα να ξεκινήσει εκεί από την αρχή ή να δοκιμάσει εκεί που είχε ακούσει ότι οι δρόμοι έχουν χρυσάφι και οι άνθρωποι πλουτίζουν.
Οι θείοι του, Δημήτρης και ο Αγγελος, οι οποίοι είχαν έρθει στην Αμερική το 1917 του έκαναν πρόσκληση και ήρθε στην Αμερική το 1957. Δύο χρόνια αργότερα έφερε και την μητέρα μου Αργυρή και τον μικρότερο αδελφό μου τον Διονύση», είπε ο Δρ. Κοσμάτος.
Ο πατέρας του εργαζόταν σε ένα εστιατόριο επί της 42ης Οδού όπου πουλούσαν hotdogs. «Ο πατέρας μου ήταν εργάτης, μας τάιζε, πλήρωνε το ενοίκιο, βγαίναμε έξω τα Σαββατοκύριακα και συγκέντρωσε αρκετά χρήματα για να αγοράσει το δικό του εστιατόριο. Η Αμερική τη δεκαετία του ’50 και του ’60 ήταν πόλη των χρυσών ευκαιριών. Σήμερα με την ίδια δουλειά και με δώδεκα δολάρια την ώρα δεν μπορείς να κάνεις τίποτε. Οταν ήρθαμε εδώ εγώ ήμουν επτά ετών και ο αδελφός μου Δρ. Διονύσιος Κοσμάτος τριών ετών. Αρχίσαμε σχολείο στο Ουάσιγκτον Χάιτς μάθαμε τα αγγλικά. Μεγαλώσαμε εκεί και παραμείναμε ώσπου έγινα 16 ετών και διατηρώ τις καλύτερες αναμνήσεις. Η γειτονιά άλλαξε. Ο πατέρας μου αγόρασε ένα σπίτι έναντι $35.000 και μετακομίσαμε στην Αστόρια», είπε. Ερχόμενος στην Αστόρια σπούδασε στο Λύκειο του Λονγκ Αϊλαντ Σίτι.
«Ημουν τυχερός διότι είχαμε έναν δάσκαλο που μου πρότεινε να συμμετάσχω σε επιστημονικά πειράματα και το πρόγραμμα αυτό ξύπνησε το ενδιαφέρον μου για την επιστήμη και για την Ιατρική. Αποφοίτησα με άριστα και έγινα δεκτός στο Κολέγιο του Κουίνς, όπου γνώρισα την μέλλουσα σύζυγό μου Ντόρις (Δωροθέα). Ο πατέρας μου πέθανε νέος και εμείς ήμασταν φτωχόπαιδα. Η ζωή ήταν ωραία και εύκολη, χωρίς κινητά τηλέφωνα, αλλά με μεγαλύτερη και πιο ανθρώπινη επικοινωνία», τόνισε.
Μετά το Κολέγιο ήθελε να σπουδάσει σε μια από τις Ιατρικές σχολές της Νέας Υόρκης. Η αείμνηστη μητέρα του εργαζόταν στο εστιατόριο του πατέρα του και όλοι τους βρίσκονταν σε διλήμματα.
«Ενας φίλος από τη Νέα Ιερσέη μου λέει εάν πας στην Ελλάδα θα σπουδάσεις δωρεάν στο Πανεπιστήμιο και μπορείς να εισαχθείς δίνοντας εξετάσεις ως αλλοδαπός ομογενής. Πήγα στη γενέτειρα και έδωσα εξετάσει . Με δέχτηκαν αρχικά στη Θεσσαλονίκη και μου άρεσε διότι είχε μια ωραία πανεπιστημιούπολη. Ζήσαμε εκεί πέντε χρόνια. Επειδή είχαμε τελειώσει εδώ το Κολέγιο μάς έβαλαν στο δεύτερο έτος της Ιατρικής. Περάσαμε ωραία και νοσταλγούμε πάντα αυτά τα χρόνια. Πηγαίναμε ταξίδια και γνωρίσαμε ολόκληρη την Ελλάδα και τις γειτονικές και άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Η κόρη του Δρα Ανδρέα Κοσμάτου είναι νευροφυσιολόγος. Είναι παντρεμένη με τον Rory Young με τον οποίο έφεραν στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι, τον Γαβριήλ, τον οποίο βάφτισαν το περασμένο καλοκαίρι στα Φαρακλάτα της Κεφαλονιάς.
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας