Αναστάσιος Μαρκάτος: Προσοχή σκοτώνει!
Κοινωνία
09/06/2019 | 23:19
Με αφορμή δύο πρόσφατα τραγικά περιστατικά (το πρώτο μιάς 14χρονης που οδηγήθηκε σε κωματώδη κστάσταση στο νοσοκομείο μετα απο κατανάλωση αλκοόλ σε πάρτυ κα το δεύτερο μιας παρέας παιδιών του Δημοτικού που σε σχολική εκδρομή  μέθυσαν με ρακί και ούζο), θα ήθελα να παραθέσω κάποιες σκέψεις γύρω απο το θέμα χρήση-κατάχρηση αλκοόλ.
Στις μέρες μας γίνεται τεράστια προσπάθεια από όλους για την μείωση της χρήσης προιόντων καπνού.
Απαγορεύονται οι διαφημίσεις στα ΜΜΕ, γίνεται αγώνας για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, θεωρείται unpolitically corect η προβολή σε ταινίες,εκπομπές,σήριαλ, ή αλλα δημόσια θεάματα, ατόμων να κρατάνε τσιγάρο και γενικότερα καλλιεργείται έντονα η αντικαπνιστική κουλτούρα.
Ορθώς θα σκεφτεί ο κάθενας μας αφού όλοι πιά(ακόμα και οι ιδιοι οι καπνιστές) γνωρίζουν την βλαπτική επίδραση του καπνού σε σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού(πνεύμονες,αρτηρίες καρκινογένεση κά).
Τι συμβαίνει όμως αντίστοιχα με το αλκοόλ?
Απαγορεύετα διαφήμιση του?
Όχι βέβαια.Όχι απλώς δεν απαγορευεται αλλά και τελειοποιείται με το πέρασμα των χρόνων.Οι διαφημίσεις στην tv είναι εξαιρετικού γούστου και αισθητικής, ο χρόνος τους αυξάνεται ραγδαία και το προιόν παρουσιάζεται πιο θελκτικό από ποτέ.
Υπάρχει νομικό πλαίσιο πώλησης ή κατανάλωσης αλκοόλ?
Απολύτως κανένα!!!
Σήμερα  μπόρει ένα παιδάκι του Δημοτικού να πάει σε οποιαδήποτε κάβα και να αγοράσει ότι και σε όποια ποσότητα θέλει, χωρίς να πάρει την άδεια από κανέναν.
Σήμερα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στον τρόπο που προσφέρεται το αλκοόλ στα μπάρ, στα κλάμπ, στα νυχτερινά κέντρα ακόμα και στις καφετέριες.Ποιος πωλητης της νύχτας αλλά και της  ημέρας θα διανοηθέι να ζητήσει την ταυτότητα του υποψήφιου αγοραστή?
Υπάρχει, όπως συμβαίνει με το κάπνισμα, αποφυγή προβολής κατανάλωσης αλκοόλ?
Όχι βέβαια.Το ακριβώς αντίθετο.
Η κουλτούρα της κατανάλωσης αλκοόλ προβάλλεται καθημερινά σε ταινίες, σήριαλ(οι περισότεροι πρωταγωνιστές περιφέρονται διαρκώς με ένα ποτήρι ουίσκι στο χέρι),περιοδικά αλλά ακόμα ακόμα και σε πολιτικές εκδηλώσεις(δεν είναι λίγες οι φορές που προβάλλονται πολιτικοί να πίνουν παρέα με φίλους ή ψηφοφόρους μπροστά στις κάμερες).
Υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος της αστυνομίας στην παρεμπόδιση της “μεθυσμένης οδήγησης”?
Εδω γελάμε.
Αστυνομικός πριν απο χρόνια με σταμάτησε καλοκαίρι για αλκοτέστ και οταν συνειδητοποίσε ποιός είμαι(με γνώριζε) απαίτησε να φύγω!!!!(έλα μωρέ εσύ αποκλείται να έχεις πιεί).
Υπάρχει σωφρονισμός για αυτούς που προξενούν σωματικές βλάβες ή ακόμα κα θανάτους οδηγώντας μεθυσμένοι?
Ας γελάσω για άλλη μια φορά.
Φίλος μου παραλίγο να χάσει την γυναίκα και τον μικρό του γιό πριν 5 χρόνια από έναν αλήτη που οδηγούσε μέρα μεσημέρι μεθυσμένος στην ευθεία του γηπέδου και ακόμα δεν έχει βγάλει άκρη.Ο αλήτης βέβαια κυκλοφορεί αμέριμνος με άλλο αυτοκίνητο και αναζητά, πάντα μεθυσμένος, το επόμενο θύμα του.
Οι περισσότεροι από εμάς δυστυχώς έχουμε υποτιμήσει την πολύπλευρη βλαπτική επίδραση του ποτού.
Δεν είναι μαγκιά, δεν είναι τρόπος χαλάρωσης,δεν είναι τρόπος διασκέδασης, δεν είναι τρόπος ζωής.
Είναι κατάρα τόσο για τον πότη όσο και για όλους εμάς που θα βρεθούμε στον μεθυσμένο δρόμο του.
Σε όλα αυτά δεν συνυπολογίζω την κίρρωση, την ηπατική ανεπάρκεια, τις χολλαγγειτιδες, τις παγκρεατιτιδες, την καρκινογένεση, την εγκεφαλική εκφύλιση κά.
Δεν δαιμονοποιώ το αλκοόλ…..απλά επισημαίνω ορισμένες σοβαρές ανορθογραφίες της προβολής και χρήσης του.
Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την ξοδεύσουμε μεθυσμένοι.
Με τιμή
ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer